Смјена синдикалаца у Болници И. Сарајево

Радници Болнице Источно Сарајево настављају са информативним окупљањима а директор Болнице почење са смјенама синдикалаца.

Република Српска 03.07.2015 | 19:20
Смјена синдикалаца у Болници И. Сарајево

Са мјеста шефа Службе микробиологије данас је смјењена докор Споменка Јањић предсједник Главног одбора струковног Синдиката доктора медицине Републике Српске.

Споменка Јањић 1992. године основала је Службу микробиологије у Болници Источно Сарајево,али то није била препрека за њену смјену.

Образложење смјене није добила али сумња да је у питању њен синдикални ангажман и то што није,како каже,хтјела да учествује у пљачки болнице и што је о томе усмено,али и писмено упозорила директора и Управни одбор.

,,Рад микробиолошке службе скоро је блокиран јер немамо реагенција за елементарну микробиолошку дијагностику.Пацијенти се упућују у проватне установе гдје по десет пута већим цијенама раде ту дијагностику,а онда се та сума одбија од рачуна Болнице'',тврди доктор Јањић.

,,Шеф микробиологије је дио менаџмента а ја као директор установе имам право да бирам своје саранике'',одговара директор болнице Горан Тодоровић и негира да је докторица Јањић смијењена због синдикалне борбе.

,,Иза те синдикалне побуне,ионако не стоје економски разлози већ нешто сасвим друго.Неки су незадовољни јер им се онемогућава да приватно наплаћују прегледе и тај новац стављају у свој џеп.Они су ти који су незадовољни али то вам неће рећи када изађу на протесте него ће причати како су незадовољни што касне плате и што се не уплаћују доприноси.Једна група радника је незадовоољна што им поред рада у болници не дозвољавам да раде у приватним ординацијама'', тврди Тодоровић.

Прича о приватном раду доктора је потпуно депласирана,сматра доктор Татјана Јовичић предсједник Уније Синдиката Болнице Источно Сарајево.

,,Ово је прича свих радника Болнице Касиндол који желе да им се исплаћује лични доходак,желимо повезивање радног стажа за протекле четири године и тражимо да наша Болница има довољно новца за реагенсе и санитетски материјал'', каже докторица Јовичић.

Болницу Источно Сарајево,након дуже времена,посјетио је и ресорни министар Драган Богданић.

Обећао је,по ко зна који пут,да ће се градити нова болница у Источном Сарајеву чим стигне корејски кредит.Заостали доприноси биће уплаћени чим влада нађе повољну кредитну линију а сви остали проблему биће ријешени у сарадњи са Свјетском банком са којом раде на пројекту реорганизације болничког сектора у Републици Српској.

План је направити функционалне здравствене установе а са вишком радника оне то не могу бити,каже министара Богданић и додаје:

,,Зворник и Градишка имају исти број или чак нешто више осигураника од Источног Сарајева а њихове болнице запошљавају по 300 радника.У Источном Сарајеву је 400 запослених и из тога се види како су настали проблеми''.

Из Уније синдиката Болнице Источно Сарајево одговарају да док сва Европа каже да је мањак здравствених радника једино наш министар тврди да има вишка.Министру Богданићу поручују да ће се борити за свако радно мјесто.

,,Не желимо систематизацију која треба да се уклопи у годишњи финансијски уговор Болнице и Фонда,а да онда због малог броја радника не можемо извршавати све обавезе према пацијентима болнце.Министар је данас овдје требао ватру да гаси водом а не да је полије бензином'', истиче предсједник Уније Синдиката Болнице Источно Сарајево Татјана Јовичић.

Пожар у болници Источно Сарајево додатно је упалила чињеница да на састанак са директором и министром нису позвани представници Струковног синдиката љекара и медицинских сестара,већ предсједник гранског синдиката здравствених радника Српске Мирко Гранулић.

(БН ТВ)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

03.07.2015 17:34

ОВАЈ ДЈОКИЋЕВ СОЦИЈАЛИСТА ОД ДИРЕКТОРА БОЛНИЦЕ, А ПО СТРУЦИ ЈЕ ДОКТОР, МОГАО БИ ДОБИТИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ЗА ИСТО КРИВЧНО ДЈЕЛО КАО И ЊЕГОВ ПАРТИСКИ ШЕФ ЂОКИЋ КОЈИ ЈЕ ДОБИО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ КАО МИНИСТАР РАДА НА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДОСТОЈАНСТВА РАДА, ЈЕР ЈЕ НЕЗАКОНИТО ОГРАНИЧАВАО РАД СИНДИКАТА А ШТ ЈЕ КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРЕДВИЂЕНО КРИВИЧНИМ ЗАКОНОМ РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега

03.07.2015 18:18

У циљу застите менталног здравља доктора медицине болнице Касиндо, овог директора под хит но смјестити у психијатриску установу (цовјек отисао на годисњи одомор а установа пропала и страјкови трају), са Богданицем, да хеклају и цувају нацртане овце. Искрено говореци он је на истим фреквенцијама као и претходни директори оне установе. Јад, туга, оцај, глупост, неспособност и поквареност

ОДГОВОРИТЕ
Name

домагој

03.07.2015 19:15

У праву си колега у циљу застите менталног здравља доктора запослених у тој болници под хитно тога директора треба послати у психијатриску болницу а у циљу безбједности физицке доктора запослених у тој болници не би било лосе да са директором крене и његов нацелник хирургије звани премлацивац непослусних.

Name

Изет

05.07.2015 19:41

Др Плеса сипала вијагру претходном директору,која ли овом сад сипа?

Name

Домагој

03.07.2015 18:55

Добро је просла докторица Јањиц смјењена ниста страсно,среца њена да је нису претукли опсте познато је да ако се неко у болници касиндол противи резиму да добије батине др,Јањиц смјењена њен колега претуцен јер се дрзнуо да конкурисе за додјелу субспецјализације коју је његова сефица наумила додјелити себи досао сефицин муз на његово радно мјесто и претукао га,сефицин муз је такодје запослен у тој болници,он је хирург,на суду је осудјен за своје недјело а недуго након пресуде је у болници наградјен сефофским мјестом,постао је нацелник хирургије и ста онда има директор болнице да прица-

ОДГОВОРИТЕ
Name

кВА

04.07.2015 05:49

Цему лаз опет? Зар тај колега (бице да си ти тај) није добио субспецијализацију? Ти или си заљубљен у неког од ово двоје о којима упорно писес или их патолоски мрзис. И какве то везе има с овим и са др Јањиц? Др Јањиц јесте незгодна зена медјутим јако добра у својој бранси а вецина вас не зна да је зена одбијала много боље понуде и остала у Касиндолу. А овај вд само игра како му министар казе. Ајде све да је и ово истина (а није) сто казе за приватан рад...но оста нам дузан да објасни како љекари из ФБиХ несметано долазе да тезгаре у болницу Касиндо? Најзалосније је сто је та иста др Јањиц помогла добрано да би садасњи вд досао на мјесто на ком је. Е то јој је највеца греска...довести Станица, цовјек је показао да зна.

Name

дивља јабука

03.07.2015 19:07

,,Шеф микробиологије је дио менаџмента а ја као директор установе имам право да бирам своје саранике'',одговара директор болнице Горан Тодоровић и негира да је докторица Јањић смијењена због синдикалне борбе. ____ НЕМАШ ПРАВО С.... НЕПИСМЕНА. ПРОЧИТАЈ РЕЛЕВАНТНЕ ЗАКОНЕ ПА ЋЕШ УСТАНОВИТИ ДА НЕМАШ. ИЛИ НЕКА ТИ НЕКО ОБЈАСНИ, И... ПОШТО БИ ЏАБЕ ЧИТАО ЈЕР НИШТА НИСИ У СТАЊУ ДА СХВАТИШ. ТО ПРАВО НЕМАШ ЧАК И ДА ЈЕ ТА БОЛНИЦА У ВЕЋИНСКОМ ПРИВАТНОМ ВЛАСНИШТВУ. У ДРЖАВНОЈ УСТАНОВИ ЧЛАНА УПРАВЕ СМЈЕЊУЈЕ НАДЗОРНИ ОДБОР ПО УСТАНОВЉЕНОЈ ПРОЦЕДУРИ УЗ НАЛАЗ АД-ХОК КОМИСИЈЕ И СА ОБРАЗЛОЖЕЊЕМ, А У ПРИВАТНОЈ ФИРМИ ЧЛАНА УПРАВЕ СМЈЕЊУЈЕ ИЗВРШНИ ОДБОР БЕЗ ОБРАЗЛОЖЕЊА. У СВАКОМ СЛУЧАЈУ ТИ КАО ДИРЕКТОР НЕМАШ ПРАВО СМИЈЕНИТИ НИЈЕДНОГ ЧЛАНА УПРАВЕ. АКО ТИ УПРАВА НЕ ОДГОВАРА МОЖЕШ САМО ПОДНИЈЕТИ ОСТАВКУ. ТАКО ЈЕ ПО ЗАКОНУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.07.2015 19:49

Довољно је само једном отићи у Касиндол и видјети услове рада. Оно није болница. Тако се не може звати. Оно је катастрофа,а најбоље би било да оног дебелог Богданића оставимо да извади неке налазе у Касиндолу. Наравно и да му Додик са осталим сатрапима буде при руци. Тада би вјероватно људи у том дијелу Републике Српске добили нормалну здавствену установу.Каже министар, корејски кредит? А шта да раде људи док дође тај ваш кредит? Забранити им да буду болесни.Страшно је шта су ти сарајевски Срби претурили преко главе.остали без града,а сада остају без достојанства. па више зла су им нанијели Миле референдум него комшије прео пута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

03.07.2015 19:58

Косарцу на врата. Он вам је обецао ријесити проблеме а сад га нема ни на мапи. Тако вами треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

03.07.2015 20:02

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ УРЕДИ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ... ЈЕР ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ НЕ ЧИНЕ САМО БЕТОНСКИ И ДРУГИ ГРАЂЕВИНСКИ ОБЈЕКТИ КОЈЕ ГРАДЕ ВЕЛИКИ НЕИМАРИ КАО МИНИСТАР БОГДАНИЋ И ЊЕГОВИ ШЕФОВИ... СИСТЕМ ПРИЈЕ СВЕГА ЧИНЕ СТРУЧНИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ РАДНИЦИ КОЈИ РАДЕ ЗА ДОСТОЈАНСТВЕНУ ПЛАТУ... МИНИСТАР БОГДАНИЋ И ЊЕГОВЕ ГАЗДЕ ИЗ СНСД-А МИСЛЕ ДА ЈЕ НАРОД ТОЛИКО ГЛУП И НЕОБРАЗОВАН, А ДА СУ ОНИ ПАМЕТНИ И СУПЕРИОРНИ ДА НА ПРОИЗВОДЊИ БЕТОНА И АСФАЛТА И НЕПОТРЕБНИМ ГРАЂЕВИНСКИМ РАДОВИМА МОГУ ДА РЕАЛИЗУЈУ АСТРОНОМСКЕ ПРОВИЗИЈЕ И ДА ОСТАНУ НЕКАЖЊЕНИ... У СТВАРИ МОГУ САМО ДА ПРЕДВИДЕ СВОЈУ БУДУЋНОСТ НА КРИВИЧНИМ ПРОГОНИМА КОЈИ СЕ ДЕСАВАЈУ У АУСТРИЈИ И ХРВАТСКОЈ У ПРЕДМЕТИМА ШТРАБАКА И ДРУГИХ ГРАЂЕВИНСКИХ ФИРМИ ГДЈЕ ПОЛИТИЧАРИ И "ГРАЂЕВИНЦИ" ЧЕКАЈУ У РЕДОВИМА ДА ИХ ПРОЦЕСУИРАЈУ И ОСУДЕ НА 5 ДО 10 ГОДИНА ЗАТВОРА... И ЈЕДАН КАЛМЕТА ЈЕ БИО ВЕЛИКИ МИНИСТАР ИЗ ВЕЛИКЕ ПАРТИЈЕ У РХ, А САДА ПЛАЋА ОДВЈЕТНИКЕ, ЈЕР ЈЕ ДОБИО ОПТУЖНИЦУ КОЈА ЈЕ СВЕ ДРУГО НЕГО БЕНИГНА... НА КРАЈУ ПОСТАВЉАМ ПИТАЊЕ СТА РАДИТЕ ВИ ПОЛИТИЧАРИ ТОМ НАПАЋЕНОМ НАРОДУ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ И РАДНИЦИМА ТЕ НЕСРЕТНЕ БОЛНИЦЕ????... ИЗВИЊАВАМ СЕ ЧИТАОЦИМА, ЈЕР МЕ ПОСЕБНО ПОГОДИО ВИДЕО СНИМАК БН ТВ ГДЈЕ СЕ ВИДИ ДА СЕ КОРИСТЕ СТАРА ВОЈНА - РАТНА НОСИЛА У 21. ВЈЕКУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ПРЕНОСЕ БОЛЕСИЦИ У ТОЈ БОЛНИЦИ, А ПРИЧА СЕ О ПРОЈЕКТИМА КОРЕЈА 1, 2, 3, X,Y,... ПА ТО СЕ НИЈЕ ДЕСАВАЛО У РАТУ 1992.ГОДИНЕ, А БОГДАНИЋ У ТУ ВУКОЈЕБИНУ ДОЛАЗИ У ЦРНОМ ЏИПУ КОЈИ ВРИЈЕДИ 100 ХИЉАДА ЕВРА... СРАМ ГА БИЛО СТУДИРАО ЈЕ 15 ГОДИНА И САДА ГЛУМИ НЕКОГ СПОСОБНОГ МИНИСТРА, А ОСТАЋЕ САМО ЛОШ ГЛУМАЦ И ПРОДАВАЦ КРЕВЕТА И ПАНСИОНА У БАЊИ ТЕСЛИЦ... СТВАРНО СРАМОТА СМЈЕЊУЈУ ЖЕНУ ПРЕД ПЕНЗИЈУ КОЈА ЈЕ ХРАБРО ИЗАСЛА ИЗ САРАЈЕВА 1992.ГОДИНЕ И ОРГАНИЗОВАЛА РАД МИКРОБИОЛОГИЈЕ... ПАТОЛОШКИ БОЛЕСНИЦИ, КЛЕПТОМАНИ И ПРОБИСВЈЕТИ ВЛАДАЈУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лумија

03.07.2015 21:27

Крајње је вријеме да додик буде смијењен. Тек након тога, систем вриједности се може почети лагано враћати у нормалу.

Name

Оп

03.07.2015 20:36

И, има ли ко информацију шта це синдикат сад урадити? Заститити свог цлана или пустити низ воду(по принципу неко мора бити и зртва за веце циљеве, једноставно са системом се не могу изборити). Или претња страјком (од којег нема ниста)!!! Све синдикате треба укинути нико никог не стити, а борци (појединци који иступе)за правду и своја права на крају буду зртве или их праве лудим. А блиски сарадници буду за ситно купљени и истим тим борцима ледја окрену!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФО

03.07.2015 21:14

ЗА ГОСПОДИНА ОП: ХВАЛА НА БРИЗИ ЗА ПРЕДСЈЕДНИЦУ ГЛАВНОГ ОДБОРА... ЗА ВАСУ ИНФОРМАЦИЈУ ПРАВНИ ЛИЈЕКОВИ СУ ВЕЦ У ПОСТУПКУ ПРИПРЕМЕ, АЛИ МОРА СЕ САЦЕКАТИ ПОНЕДЕЉАК... ПРАТИТЕ ОВАЈ ПОРТАЛ БН ТВ И ИМАЋЕТЕ СВЕ ИНОРМАЦИЈЕ О ТОМЕ СТА ЋЕ СЕ ДЕСАВАТИ... ИНАЦЕ УВАЖЕНА ГОСПОДЈА ЈЕ БИЛА ВЕЦ ЈЕДНОМ СМЈЕЊЕНА ОД УПРАВЕ БОЛНИЦЕ ПА СУ ЈЕ МОРАЛИ ВРТИТИ НА ИСТО МЈЕСТО... ДО САДА СУ ПОСТИГНУТИ ОДЛИЦНИ РЕЗУЛТАТИ У ЗАСТИТИ ПРАВА ИЗ РАДНОГ ОДНОСА ЗА ДОКТОРЕ КОЈИ СУ ЧЛАНОВИ СТРУКОВНОГ СИНДИКАТА ДОКТОРА

Name

Ђуро тее гха згооро

03.07.2015 20:56

Свака револуција прво поједе своју децу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

клиницки бањалука

04.07.2015 06:14

Исто тако и код нас сефица микробиологије др Мусиц обавјестила директора Станетица да нема реагенсија за рад. Он је одмах смјенио и поставио клинку без искуства. А и даље нема па нема циме да се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

04.07.2015 17:33

Богданицу заборављас да осигураници од Зворника до Требиња гравитирају према болници Истоцно Сарајево. То Ви и Вас В.Д. Тодоровиц знате. Тако да Вам та прица не стоји!!! Срам Вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сестра са пулмологије

05.07.2015 07:24

Мој Дуско моја будало. Ста ти је висе? Сто ти је криво сто ниси сеф вец Анита. Сто пута је бољи доктор од тебе а и цовјек. А и Сто јој је муз досао да ти клепи клемпу нека је. Заслузио си. Стварно си претјерао са овим лазима. Ниси ти за болнице висе. Иди са Бакијем и носај пацијенте. Добро це ти доци за терапију. А др Тодоровиц, госп ратни дезертер треба мало да се запита ције интересе брани. Он се није сигурно за ову болницу борио а од ње је све добио. Јадо јадни , науци једном да се не казе "брезобразан", вец "безобразан", или мало понови српски језик и књизевност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

22.10.2015 16:09

Сестра говори ко је бољи др од кога,ма дај....