Анализа: Роџер Федерер – најбољи играч у историји тениса!

Годинама уназад води се велика расправа о томе ко је најбољи играч у историји тениса.

Тенис 02.07.2015 | 00:00
Анализа: Роџер Федерер – најбољи играч у историји тениса!

Да ли је то Роџер Федерер, или титулу заслужују Рафаел Надал, Пит Сампрас, Иван Лендл, Џими Конорс, Бјерн Борг?

Или можда неко ко је много раније доминирао 'белим спортом' попут Вилијама Реншоа, Фреда Перија, Дона Баџа и Рода Лејвера.

Многи ће вам рећи да је, као и у сваком другом спорту, веома тешко изабрати једног спортисту због различитих епоха у којима су се такмичили, али се обично свака дискусија заврши на једном имену – Роџер Федерер.

Ево и неколико разлога због којих сматрам да је Швајцарац без премца најбољи тенисер којег је тај спорт видео.

1. Број Грен слем титула. Роџер Федерер држи рекорд по броју освојених Грен слем титула – има их 17. Швајцарац је освојио три титуле више на највећим турнирима од најближих пратилаца Рафаела Надала и Пита Сампраса. Такође, Роџер је успео да комплетира Грен слем 2009. године када је стигао до јединог трофеја на Ролан Гаросу. Многи му замерају и умањују његов успех, пошто је тада искористио испадање Надала и у финалу победио Робина Содерлинга. Међутим, такве оптужбе не могу бити схваћене озбиљно јер свако ко иоле прати тенис зна колико је тешко победити на Грен слему. Седам пута је славио на Вимблдону, пет пута на УС опену и једном мање на Аустралијан опену. Осим тога, Федерер је освојио 23 Мастерса и у каријери има укупно 86 титула.

2. Број недеља на првом месту. Швајцарац држи рекорд по броју недеља проведених на првом месту АТП листе – укупно 302 седмице владао је светским тенисом. Он се 2012. године по трећи пут нашао а челу АТП листе и са нових 17 недеља успео да престигне Американца Пита Сампраса који је на другој позицији са 286. Он је само један од деветорице играча који имају троцифрени број недеља на врху листе, а једини који има шансу да га стигне јесте Новак Ђоковић. Ђоковић ће у понедељак почети 153. недељу, а с обзиром на то да има велику бодовну залиху, може бити једина претња Федереровом рекорду.

3. Константност. Уско повезано са претходним сегментом текста јесте и Роџерова константност током сада већ седамнаестогодишње професионалне каријере. Константност је одувек била и биће особина која шампиона квалификује за најбољег у историји неког спорта јер једино оно што траје може да конкурише за такву позицију. Четрнаест узастопних сезона (ова ће бити 15.) завршавао је макар са једном титулом – 2003. и 2004 је освојио 11 трофеја, а 2006. један више, иако је играо још четири финала. И сами примећујете да је то било пре више од једне деценије, а Федерер је и данас у самом врху светског тениса. Последњу Грен слем титулу освојио је на Вимблдону 2012, када је већ дубоко загазио у четврту деценију. У првом 'мандату' провео је 237 недеља на првом месту АТП листе што је најдужи низ једног играча.

Ретко када се повређивао, никада није узимао дуге паузе и то је довело до невероватних достигнућа у каријери. Још један изузетно важан податак јесте да и са 33 године релативно лако успева да изађе на крај са Топ 10 тенисерима. То наравно није више онај Роџер од пре десетак година, али је у више наврата показао да може да се бори и побеђује најљуће ривале међу којима су Новак Ђоковић и Енди Мари. Највећа мрља у каријери му је негативан скор са Надалом, који га је победио у 23 од 33 међусобна сусрета.

4. Рекорди. Иако смо неке већ споменули, много је оних које је Федерер оборио или поставио, па ће после њега тениска књига рекорда бити драстично другачија.

5. Борбеност. Момак из Базела много пута током своје каријере показао је колики је борац, али то се најбоље види на примеру прошле године. Након сезоне у којој је освојио само једну титулу и имао много проблема са повредом леђа, Федерер се вратио и у 2014. години поново блистао, освојивши укупно пет трофеја. Неспорно је да сервис и форхенд нису на нивоу из најбољих дана и да у игри има више осцилација, што је и нормално узевши године у обзир, али Федерер је и даље веома опасан противник.

6. Елеганција. Ван споменутих разлога који су статистички мерљиви, елеганција, дојам и изглед на терену вероватно су најјачи адут поборника мисли да је Федерер највећи икада. Многи су овај спорт почели да идентификују са начином на који га Швајцарац игра, а он је у небројено случајева чинио да најтежи потези на терену изгледају као да их свако може извести. Нису ретки коментари који описују лакоћу којом Роџер изводи сваки ударац као да су они у тениским уџбеницима управо тако записани.

Последњих сезона много је тенисера који су безуспешно покушавали да се умешају у врх светског тениса којим доминира Новак Ђоковић. Пре њега то је био Рафаел Надал, а пре Шпанца један човек обележио је готово читаву деценију. Роџер Федерер без сумње је најбољи играч у историји 'белог спорта', играч који је променио светски тенис, али и играч који је, нажалост, близу завршетка каријере. У његовим годинама многи су већ одустали, али он у ногама сигурно има још једну или две квалитетне сезоне.

Ово су били само неки од наведених разлога, нема сумње да их има још.

Уживајмо док још можемо!

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

херцеговина

01.07.2015 22:29

Родзер је геније за тенис.Узивање га гледати. хттп://www.сторyпицк.цом/рогер-федерер-пхотосхоп-индиа/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

02.07.2015 04:10

Баш ме брига који је најбољи од ових капиталистичких мултимилионера, имам довољно својих егстенцијалних проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диме

04.07.2015 13:55

најбољи у васиони

ОДГОВОРИТЕ