Истраживања побијају мишљење Владе

У Националном парку Сутјеска је тренутно у току истраживање живог свијета у кањонима Сутјеске и Хрчавке, у зони непосредног утицаја планираних малих хидроелектрана на овим ријекама.

Република Српска 29.06.2015 | 08:07
Истраживања побијају мишљење Владе

Овогодишње истраживање наставак је систематских истраживања започетих прошле године након усвајања Студија утицаја на животну средину, које површно и без икаквог утемељења процјењују да мале хидроцентрале неће имати негативан утицај на животну средину.

Истраживања су покренули Центар за животну средину, Арбор Магна и WWФ, уз подршку швајцарске организације Про Натура, а уз учешће преко 20 истраживача из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.
 
Након низа достављених стручних мишљења, публикација и консултација, Влада РС се Народној скупштини РС, која је требала да изгласа грађанску иницијативу против хидроелектрана, обратила посебним дописом у коме нарочито истиче да:

„Генерално се може констатовати да су разлози за покретање грађанске иницијативе дати у самој иницијативи базирани на низу недоказаних претпоставки и теоретских фраза препизаних из стручне литературе која служи искључиво за едукацију, образовање и школовање ученика и студената и, као такви, не представљају одраз стварног и реалног стања у овом националном парку“.
 
Ђорђије Милановић, Удружење за заштиту дрвећа “Арбор Магна” рекао је да тренутно у Хрчавки и Сутјесци борави више од 20 признатих истраживача специјализованих за 12 група организама (рибе, макрозообентос, птице, инсекти, слијепи мишеви, ситни сисари, велике звијери, водоземци, гмизавци, маховине, биљке и гљиве), који су везани за ове водотоке и који би били директно или индиректно угрожени изградњом малих хидроелектрана. 
 
"Овим се, као и више пута раније, јасно побијају поменути наводи из дописа Владе РС, како су наши „разлози... базирани на низу недоказаних претпоставки и теоретских фраза преписаних из стручне литературе“, док израђивач Студија утицаја на животну средину није чак исправно ни преписао стручне податке“ рекао је он.
 
Против планова за изградњу хидроелектрана и за очување наших ријека гласно устаје научна и стручна јавност.
 
Чедомир Црногорац, професор на Природно-математичком факултету у Бањој Луци је изјавио: „Као референтном познаваоцу ријечне мреже Републике Српске, аутору бројних научних радова и монографија о ријекама и заштити ријека Републике Српске, дозволите ми да заједно кажемо „стоп хидроциду“ у Републици Српској. У име нас и у име будућих генерација.

Потамолошки бисери нашег ентитета (ријеке Сутјеска, Хрчавка, Студена, Јалова, Говза, Бистрица, Јањ и многе друге) на удару су непримјереног нарушавања основних природних вриједности хидросферног комплекса Републике Српске“. 
 
Кампања Битка за Сутјеску овим истраживањем добија нову димензију и додатну аргументацију.
 
Наташа Црнковић из Центра за животну средину каже: „За Сутјеску и Хрчавку ћемо се борити свим средствима. Ово истраживање показује озбиљност, али и велику преданост коју неколико организација улаже да бисмо очували највриједније кутке наше земље. Желимо реалну слику вриједности ових ријека, а ово истраживање већ доказује да је ријеч о јединственим екосистемима који нипошто не смију да се угрозе“. 
 
Извор: Бука

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дарио

29.06.2015 06:36

Ријеке цувати по сваку цијену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

29.06.2015 06:36

По овима из владе изгледа да оно сто се уци у удзбеницима у сколама нема везе са стварним догадјајима него ето то је онако цисто теоретисање а да не спомињем струцну литературу . Па они стварно нису нормални, стока једна необразована и похлепна јос нам и говоре да то сто смо уцили или сто данас дјеца уце нема благе везе са истином. Ето месари и сверцери боље знају од струцњака за ту област. Мрссссс багро СНСД-а, СП и ДНС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.06.2015 06:49

Па молим ту струцну јавност реците гдје да се праве хидроцентрале.Цијели свијет их има ста смо ми то спец. Сем тога то је циста струја за коју се сви залаземо.Па ста сад?Да не градимо ниста пасце нам несто с неба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави Ја

29.06.2015 07:21

Престани да крадес ник и престани да писес брљотине! Мора да ти је јос фамилије без посла па контас како да их ухљебис! Ми имамо довољно струје у Републици Српској, само да клосари као ти и Леми престанете да је сверцате по Балкану и то це бити довољно.

Name

јолу

29.06.2015 10:48

Свајцарска је законом из 1978. забранила подизање малих хидроелектрана на својим ријекама. У западном дијелу САД-а се улазу десетине милона долара у уклањање подигнутих малих хидроелектрана да би се оцувале екосистемске вриједности. Американци гледају да зараде новац како год знају и умију а русе мале ХЕ. Јесмо ли то ми паметнији од остатка свијета? Треба ли да унистимо највецу прасуму у Европи за нецији ситан интерес?

Name

ВРС РВИ

29.06.2015 16:48

Прави их код себе у дворишту и одмакни се од онога за шта не знаш колико вриједи. Када си тако паметан дођи да нам објасниш. Не би био једини паметњаковић који би отишао из Фоче кривих леђа.

Name

горан

29.06.2015 07:00

Тек када се посљедње дрво осуси и када се посљедња ријека отрује и када посљедњу рибу уловимо, тек онда цемо да схватимо да не моземо јести новац...Ово су ријеци Црвеног Облака поглавице Сијукса који је висе знао о екологији прије 150 година него ови наси струцњаци данас.Само погледајте ста су урадили на извористу Сане и схватицете да овим људима ниста није свето сем новца.Ко су дивљаци питање је сад и ста ми планирамо оставити насој дјеци у наслиједје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави Ја

29.06.2015 07:36

@Ја Престани да крадес ник и престани да писес брљотине! Мора да ти је јос фамилије без посла па контас како да их ухљебис! Ми имамо довољно струје у Републици Српској, само да клосари као ти и Леми престанете да је сверцате по Балкану и то це бити довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извор Сане

29.06.2015 07:58

На сличан начин се уништава извор Сане. Радови и даље трају. Мало је времена остало да се ова катастрофа заустави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

29.06.2015 09:23

Ко треба да прави мини хидроцентрале? Није ваљда она фабрика МАКАРОНА из Италије!

ОДГОВОРИТЕ