У Скупштини реформска агенда за ЕУ?

Посланици позиције и опозиције у Народној скупштини Републике Српске немају ништа против одржавања посебне сједнице на којој би се разговарало о реформској агенди, чије потписивање се захтијева од Републике Српске.

Република Српска 16.06.2015 | 16:20
У Скупштини реформска агенда за ЕУ?

Док у опозицији, али и дијелу позиције тврде да је таква сједница пожељна с обзиром на то да се ради о озбиљним стварима, у највећој странци у Републици Српској, СНСД-у, кажу да немају ништа против тога, али да би било боље направити бољу "конекцију" између Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ.

"Немамо ништа против одржавања посебне сједнице, али не знам куда то све води, ако ћемо за сваки проблем сазивати посебну сједницу", рекао је Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у НС Републике Српске.

Готово сви посланици с којима смо јуче разговарали кажу да су посебне сједнице сазиване и за много мање ствари и да би било добро да се највише законодавно тијело на неки начин изјасни о реформској агенди.

"Ми смо спремни, јер о свим битним питањима за Републику Српску треба да расправља Скупштина и да заузме коначан став", рекао је Бранислав Бореновић, шеф Клуба посланика ПДП-а у НС Републике Српске.

Слично мисли и Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика ДНС-а, која је нагласила да "не би било лоше да НС Српске да своје мишљење". "На крају крајева било би добро да се сви детаљно упознамо с реформском агендом и шта пише у њој", рекла је Стевановићева.

Иначе реформска агенда говори о неопходним реформама БиХ на путу ка ЕУ и о ономе шта сви нивои власти треба да испуне како би се стекли услови за повлачење средстава од међународних кредитора. Један дио тог документа говори и о изради програма и припремама за приватизацију бх. електропривреда, што је основни разлог због чега Влада Српске није дала своју сагласност на тај документ, док су то учинили Влада ФБиХ и Савјет министара БиХ. Због непотписивања агенде од свих нивоа власти у Републици Српској, Јоханес Хан, комесар за проширење ЕУ, отказао је своју посјету БиХ најављену за 11. јуна.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

изврнути систем вриједности

16.06.2015 08:32

Овај дебелокожац из ДНСа није ни за шефа портира, што је некад и био у Руди Чајавецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

16.06.2015 08:42

Заврсница меца, Републици Српској следи накаут приватизацијом Електропривредног система. А све за добробит народа због саке долара коју будзетлије добијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

16.06.2015 08:43

Направили би бољу конекцију ал нисте уапјели да нафатате довољно папака у дрзавном парламенту. Сад кад су се људи с вама уозбиљили и лове нема усвојили би ста год да треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло

16.06.2015 08:47

Овај, Народна скупстина је јако битна и требала би ускоро расправљати и о глобалном загријавању и промјени клима, ако ова скупстина то питање не ријеси ја не знам ко це...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

16.06.2015 08:54

Прво, Влада РС, а тиме и СНСД, се конектовала на Вијеће министара онда кад су они чнили већину на БиХ нивоу и кад им је одговарало да "ухљебе" своје кадрове (Шпирић,Зубац, и остала камарила); друго, владајућа коалиција на нивоу РС има дилему да ли да разматра најважнији политички документ у овом моменту који се тиче "приближавања" ЕУ. Смијешно. Треће, у том документу вјероватно стоји нешто за приватизацију Електропривреде (ЕП) и СНСД хоће, лукаво, да за прихватање тог документа и наводну приватизацију ЕП код народа оптужи опозицију (на нивоу РС), што је више него провидно и лицемјерно ако се зна да су управо они (СНСД) продали у бесцијење и важније ресурсе од ЕП (Телеком, итд). Да не кажемо за 10 година владавине опљачкали, или омогућили да се опљачка, све што је вриједило у РС (Рафинерије, Бирач, природни ресурси, итд.). Четврто, Додик&ЦО хоће да на све могуће начине да покажу и докажу да БиХ не може функционисати без њега који је, ето, алфа и омега или владар наших живот. А не зна да је пуштен низ воду од стране релевантних међунароних фактора и да је само питање колико ће та вода брзо (или спорије) да отече. Успио је он (Додик) да се зарад' личних интереса,завади са свима који (свиђало се то нама, или не) директно утичу и одређују судбину свих малих умишљених балканских народа, и на тај начин он лично највише допринесе да статус и улога РС буду животно угрожени. На жалост, опирали се ми или не, БИЋЕ КАКО ОНИ КАЖУ, а Додика ће, као и оне његове "ратне сенаторе" које форсира, сви заборавити за неколико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

16.06.2015 08:58

Ста је сад тацно. Јуце објављено да је Зељка потписала тајно документ сад као није. Молим пуздане информације да се не таласа јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСТА

16.06.2015 11:48

ГЛАДАН САМ!

ОДГОВОРИТЕ