Зашто су убице дјеце још на слободи?

У селу Ледићи код Трнова данас је служењем парастоса, паљењем свијећа и плагањем цвијећа обиљежена 23 године од свирепог убиства 24 српска цивила. Међу жртвама је 14 жена од којих је настарија Иконија Васић имала 92 године те двоје дјеце од 12 и 10 година и беба 18-мјесечни Милун Тешановић. 

Република Српска 03.06.2015 | 22:57
Зашто су убице дјеце још на слободи?

Спаљена српска имовина и споменик са уклесана 24 имена и данас свједоче о злочину у селу Ледићи на обронцима Бјелашнице.

Иако власти федералне општине Трново нису дозволиле да на споменку пише да су убијени жтрве злочина, већ жртве ратног дешавања, јасно је да је овдје почињен стравичан ратни злочин.

Како другачије назвати убијање и масакрирање жена, дјеце и стараца. На кућном прагу убијено је 10 чланова породице Васић, девет Тешановића, три члана породице Миовчић те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Милени Витковић 3.јуна 1992.године у Ледићима су убијени мајка, два брата, њихове супруге, братић, стриц, стрина и двоје рођака. Комплетна породица Тесановић.

Милена нема снаге да прича о убијеној породици. Држећи њихове фотографије пита се:
,,Шта су им скривила дјеца?Зашто су убили мог братића Милуна?Имао је 18 мјесеци није знао држати ни флашицу за бебе а не пушку.Нису га само убили већ су му прије тога поломили руке и ноге''.

Потресна је и прича Јеленке Суботић.Прије 23 године у Ледићима су јој убијени ћерка,зет и двоје унука.Данијела од 12 и Драгомир од 10 година.

Мјештанин који је,као 11-огодишњи дјечак преживио масакр у Ледићима, Јеленки је испричао да је њена унука Данијела убицама љубила ноге и молила их да јој не убију тату. Убили су јој и оца и мајку,али и брата и њу.

Милисав Васић своју баку,78-годишњу Савку,сахранио је без главе.

,,Заклали су је у спаваћој соби.Тијело су бацили у јаму са осталим жртвама,које смо тражили годинама.Нашли смо само тијело.Прекопао сам два дулума земље али бакину главу никада нисам нашао'',каже Милисав.

Злочин у Ледићима извршили су припадници тзв. Армије БиХ те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи. Докази о злочину и злочинцима давно су предати Тужилаштву БиХ али до данас за злочин још нико није оптужен.

,,Овдје се све зна,и ко је починио злочин и по чијој команди.Међутим нико о томе не говори.Живимо у држави у којој нема ни правде ни права'', истиче Славко Васић предсједник Удружења грађана ,,Моје огњиште'' из Трнова којем су у Ледићима страдали отац, мајка и бака.

Помен убијеним српским цивилима у Ледићима организовало је Удружење грађана ,,Моје огњиште'' из Трнова.

Огорчени су што осим чланова Удружења,углавном потомака убијених у Ледићима,нико од представника власти са свих нивоа, осим општине Трново, те многобројних буџетских организација проистеклих из Отаџбинског рата, није дошао да ода почаст невиним жртвама.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Босњак Приједор

03.06.2015 14:56

Ово је велика срамота. Ми (бивси Југословени) се толико хвалимо по цијелом свијету да смо поносни и праведни али ми смо само стока од народа. Ста год било да је било нетреба се заборавити али треба се залити за сваком зртвом (било које националности) поготово за недузним, зенама и дјецом. Немогу да схватим да било ко оправдава монструме и злоцинце који су у стању овако несто уцинити. Изгубио сам и ја цланова породице у Рату али никад неби мого да неког малтретирам или цак дијете убијем. Сви смо ми од крви и меса и свију нас једнако боли. Кад подјемо да будемо људи и кад подјемо цијенити овај лијепи свијет који није увијек праведан и сваком удобан, све до тад це нам и бити како нам је сад. Зар је могуце да постоје људи који мисле да српску мајку мање боли него босњацу или хрватску. Пробуди се народе молим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

03.06.2015 15:11

Свака цаст за коментар Босњака из Приједора тек када будемо сви били свјесни искрени да медју насим њиховим има људи који су цинили овакве злоцине и да свако своје осуди онда це бити напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсо

03.06.2015 15:22

Злочин је злочин и не може га нико оправдавати. У овом нашем лудилу напокон треба почети спроводити закон. Ниједан ратни злочин не смије остати нерасвијетљен и некажњен ради будућности наше дјеце и унука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.06.2015 17:04

Апсолутно се слазем са ова три коментара.Ко је крив нек одговара и сваки злоцин мора бит казњен.Тај који је бранио да се написе да су зртве злоцина такодје треба да одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.06.2015 19:45

Ако мислите како писете свака цаст за коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

03.06.2015 21:04

Слажем се са свим коментарима али ипак ме љути то да је све познато а да нико није одговарао за злочин. Та удруга треба да именује те људе ако се све зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

03.06.2015 21:06

Па нато пакт И њихова масинерија раде свој посао ! Завадили као свугдје у свијету И одредјују кривце И зртве. На нас увијек забораве јер тезе насем православном унистењу ! Ето то је једина истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зртва нема име, вјеру нити нацију

04.06.2015 06:42

Дај молим те, какво православно унистење?? Ста прицас?? У сва три народа је маса непроцесуираних злоцинаца, многи су цак и на високим позицијама. Ми сви док се не ујединимо и не показемо постовање једни према другима нецемо ни угледати лице правде. Заборавити нит се треба нит се мозе, опростити исто, али у име свих насих невино страдалих зртава треба да се ујединимо и каземо СТОП националној политици, јер она је та која дрзи злоцинце на слободи, она је та која слави злоцинце а понизава зртве на све три стране. Политика је кривац да је ова беба само зртва "ратног десавања". Хоцемол се икада пробудити??

Name

Симо

04.06.2015 05:36

Увјек се запитам кад у вијести писе неција изјава " све се зна и ко је извсио и ко је наредио али органи власти неце да процесуирају злоцинце" засто се одмах јавно не написе ако се зна име и презиме злоцинца и органа власти који не ради свој посао за који га ми плацамо. Па толико незапосленог свијета који би тај посао зелио радити. Ако органи власти у Трнову не раде свој посао онда их треба одмах смијенити. Само када цовјек погледа реалност да су то вецином људи из те злоцинацке групације онда треба сваком цовјеку бити јасно да злоцинац неце сам себе процесуирати. Да будем јасан, оваквих ствари има и у Републици Српској гдје се цека правда за цивилне зртве несрпског становниства. Ста мозе нормалан цовјек овдје да закљуци? Па мозе да закљуци да је народ глуп и блесав јер како друго да га назовем кад и даље гласа и бира на најодговорније фунције у дрзави највеци шљам босанскохерцеговацког друства !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

04.06.2015 06:16

Ја као бивши припадник Армије БиХ и учесник рата јавно кажем да треба увести смртну казну за убице.Убити војника у рату је за мене у реду и то га убити у борби,не свезаног или рањеног.Али,убијати старце,жене и дјецу је дно дна,јадно и биједно.То су радили комплексаши,психопате и луђаци.такве само треба уза зид и метак у чело.Не треба то држати на дуготрајним затворским казнама,што би хранили ту стоку да буде на терету радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.06.2015 14:34

Свака част на коментару и слажем се!

Name

Радоје

07.02.2016 18:35

Зив и здрав буди за ово