Анализа - Српска кошарка: Због Јадрана виси учешће у Евролиги?!

УЛЕБ губи савезнике, ФИБА све јача, а клубови из Србије могли би да се суоче са последицама несагледивих размера...

Кошарка 30.05.2015 | 13:40
Анализа - Српска кошарка: Због Јадрана виси учешће у Евролиги?!

ФИБА се не шали - ускоро излази са коначним предлогом нове Евролиге, а Србији прети да остане без учешћа у елитном такмичењу!

На последњем званичном састанку који је ФИБА организовала у четвртак у Женеви причало се доста о променама у новом календару такмичења, који ће на снагу ступити од 2017. године. А како Спортски журнал сазнаје, једна од кључних тема окупљања званичника из 15 националних Савеза (Аустрија, Белгија, Чешка, Велика Британија, Француска, Немачка, Грчка, Израел, Италија, Литванија, Холандија, Пољска, Русија, Шпанија, Швајцарска прим. аут.) била су и писма које су лиге окупљење око првог човека УЛЕБ-а Ђордија Бертомеуа слале (међу њима и АБА лига), али и изглед нове Евролиге. Састанку нису присуствовали челници УЛЕБ-а, упркос томе што су добили званични позив.

Према првим најавама ФИБА је већ направила финансијску конструкцију и обезбедила средства за стварање новог европског такмичења, а то значи да је Светска кућа кошарке прикупила подршку која јој је била потребна у реализацији овог плана.

Кључни детаљ у овој причи јесте да су бројни савези променили плочу и приклонили се царству ФИБА кошарке, а свему томе претходило је званично извињење због подршке коју су давали Бертомеуу. Тако је постало јасно да је ФИБА успела у својој намери - „уценом“ да ће репрезентативна кошарка сносити последице приволела је најјаче да промене страну, после чега би Србија могла много тога да изгуби.

Пре свега то се односи на клупску кошарку, јер је политика да се и даље игра АБА лига потез који би као оштрица ножа могла да се зарије у срце. Последица - неиграње нове Евролиге, ни Еврокупа, чији се план још разрађује. Овакав сценарио прети и Хрватској, Црној Гори, Словенији, Босни и Херцеговини и Македонији, односно свим чланицама АБА друштва, с обзиром на то да су донедавно сви имали понуду ФИБА да шампион нове Јадранске лиге иде директно у Евролигу, а победници националних такмичења у квалификације. Сада не би било никакво изненађење да ова опција више нема важење, па би непромишљеност клубова могла скупо да их кошта.

То са собом повлачи даљу проблематику, односно тиме би се продубио један од горућих проблема српске кошарке, о којој је и сам селектор Србије Саша Ђорђевић недавно причао - одласку младих играча у далеко развијеније средине.

Ако се комплетна ситуација сагледа из једног разумног угла, време је да се српска кошарка уједини и да се спаси оно што се спасити може, иначе...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејанпд

30.05.2015 13:55

Не бих то тако гледао, вјерујем да су требали сачекати са било каквом одлуком, али добиће они мјесто ако буду тражили, интерес је и ФИБА, као и свих у свијету кошарке да имају бивше југословенске државе унутра, замислите само колика је посјета и ко држи рекорде евролиге по том основу.

ОДГОВОРИТЕ