Мосад у Зеници чува Израелце!

У складу са уобичајено праксом фудбалери Израела ће и у Зеници имати пратњу специјалаца Мосада, а чуваће их и полиције и друге безбједносне агенције из БиХ. На Билином пољу биће више полицајаца него против Белгије.

Фудбал 30.05.2015 | 15:20
Мосад у Зеници чува Израелце!

Све полицијске и сигурносне агенције укључене су у организацију утакмице коју ће 12. јуна у Зеници у квалификацијама за ЕУРО 2016 одиграти Босна и Херцеговина и Израел.
"Не бих превише детаљисао јер свако ширење информација може да угрози безбједност. Кажем, све безбједносне агенције спремне су за прихват Израелаца и увјерен сам како ће све протећи у најбољем реду прије, за вријеме и након утакмице високог ризика", рекао је Адис Хајловац, предсједник Комитета за стадионе и сигурност ФС БиХ.

Меч са Израел требао би осигуравати до сада највећи број полицајаца на једном од спортских догађаја у БиХ.

"Од полиције немамо тачан број полицајаца. Оно што могу рећи је да ће у припреме бити укључено више полиције него за сусрет са Белгијом, који је, такође, био проглашен високоризичним", рекао је Хајловац.

На питање да ли је тачно да ће на сигурност Израелаца бринути и специјалне полицијске снаге из њихове земље, Хајловац је одговорио:

"Да, уредно су се најавили и то је тачно. Не знамо тачан број њихових специјалаца, али неки од њих већ су присутни у БиХ. Нису то специјалци какве виђамо у униформама, то су људи у цивилу, а један дио њих био је недавно у Зеници када је гостовала рагби репрезентација Израела. Израелски спортисти више пута су гостовали у БиХ и као и у многим другим земљама имали су своје наоружане пратиоце. Код нас су то неки људи и из БиХ и јеврејског су поријекла те су служили војску у Израелу".

Међутим, Хајловац каже како долазак израелских специјалаца није ништа необично. Њихова оружана пратња бит ће потчињена полицијским формацијама у БиХ, које ће у сваком моменту имати надзор над њима.

Делегација фудбалске репрезентације Израела чартер летом из Тел Авива у Сарајево допутоват ће 10. јуна. Са аеродрома у Сарајеву одмах ће се запутити у Зеницу гдје ће боравити у изолацији истоименог хотела.

"Немамо најаву да ће на утакмицу доћи њихови навијачи. Од нашег Савеза тражили су 125 карата за спонзоре и пријатеље своје репрезентације. Да закључимо, сви планови за њихову безбједност на територији наше земље су спремни. Имамо искуства јер су њихови спортисти често гостовали у БиХ, а и фудбалска репрезентација овдје је играла 2001. године. Никада није било ни најмањег инцидента и тако ће надам се бити и овај пут. Имали смо састанак и са навијачким групама. Подузели смо све да се наши гости у БиХ осјећају угодно и сигурно", нагласио је Хајловац.

У сврху што веће сигурности промијењена је и локација окупљања навијача БиХ у Зеници. Уочи утакмице са Израелом 12. јуна неће се окупити на Камберовића пољу у непосредној близини хотела "Зеница", како би била избјегнута и најмања могућност проблема и изван стадиона.

Фудбалски савез БиХ позивнице за једну од најважнијих утакмица у квалификацијама за ЕП послаће и члановима Предсједништва БиХ, као и премијеру и осталим релевантним људима из државног врха.

"Као наше специјалне госте на меч са Израелом планирали смо позвати и људе из Јеврејске заједнице у БиХ. На тај начин желимо показати да смо добри домаћини", рекао је Јасмин Баковић, генерални секретар ФС БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

30.05.2015 13:26

Нека сврате бре до мене,имам великих проблема са мољцима!!!

ОДГОВОРИТЕ