Кинези желе да праве електрану у Гацку

Шеф Канцеларије кинеске компаније "Донгфанг Елецтриц" за централну и источну Европу Лианг Јонгбин уручио је у Бањалуци министру индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу писмо намјере у вези са сарадњом у реализацији пројекта изградње новог блока Термоелектране Гацко, инсталисане снаге до 350 МW.

Република Српска 28.05.2015 | 07:14
Кинези желе да праве електрану у Гацку

Министар Ђокић је рекао да је за Републику Српску веома важно да у реализацији овако значајних пројеката у електроенергетском систему има партнера који гарантује квалитетну и брзу изградњу термоелектране и који иза себе има већ успјешно реализован пројекат изградње термоелектране у Станарима.

"У овом тренутку постоји јак интерес и опредјељење Владе Републике Српске да се гради нова, модерна термоелектрана у Гацку, која ће, примјењујући највише европске стандарде у погледу емисије штетних гасова и енергетске ефикасности, знатно подићи обим произведене електричне енергије, допринијети економском развоју Републике Српске и отварању нових радних мјеста", рекао је министар Ђокић.

Он је додао да је циљ Владе да се у реализацију овог изузетно значајног пројекта крене већ на прољеће идуће године, због чега је планирано да меморандум о разумијевању између Владе РС и "Донгфанга" буде потписан већ почетком идућег мјесеца.

"Увјерен сам да ће кроз сарадњу 'Донгфанга', као једног од водећих произвођача електроенергетске опреме у свијету и једног од водећих међународних извођача пројеката у области енергетике, и наших стручњака из електропривредног система РС изградња новог блока ТЕ Гацко убрзо почети", рекао је министар Ђокић.

Шеф Канцеларије кинеске компаније "Донгфанг Елецтриц" за централну и источну Европу Лианг Јонгбин истакао је спремност компаније да убрзано реализује овај пројекат, те посебно захвалио министру Ђокићу на указаном повјерењу.

Према његовим ријечима, поред богатог искуства у изградњи термоелектрана, предност "Донгфанга", као државне компаније, је подршка Владе НР Кине и финансијских институција које могу да понуде најповољније услове за реализацију овог и других пројеката у Републици Српској.

У писму намјере, које је министру Ђокићу упутио предсједник компаније "Донгфанг" Вен Шуганг, између осталог се наводи да је за ову кинеску компанију веома важан развој енергетике у Републици Српској, укључујући и изградњу новог блока ТЕ Гацко.

Ова кинеска команија је током протеклих пет година, кроз реализацију уговора по принципу "кључ у руке" за ТЕ Станари, стекла богато искуство у области реализације термоенергетског пројекта у складу са стандардима ЕУ и домаћим законским прописима, као и сарадње с локалним партнерима и локалним добављачима у Републици Српској.

Иначе, пројекат градње термоелектране од 300 МW и модернизације рудника у Станарима, коју финансира компанија ЕФТ, износи око 600 милиона евра, односно око 1,2 милијарде КМ.

Уколико се то улагање узме као параметар за могућу нову термоелектрану у Гацку, онда би се могло закључити да би Кинези требало да у херцеговачки басен инвестирају око 1,5 милијарди марака.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

рудар

28.05.2015 05:25

Све је то лијепо и красно,само не знам дал има толико угља? Једва и ова једна ради.Струцњаци правите Бук Бијелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

28.05.2015 06:30

Имали ту гдје Милета у свему овоме неки ситнис за њега?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адо

28.05.2015 06:49

Има, има и за тебе доктор!

Name

гацанин

28.05.2015 06:46

Немојте људи к'о Бога вас молим!!!!!! Нисмо се опоравили,нити пенале платили од ове просле инвестиције са ЦЕЗ-ом,тако да би нас ова инвестиција са Кинезима могла увести у тоталну приватизацију РиТЕ,собзиром да је њен дуг пресао 92милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наша земља

28.05.2015 08:11

Понављачи најгори ђаци! Петар измислио топлу воду,после Чеха Кинези, још једна превара власти.Шарена лажа за Херцеговину.Људи окрените се око себе,Горњи хоризонти,пут преко Илијиног села,водовод Удбина све превара до преваре. Гдје је Братић,шта је са Окуком,гдје су народне(СНСД) паре? ови милионски пројекти служе за одржање власти преко херцеговачких гласача који добију мрвице у виду горива и дневница за гласове.ХЕТ је пун стручњака за прање пара и фризирање извјештаја,шта чека полиција и СИПА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рано

28.05.2015 12:15

Рано сте кренули цувај те за кампању!?

ОДГОВОРИТЕ