Колапс јавног сектора у Српској

Укупан дуг Српске процјењује се на 5,5 милијарди марака. Све је сигурније да буџет не може да исфинансира све планиране издатке без нових задуживања. Јавна предузећа и фондови биљеже губитке и финансијске проблеме, за које је тешко наћи рјешења.

Република Српска 27.05.2015 | 00:07
Колапс јавног сектора у Српској

Један од најупадљивијих су дуговања здравствених установа за доприносе, па су сами здравствени радници дошли у ситуацију да немају овјерене здравствене књижице. Само у прошлој години њихов дуг према фонду ПИО нарастао је са 34 на 60 милиона марака, па је потезима ресорног министарства наређено да здравствене установе морају редовно измиривати обавезе, или ће им се за исти износ умањивати уплате из Фонда здравственог осигурања.

Највише због дуга здравствених установа, дефицит фонда ПИО у прошлој години је нарастао на 34 милиона КМ. У Фонду здравства до сада нису открили са коликим дефицитом послују, а у одговору на питање магазина Истина кажу да се захваљујући уштедама И рационализацији трошкова дефицит смањује од 2012. године.

“У поређењу са 2012. годином исказани дефицит у 2014. години је смањен за 60 одсто, а у поређењу са 2013. годином за 55,39 одсто, наводе у одговору из ФЗО.

Системске грешке

Они који прате рад јавног сектора и економске прилике у Српској, у разговору за Истину, истичу да се проблеми не могу ријешити само уштедама, иако је нерационално трошење утицало на стварање проблема.

Притисак на фондове ће се повећавати јер је све мање радника који примају плату и чији послодавци редовно плаћају доприносе, сматра уредник портала Капитал, Синиша Вукелић. Осим тога што истиче да је број пензионера већи од оних који примају плату, Вукелић додаје да је тренутној ситуацији допринијело то што се на вријеме није ушло у потребне реформе.

“За суштинску реформу Фонда ПИО је било предвиђено 200 милиона КМ од продаје Телекома. Међутим, тај новац је усмјерен на изградњу непрофитабилних објеката, плаћања концерата и спортских догађаја. Фонд даље не може функционисати без нових задуживања или реформи, али ни за реформе немамо новца јер би сада можда коштале и више. Једна од ствари коју је било неопходно урадити је раздвајање стечајних од додијељених пензија, које би прешле на буџет”, каже Вукелић.

Он очекује да ће у догледно вријеме бити повећан праг за одлазак у пензију, проведена стриктнија провјера инвалидских пензија, али додаје да су у питању површинске корекције, те да једино право рјешење долази са повећањем броја радника.

Читав је низ јавних установа које имају проблеме. Ревизорски извјештај утврдио је да је непокривени дефицит Фонда за дјечију заштиту Републике Српске 2014. износио 1,82 милиона, док је акумулирани губитак достигао 12,56 милиона марака.

Јавно предузеће Жељезнице Републике Српске према званичним информацијама има губитак од 265 милиона КМ, од којих је 34 милиона настало 2014. године.

Шуме Српске исказале су губитак у 2014. години од 715.000 КМ, а укупан дуг је 70 милиона.

Такође, тешко је наћи општину или град у Српској који немају дефицит у буџету, или простије речено, скоро све торше више пара него што приходују.

Момир Дејановић, предсједник Центра за хуману политику из Добоја, каже да је стање у јавном сектору више од кризе, те да се може рећи да је у питању намјерна системска грешка.

“Криза је привремена, и она буде и прође, а овдје се ради о партократском, клијентелистичком и коруптивном пројекту, који траје у континуитету четврт вијека. У локалној и републичкој управи, те јавним предузећима, има готово два пута више запослених него што је то стварно потребно. Постоје многе парајавне институције које служе за збрињавање партијског кадра и родбине”, сматра Дејановић

Дио тврдње која се односи на страначко запошљавање потврђује и Синиша Бенцун, који је кроз више пројеката учествовао у праћењу рада јавног сектора. Већ по биографијама младих кандидата странака може се утврдити веза између политике и запошљавања у јавном сектору.

“Скоро да нико није запослен у фирми која је под дугогодишњом управљачком контролом неке друге политичке структуре. Младих “кадрова” из опозиционих странака нема у јавним предузећима које контролише републичка власт, а слично је на локалу уколико власт има други блок”, тврди Бенцун.

(Магазин Истина)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

27.05.2015 05:25

КОЛАПС СНСД-а У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. СНСД=РЕПУБЛИКА СРПСКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

27.05.2015 05:37

А народ мирно сједи и цека Годоа?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

27.05.2015 05:42

До Нове године то це све СДС ријесити и бицемо сретна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

27.05.2015 06:26

То вец прицате годинама.

Name

немозе

27.05.2015 07:33

Не мозе се ријесити јер су слузбеници против новог закона о раду...и пријете протестима за разлику од незапослене фукаре...а по старом закону су застицени ко поларни медвједи и могу добит отказ само у слуцају теског дисциплинског прекрсаја и добијају на суду сваку парницу против дрзаве/ентитета/опстине...досад је због тога милијарда дуга пресудјеног дрзави/ентитет/опстина да плати а замислите ко це то да финансира...

Name

Неко

27.05.2015 09:04

Иста су то с... мој друзе и једни и други и треци, само да им се доцепати власти и наставити гдје су они прије њих стали...

Name

РС

27.05.2015 05:47

Истина,страначко запошљавање! У мојој установи поред 20 новозапослених страначких "кадрова" у овом мандату, не би доста, па запослише "кадра", младог страначког одборника,(просјек, мало изнад 7) који даде мандат за радно мјесто. Истовремено два млада нестраначка интелектуалаца , дефитицарна занимања, са просјеком преко 9, добише отказ, након одрађивања приправничког, јер не постоји потреба за њима. Тако владајући рече. Дрскост и љигавштина владајућег СНСД-а!!!!!! Гаде ми се. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

27.05.2015 06:09

А сада тај цовјек сједи у топлој канцеарији и лупа минусе на твоје коментаре јер нема другог посла.

Name

Ре.Рс-у

27.05.2015 07:00

Пријатељу нема СНСД власт у свакој опстини у РС а ово сто ти наводиш је у свакој опстини. Не желим ја да браним власт РС али је тако ко год има мало власти само запосљава фамилију и партијски кадар. До год ми то гледали само са партијске стране бит ће тако ко год да је на власти.

Name

РЕ РС

27.05.2015 09:33

Слажем се са Вашом примједбом за страначко запошљавање, погубно је. На кадровским листама политичких партија, истина, има паметних младих људи али нажалост прво посао добију полтрони док они паметни чекају (ако икад дочекају посао). Али морам дати исправку за други дио текста: свако ко је студирао зна да оцјена није мјерило знања и да није довољно имати просјек 9 да би постао интелектуалац! Још ако су те деветке стечене на приватним факултетима.

Name

Хм

27.05.2015 12:28

Тренутно је најопаснији Перица. Социјалисти прво породично на изборне листе, а сада породично и у предузећа која су под њиховом управом. Навала права!

Name

босна

27.05.2015 05:50

А народ ко вода у посуди.Поприма форму посуде у којој се налази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

27.05.2015 05:55

Ако је поцетком године у будзету одредјен износ новца за здравство како је могуце да дуг буде 60 милиона КМ.То само знаци да је тај износ од 60 милиона КМ који је требао бити уплацен за порез и доприносе дат за плате новозапосленим радницима.Економски систем се распада,то је јасно сада свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све видим и знам

27.05.2015 06:13

Ја вец другу кафу пијем.Хоцу ли у колапс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цика Куре

27.05.2015 06:29

Једноставно рецено поред овквих бројки знаци само једно ЛАКУ НОЦ Српска....никакд али никад волио би да гресим али нико никад ово неце спастит јер једносавно непостоји царобни стапиц уз овакве енормне дугове...а да не помињем у каквом је стању фонд Пио и да ли це пензионери имат да им ко исплати пензије....ко презиви прицаце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

27.05.2015 06:34

ПАРТИЈСКО И РОДБИНСКО ЗАПОШЉАВАЊЕ ЈЕ ЕВИДЕНТНО КАКО НА ДРЖАВНОМ, РЕПУБЛИЧКОМ ТАКО И НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ. АКО СЕ УЗМЕ У ОБЗИР ЧИЊЕНИЦА ДА ВЛАСТ НА РАЗЛИЧИТИМ НИВОИМА ВРШЕ СКОРО СВЕ СТРАНКЕ СА ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ, ОНДА СЕ ПОСТАВЉА ЛОГИЧНО ПИТАЊЕ : КО МОЖЕ ДА СТАНЕ У КРАЈ ПАРТИЈСКОМ И ФАМИЛИЈАРНОМ ЗАПОШЉАВАЊУ? АЛТЕРНАТИВНА ПОЛИТИЧКА ОПЦИЈА НЕ ПОСТОЈ.КО СЕ ЗАПОШЉАВА У ИНСТИТУЦИЈАМА БИХ? КАДРОВИ СДС-А, ПДП-А, НДП-А, СДА,ХДЗ-А И СЛ. ТАКО ЈЕ И НА ДРУГИМ НИВОЈИМА ВЛАСТИ. У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ СВИ СУ СЕ "БУСАЛИ" КАКО ЋЕ ДА УКИНУ ПАРТИЈСКО И РОДБИНСКО ЗАПОШЉАВАЊЕ,АЛИ ОЧИГЛЕДНО ДА НА ТОМ ПЛАНУ НИСУ НИШТА НИТИ ЋЕ ШТА УРАДИТИ. ДАКЛЕ, СВИ СУ ИСТИ. "СЈАШИ КУРТА ДА УЗЈАШИ МУРТА."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

27.05.2015 06:56

Веееелиики позззз.од Ненада Стевандица и екипе!!! Српска Заувјек!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицвара

27.05.2015 07:02

Миле,хвала ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

печат

27.05.2015 07:05

Дошли су људи из Опозиције на власт за које је гласао гладни и незадовољни народ, и задужио их да ријеше ту голготу народа која траје годинама, и досегла давно дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зука

27.05.2015 07:20

А иду избори следеће године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лауда

27.05.2015 07:21

Боли нас уво! Имамо Милу да нам казе да нам је добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

27.05.2015 07:26

Лоповлук је најблизи Србима, па се сада њиме неказњено сви бавимо,по оној, усе насе и подасе, из рупе смо изасли за рупу зивимо и у рупу идемо, према томе једина правда на овоме свету је сто сви кад тад морамо умрети неки гладни а други ухрањени црви не бирају, друге правде мој Србине нема нити ју је када било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

27.05.2015 07:48

Браво Серафиме,волимо украсти И преварити а надамо се бољем!?Ниста од бољитка!

Name

радник

27.05.2015 07:31

За овакву ситуацију у РС Милорад Додик Први треба да одговара, па даље његови послусници.Одузет му имовину и спремити га на опоравак нпр. у Фоцу.БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ел бн

27.05.2015 07:40

Ко све, ста у како ради у Ел Бијељини??? Немају столица довољно.ал дјевоојки,вазда. Мозда раде на јахти,ко зна,обзиром на профил ,цаст изузетим гдјама .знаци дно,брате

ОДГОВОРИТЕ
Name

идила

27.05.2015 07:45

Фантазија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

27.05.2015 08:18

Ма ја ипак мислим да су нам највећи непријатељи у Сарајеву и Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно

27.05.2015 08:20

Е Богами ја нисам крив за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово ј

27.05.2015 08:45

ЦИЉ ПОЛИТИКЕ И ЈЕСТ ДА СЕ ОМОГУЦИ ЛАКСИ ПРИЛАЗ БОЉИМ ПОСЛОВИМА ДРЗАВНОЈ КАСИ .НИКО СЕ И НЕ БАВИ ПОЛИТИКОМ СТО ЈЕ ВОЛИ НЕГО ДА МУ БУДЕ ЛАКСЕ .ТАКО ЈЕ И КОД НАС И У ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ.СВАГДЈЕ ЈЕ ТАКО .КО ЈАЦИ ТАЈ КОБАЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

27.05.2015 09:40

Пустите невазне ствари, двадесет милиона Арапа сто долазе у Федерацију није вас ни брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКС13

27.05.2015 09:44

ОВИ КАДРОВИ СТО СУ ЗАПОСЛЕНИ ЈЕДИНИ ПОСО ИМ ЈЕ ДА ДАЈУ ПОДРСКУ БАЈИ И ДА ЛАЈКУЈУ ЊЕГОВЕ ИЗЈАВЕ И ДА ПИСУ КОМЕНТАРЕ О ОПОЗИЦИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ РС

27.05.2015 11:15

Слажем се с вама, да оцјена није мјерило знања. Сва тројица интелектуалаца су завршила студије на државним факултетима великих центара. Да додам, преферирам државне универзитете (факултете).

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

28.05.2015 04:45

Постоји рјесење исплацивати минималац свим запосленим у јавној управи,пола би сами напустили и устедили би све те минусе у прорацуну.Грцка је мала маца за нас.

ОДГОВОРИТЕ