Млади у БиХ препуштени сами себи

У Сарајеву је недавно представљена "Студија о младима у Босни и Херцеговини". Овај истраживачки пројекат, који је подршком Фондације Фриедрицх Еберт провео тим професора Факултета политичких наука Сарајево, доноси и одговоре на питања шта млади мисле о себи, какав је њихов систем вриједности, те како доживљавају квалитет свог живота. Студија указује и на неке забрињавајуће податке.

Босна и Херцеговина 26.05.2015 | 08:54
Млади у БиХ препуштени сами себи

Млади у Босни и Херцеговини не само да су занемарени, они су маргинализовани, те препуштени сами себи и као такви подложни манипулацији.

Резултати "Студије о младима у БиХ", проведене у другој половини 2014. на узорку од 1.004 испитаника узраста од 15 до 27 година, показују да је држава заборавила на омладину.

"За разлику од сређених друштава у којима се млади цијене као најдрагоцјенији развојни ресурс, у запуштеним друштвима млади не само да су занемарени, већ су у друштвеном и статусном смислу маргинализовани, чак их се препушта другима иако то представља ненадокнадив губитак за те заједнице.

Такав тип односа према младима је, на жалост, очигледан и у босанскохерцеговачком друштву", истиче социолог Јусуф Жига, вођа истраживачког тима.Студија, која прва даје заокружену слику положаја младих у БиХ, доноси детаљнији приказ и социо-економских прилика.

"Установљено је да стопа незапослености младих у БиХ досеже чак 58 посто и она је неколико пута већа него у земљама Европске уније. Од тога је готово половина оних који први пут траже посао и то је застрашујући податак.

Најчешће су незапослене особе са четворогодишњом средњом школом - 50,4 посто, потом са трогодишњом средњом школом - 29,2 посто.

Више него поражавајућа чињеница је да сваки четврти упосленик са средњом школом ради на пословима који су потпуно различити од оних знања и вјештина која им се током формалног образовања нуде", наводи Жига.

У истраживању тима професора Факултета политичких наука Сарајево, указује се и на мањак емпатије омладине према другом и другачијем.

"Да имам каријеру - то је прва ствар коју млади истичу. Ако погледате истраживање видјећете да највећи број њих жели да прави каријеру у државним фирмама и то је озбиљан проблем.

Сљедећи податак говори да сви имају интернет, а 72 посто дјеце која су одговорила на ово питање казало је да у свом домаћинству нема више од 30 књига", ријечи су психолога Срђана Пухала, промотора Студије.

Поред тога што се сматрају религиозним, млади су и хомофобичних ставова - један је од резултата "Студије о младима у Босни и Херцеговини".

"Иза те декларативне религиозности не стоји оно што се зове 'љуби ближњег свога' или не кради и слично. Много опаснија је повезаност те њихове религиозности са догматизмом, ауторитарношћу, национализмом и са одсуством било каквог хуманитета", каже Пухало.

Ово истраживање и публикација представљају најбољу презентацију ставова младих у претходних десетак година, а можда и у цјелокупом периоду послијератне Босне и Херцеговине, тврди социолог Иван Шијаковић.

"Када је реч о институцијама у које млади имају или немају поверење мене је зачудило да млади на првом месту имају поверење према полицији.

Наравно, високо је поверење у верске вође и у медије, а врло је проблематично и непријатна вест да је, рецимо, врло ниско поверење у институције Босне и Херцеговине, ентитетске премијере, Парламент Босне и Херцеговине", каже Шијаковић.

У вриједносном смислу, бх. млади у први план стављају и добар изглед, независност, брак, те ношење маркиране одјеће.

"Забрињавајуће је да је слободоумност свега 22,4 процента, а за мене је најтужнија вест да су друштвени престиж млади рангирали на дно лествице вредности", наводи Иван Шијаковић.

Када је ријеч о политици, развоју и демократији установљено је да млади у Босни и Херцеговини не показују већи интерес за политику.

"Око 20 посто младих стално гласа на изборима и никоме не вјерују, нити вјерују да се нешто може њиховим гласом промијенити - што је велики успјех домаћих политичара, што су младе са 18 или 20 година 'убили у појам'.

Иако млади кажу да су за ЕУ у неких 55 посто, вјероватно ће тај проценат све више падати кад Босна и Херцеговина буде све ближе Европској унији", закључује Срђан Пухало.

Промотори истичу да је "Студија о младима у Босни и Херцеговини" врло корисна, те да би требало да иде и на адресе свих нивоа одлучивања у БиХ.

Извор: Слободна Европа

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Серафим

26.05.2015 08:14

Нека млади иду,нека само иду па нека сазнају ста овде имају. Кад се врате љубице земљу коју су напустили. Овде нико неце да ради њиве и стале и обори су празни наса омладина трази хлеба без мотике имају само две могуцности да буду газде на своме или покорне слуге којекуде. Најкривљи су родитељи који су науцили код Тита да неказњено хапају и пљацкају право огледало да је то тако је последњи рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбајтер

26.05.2015 09:57

Ста то млади ту имају, осим родитеља који их воле? Ниста! Дрзаву коју боли брига и за дјецу, омладину, породицу. Заврсис факултет са 9.5 просјеком, на бироу те скартира обицна секретарица. Ако ниси СНСД или СДС мозес да се убијес, а ниси јер имас мозак.Посла нема, кад га добијес пријави те на минималац.Кад се залис инспекцији, газда "улети" са 100 е инспекторки и ико не види ниста, осим тебе, који останес без посла. О којој ви љепоти и газдовању на свом прицате!? Дани пролазе, ако зелис да имас дијете, неко мора да га нахрани. Ту се најести неце. Ја сам отисао и само залим сто нисам и прије. Свако треба да оде. Зивот је један.

Name

ре. Серафим

26.05.2015 08:27

Ако мислис на Босну овдје од земље мозе профитирати само ко сије марихуану, а све остале области боље је дзабе лезати него дзабе радити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не тако млад висе!

26.05.2015 09:15

Млади у БиХ а и региону су циљано запостављени и умртвљени а све у вези било какве могуцности покретања промјена. Да би бринули о омладини прво морамо ригорозно спровести мјере ограницења продаје алкохола свима испод 21 годину старости..а онда слиједи дуги пут "вадјења" из мамурлука!

ОДГОВОРИТЕ