Пчеле добиле први "аутопут" у Норвешкој

У Норвешкој је отворен први "аутопут" за пчеле, односно бумбаре. 

Свијет 25.05.2015 | 22:46
Пчеле добиле први "аутопут" у Норвешкој

Аутопут, односно коридор, је замишљен тако да на сваких 250 метара постоји станица полена.

"Замисао је да се креира рута кроз град с довољно станица за храну цијелим путем којим иду бумбари. Довољно хране ће помоћи бумбарима да преживе у окружењу које је знатно измјењено људским дјеловањем", саопштили су локални извори.

Бумбари и остали инсекти значајни за опрашивање имају проблем преживљавања у урбаним срединама у којима нема довољно цвијећа из кога се црпи нектар. Због недостатка нектара пчеле гладују и умиру, што негативно утиче на цјелокупну природу.

У Норвешкој је шест од 35 врста бумбара угрожено. Међутим, новим пројектом научници желе да промијене такав тренд. Од истока ка западу Осла на балконе и терасе су поставили цвијеће, а у пројекту заједнички сарађују локалне власти, научници и становништво које се охрабрује да засади биљке неопходне пчелама.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

задњи смо на свијету

25.05.2015 20:58

Зато ћемо потаманити све бумбаре, најјачи смо најјачи. Шта ће нам пчеле и бумбари хоћемо БМWове да се возамо у њима. Пријешедникове фелне коштају више него сви бумбари. а коме требају и пчеле и њихов мед кад има сканка. Најјачи смо најјачи...меее, меее, хоћу бмwеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

сви

25.05.2015 20:59

Ето.. само ми јос немамо аутопут

ОДГОВОРИТЕ
Name

нек долете

26.05.2015 04:54

Нек долете код нас на нас ауто пут,свакако мало ко и вози по њему,само је слијепи.

ОДГОВОРИТЕ