Старо месо из ЕУ празни домаће штале

На тржиште БиХ пристижу велике количине расхлађеног меса лошијег квалитета, које данима путује из иностранства, а које завршава на полицама трговинских радњи и продаје се као свјеже, упозорили су из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ.

Босна и Херцеговина 25.05.2015 | 09:30
Старо месо из ЕУ празни домаће штале

Они су навели да то директно погађа примарну производњу меса у БиХ, али су и потрошачи преварени, јер купују старије месо мислећи да је свјеже.

Немања Васић, предсједник СТК БиХ, рекао је да надлежна министарства у БиХ покушавају да ријеше овај проблем на начин да се то расхлађено месо на полицама декларише, како би потрошачи видјели да је оно из Италије, Холандије, Њемачке или других земаља и да није домаће.

„Није спорно да се увезе замрзнуто месо, јер нема домаћег, али је спорно да се увози јефтино, расхлађено месо и да се продаје као свјеже. Јер се зна да увоз траје неколико дана, а по правилу свјеже месо се у року од три дана мора продати или повући из продаје„, рекао је Васић и додао да су купци, практично, ти који су преварени, јер купују старије свињско месо, које је дошло из увоза по нижој цијени.

Иначе, из СТК БиХ су изнијели податке да је у прошлој години, у односу на 2013, дошло до повећања извоза меса и месних прерађевина за 24 одсто, те повећања увоза за 8,5 одсто.

„У 2014. години укупан извоз износио је 11.816 тона, а увоз 60.579 тона. Земље у које су највише извожени месо и месне прерађевине биле су Србија, Турска и Црна Гора, а земље из којих највише увозимо месо и месне прерађевине су Њемачка и Србија“, рекли су из СТК БиХ.

Додали су и да је у првом тромјесечју 2015. године дошло до повећања извоза у односу на исти период 2014. за скоро 50 одсто.

Према изворима података, потврдили су да је до повећања дошло због извоза говеђег меса у Турску, које се на то тежиште транспортује ваздушним саобраћајем.

Говорећи о стању на тржишту меса и месних прерађевина, Васић је рекао да се повећава извоз јунећег меса, по уговору с Турском, који би могао бити продужен за још пет година, што би донијело позитивне ефекте.

То, како је рекао, отвара перспективе отварања фарми јунади, које би производиле месо за Турску са доста коректним цијенама. Када је у питању замрзнуто говеђе месо које се користи за прераду, Васић је рекао да се оно углавном увози јер немамо довољно развијен сточни фонд.

„Пилеће месо је остало заштићено царинама још од 2002. године према споразуму с ЕУ и индустрија пилећег меса се развила код нас. Ту имамо мале потребе за увозом, изузев искоштеног пилећег меса, којег су потребне велике количине„, рекао је Васић и додао да је најтежа ситуација код потреба за свињским месом.

Он је навео да је оно било на бесцаринском увозу и у протеклом времену су уништене фарме свиња у БиХ, тако да углавном зависимо од увоза.

„Ми немамо шансу да конкуришемо у извозу, дјелимично због подстицаја приликом производње, затим начина и уситњености производње код нас„, казао је Васић и додао да су домаће потребе веће од производње, тако да се свјеже месо углавном користи за домаће потребе.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, рекао је да је очигледно велики проблем у попустљивости и пропустљивости контролних органа у БиХ.

„Увознички лоби константно настоји да се домогне што јефтиније сировине, а на тржишту уопште не настоји да олакша нашим потрошачима, да бар обарају ту цијену меса купцима, него једноставно остварују класичан профит у договору с царинским и контролним органима који им то допуштају„, казао је Маљчић.

Он је додао да се месо, након клања, у року од 24 сата може продавати као свјеже месо, што је прописано свим ветеринарско-инспекцијским правилницима. Међутим, он је истакао да на то нико не обраћа пажњу.

Казао је да и они имају информације у појачаном увозу расхлађеног меса, које се у БиХ продаје као свјеже, али је рекао да нико од произвођажа не може доћи до тачних података о том увозу.

Све то, како је рекао, уништава домаћу производњу, која више не може запошљавати и плаћати обавезе „због шаке појединаца који урушавају цијели систем“.

„Код нас се увозе ниже категорије меса, лошијег квалитета, све оно што у Европи неће да једу, као што су плећке, јунећи фламови, врат, главе и остало“, рекао је Маљчић.

Извор: Независне

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Лактаси

25.05.2015 08:06

Тако нам и треба. Нпр. село Јакуповци код Лактаса је прогласено урбаном зоном па људи висе не узгајају стоку. Забрањено је ! Моја покојна баба је са неколико дунума земље хранила двадесеторо, сто дјеце сто унуцади. А ста данас ? Продај земљу посаљи дијете на приватни факултет, уцлани се у СНСД па у Бањалуку на посао . Купи стан и ауто на кредит и зиви као клосар градски, размисљај гдје је кафа јефтинија пола марке па ту пиј. Родјен сам у граду и цитав зивот зивим у Бањалуци, просао сам цијели свијет. Купио бих земљу на селу и озбиљно се бавио стоцарством, запослио људе. Имам 10 пријатеља из иностранства који размисљају у том смијеру. АЛИ ТО ЈЕ ОВДЕ НЕМОГУЦЕ ! Док је министар пољопривреде сенилни Мирјаниц и док је власт оваква јесцемо смеце и пропадати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слино

25.05.2015 08:39

То краљу

Name

едо

25.05.2015 09:08

Е свака ти цаст

Name

Слино

25.05.2015 10:42

Одес у Федерацију и тамо је други министар пољопривреде

Name

марко самардзиц

25.05.2015 08:55

Трују народ годинама,зато месари одлицно послују!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

25.05.2015 09:07

Ајде свабо олади само тебе цекамо да подигнес пољопривреду на ноге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

25.05.2015 12:48

Цитај боље. Родјен сам и зивим овде. Али овде не зарадјујем ! Зао ми је свих ових људи који немају алтернативу. Ја сам опалио цитав рат овде,просао сам сваста у зивоту . Снацу се ја и без краве али сељак из Јакуповаца теско це на асфалту ако га земљак не ухљеби. Зато прво у СНСД па у Бањалуку ... Од 8 до 4 и ради ста ти се казе.

Name

тигар

25.05.2015 09:19

Празни стале али зато пуни дзепове министрима за пољопривреду и стоцарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора

25.05.2015 09:53

Брацо Словени и остали дебело смо заостали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

25.05.2015 10:20

Колико ми је познато за улаз стране робе су надлезне заједничке институције БиХ а ја мислио да оне раде добро свој посао или су барем тако обецале, или им требају можда барем следеће цетири године за припрему ста ви мислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин али прави

25.05.2015 12:40

НАРОД МИСЛИ АКО ДОЛАЗИ СА ЗАПАДА ДА ЈЕ СВЕ ДОБРО И ЗДРАВО А ТО ЈЕ СВЕ СКАРТ РОБА А ЗДРАВЕ ХРАНЕ И НЕМА ВИСЕ МОЗДА ЈОС НЕСТО У ПЛАНИНАМА.СВЕ ЈЕ ТО ГМО СОЈА СА КОЈОМ ХРАНЕ СТОКУ ПУНА ХОРМОНА ПА ЗАТО ЉУНИ МАСОВНО ОБОЉЕВАЈУ ОД РАКА.НАУЦИ СУ ДОКАЗАЛИ ДА СЕ МОЗЕ ЈЕСТИ 50 ГРАМА МЕСА ДНЕВНО ЈЕР ЦОВЈЕК НИЈЕ МЕСОЗДЕР А ЗАТО ВИСЕ ПОВРЦЕ И ВОЦЕ. ЗАТО ТРЕБА ДА СЕ ОКРЕНЕМО ЗДРАВОЈ ОРГАНСКОЈ ХРАНИ ТЕ ТАКО МОЗЕМО САЦУВАТИ НАСЕ ЗДРАВЉЕ АЛИ МОРАМО СВИ ДА СЕ ЕДУКУЈЕМО.МЕСАР И БАГРА ЈЕДУ ЗДРАВУ ХРАНУ А СИРОТИЊА ОТПАД ИЛИ ВЕЦИНОМ ГЛАДУЈУ.ЉУДИ ЦУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ ЈЕР ОНО СЕ НЕ КУПУЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

25.05.2015 12:52

Народу је битно да се бави политиком,а то сто нас годинама трују храном сумњивог квалитета ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ