Златна палма за француски филм

За најбоље остварење 68. Канског фестивала проглашен филм Жака Одијара "Дхипан". Награђена и остварења "Саул Фиа" и "Лабстер", признање за режију Тајванцу Хоу Сјао-Сиену. Најбољи глумац Венсан Линдон, а глумице Руни Мара и Емануел Берко.

Забава 25.05.2015 | 10:01
Златна палма за француски филм

Најважнија награда Канског фестивала додељена филму Жака Одијара Дхеепан.Филм говори о избеглицама које покушавају да оснују нов живот у Француској. 

Главни глумац Јесутхасан Антонитхасан тумачи улогу човека који регрутује жену и младу девојку које треба да се претварају да су му жена и ћерка како би стекли азил. 

Победа овог филма је изазвала негодовање бројних филмских критичара који сматрају да филм није био кандидат за победника.
За најбољег глумца проглашен је Француз Венсан Линдон, док су у категорији глумица симпатије жирија освојиле Руни Мара и Емануел Берко. 

Као најбољи редитељ, награђен је Хоу Хсиао-хсиен за филм “Тхе Ассассин”, а награду за најбољи сценарио “Цхрониц” примио је Мишел Франко.
Највећи и најпрестижнији филмски фестивал на свету свечано је отворен у Кану 13. маја, а за престижну награду - за најбољи филм, такмичило се 19 остварења.

Почасна Златна палма за животно дело додељена је ветеранки Ањес Варди, која је (после Клинта Иствуда, Бернарда Бертолучија, Вудија Алена) прва жена са тим признањем.
Иако је овогодишња смотра у француском граду 68. издање фестивала, Златна палма ове године слави 60. рођендан, јер је први пут додељена 1955. године.

Жири 68. Фестивала у Кану предводила су браћа Коен, Итан и Џоел, а о добитницима признања одлучивали су и Гзавије Долан, Џејк Џиленхол, Роси де Палма, Софи Марсо, Сијена Милер, Рокиа Траоре и Гиљермо дел Торо.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Додано

25.05.2015 09:33

О Звиздану ни ријеци,па ваљда се и он требао поменути или је то сувисно за оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ