Сјећања: Данас је 45 година од првог свјетског злата!

На данашњи дан пре 45 година, кошаркашка репрезентација Југославије освојила је прву златну медаљу на светским првенствима.

Кошарка 24.05.2015 | 21:20
Сјећања: Данас је 45 година од првог свјетског злата!

Такмичење је одржано у Љубљани, а репрезентација је, на челу са селектором Ранком Жеравицом, у одлучујућем мечу у дворани Тиволи пред 10.000 гледалаца победила Сједињене Америчке државе 70:63

Претходно је наш тим победио Италију (66:63), Бразил (80:55), Чехословачку (94:84). Последњег дана шампионата наш тим је поражен од СССР, али тај резултат није утицао на коначни редослед.

Капитен Данеу је примио златну медаљу, а затим рекао "збогом кошарко"

Шампионску екипу чинили су: Крешимир Ћосић, Драгутин Чермак, Никола Плећаш, Винко Јеловац, Дамир Шолман, Аљоша Жорга, Иво Данеу, Љубодраг Симоновић, Ратомир Тврдић, Драган Капичић, Петар Сканси и Трајко Рајковић.

Годину дана раније у саобраћајној несрећи погинуо је најбољи стрелац генерације Радивој Кораћ.

Турнир је игран широм Југославије (Сарајево, Сплит, Карловац, Скопље, Љубљана).

Кошаркаши су постали национални хероји, а пријем код Јосипа Броза Тита у Игалу остао је упамћен по одсуству државног протокола. Кошаркаши су поклонили Титу медаљу и лично му честитали рођендан.

О освајању ове медаље направљен је и играни фил „Бићемо првеаци света“ редитеља Дарка Баијћа.

Наша репрезентација је до распада у лето 1991. освојила три титуле првака света, једну златну олимпијску медаљу и пет пута била првак Европе. Последњу медаљу заједничка држава освојила је у данима док се распадала, на Европском првенству у Риму.

Коментари / 0

Оставите коментар