Анализа: Жреб Ролан Гароса - Рафоле земљотрес!

Била је то темпирана бомба чију су реакцију сви жељно ишчекивали још од тренутка када је било јасно да Рафаел Надал неће бити међу прва четири носиоца.

Тенис 24.05.2015 | 23:40
Анализа: Жреб Ролан Гароса - Рафоле земљотрес!

На Марији Шараповој било је или да бомбу деактивира или да омогући експлозију – Рускиња је учинила потоње, а цео тениски свет одјекнуо је истог тренутка, Новак Ђоковић на Рафаела Надала већ у четвртфиналу Ролан Гароса.

Све остало моментално је пало у други план, али тако је само на прву лопту. Хајде да видимо шта нам је жреб донео.

И четвртина

Јасно је да је Новак Ђоковић добио најтежи могући жреб, али много је углова гледања. Могу се лако наћи аргументи за чињеницу да није тако лоше што Новак иде на Надала већ у четвртфиналу – Шпанац ће имати мање времена да ухвати форму и дигне самопоуздање које му у овом тренутлу недостаје, а Ђоковић је свакако очекивао да ће у једном тренутку морати преко Рафе ако жели до пехара.

Са друге стране, а сада већ дебело залазимо у подручје “шта би било кад би било“, после евентуалне победе над Надалом очекивано је емотивно пражњење, а вероватно и стварање императива освајања трофеја (са нечим сличним носио се Федерер 2009. године након што је Надал испао од Содерлинга).

У таквој ситуацији, са додатним стресом, тешко да се могу замислити две теже препреке од Ендија Марија и Роџера Федерера, који су пројектовани Новаку на путу до титуле.

Можемо да будемо политички коректни, али руку на срце, прва недеља не би требало да представља никакав проблем за Ђоковића с обзиром на то у каквој је форми.

Ниеминен ускоро пуни 34 године, тренутно је 86. на свету и више није калибар који може да буде нешто више од тежег тренинга за српског тенисера. Друга рунда доноси још лакши посао – Паола Лоренција (у осам сетова са Новаком узео укупно десет гемова) или Жила Милера, којем шљака никада није била мила током каријере.

Бернард Томић први је носилац на којег Новак може да налети – такође није љубитељ шљаке, превише осцилира и када је у форми, а сада је на четири турнира на земљи добио само један меч. Бернија би можда могли да изненаде млади Кокинакис или “шљакаш“ Вани.

Потенцијални супарници у четвртом колу јесу Кевин Андерсон и Ришар Гаске, а узевши у обзир конкуренцију у том делу жреба, могућност да то буде неко трећи јесте минимална.

Јужноафриканац не може да парира Новаку са основне линије ни на бржим теренима, а на шљаци ће још више доћи до изражаја Ђоковићева способност да игра по ширини и да експлоатише највеће Андерсонове мане, несавитљивост и спорије кретање. Гаске, уз поштовање према његовом таленту, већ дуго није играч којег је најбољима мрско да виде у свом делу жреба.

Утисак је да је пред Рафаелом Надалом нешто трновитији пут до међусобног дуела са Ђоковићем. То може да буде и добро јер су нешто јачи мечеви Рафи сада потребни, али са друге стране су то супарници који би можда могли да искористе његов баш лош дан. Као што нпр. играч попут Данијела Брандса то није могао пре две сезоне.

Прво коло ће бити лакши тренинг, 18-годишњи Халис, али већ друго могло би да донесе сусрет са Александром Долгополовом – тенисером непредвидљивим и склоним падовима, али истовремено и човеком којег инспириши велики противници. Уз то је Украјинац и добио Надала у последњем дуелу, прошле године у Индијан Велсу. Ипак, од Долга се може све очекивати, па и да изгуби од Алмагра у првом колу.

Пројектовани ривал у трећем колу јесте Адријан Манарино, момак са необичном техником удараца којег је лепо гледати када му све кликне, али који је био очајан на претходним турнирима на шљаци.

Последњи тест за Рафу пред четвртфинале требало би да буде Григор Димитров. Бугарин никако да се дефинише као тенисер, и даље лута и неретко се чини да нема јасан план у игри, али неће желети себи да дозволи кикс од прошле године када је испао у првом колу. Неће му бити лако јер га у трећем колу вероватно чека Робредо.

Занимљиви мечеви првог кола: Ћорић – Квери, Димитров – Сок, Долгополов – Алмагро.

Ново име: Жерман Гигоњон, ваљда исправно транскрибовах ово Гермаин Гигоунон, из Валоније је. Никада није био у првих 200, ово ће му бити први наступ у главном жребу Грен слем турнира, а има 26 година. Чак му ни на званичном сајту АТП-ја нема фотографије.

ИИ четвртина

Енди Мари требало би да се прошета до треће рунде, а тамо ће га чекати Ник Кирјос. Иако га Џим Куријер види као једно од потенцијалних изненађења, нисам сигуран да харизматични Ник може на шљаци да споји толико добре игре да озбиљно изазове Марија на три добијена сета. Ипак, дечко је показао да му велика позорница не представља проблем, напротив, па ће бити забавно видети тај меч.

У осмини финала пројектовани Маријеви ривали јесу Давид Гофан и Џон Изнер. Белгијанцу ће Париз увек бити у лепом сећању – иако је у претходне две сезоне губио на старту, ту је шира јавност први пут чула за њега када је 2012. из квалификација дошао до осмине финала и онда изгубио од Федерера са 3:1 у сетовима.

Сада је Гофан зрелији, Топ 20 играч и својом савршеном техником може сигурно неко време да се надмеће са Маријем са основне линије. Изнер је један од оних “увек незгодних“, али претходно мора да добије Сепија и вероватно Шардија, што му неће бити лако.

На другој страни је Давид Ферер, који до четвртфинала највеће препреке има у нашем Виктору Троицком и Леонарду Мајеру. Аргентинац добро гура у Ници, добио је Ферера прошле године у Хамбургу, а у трећој рунди требало би да игра са Марином Чилићем, који је потпуно ван форме после повреде, а и иначе баш не мирише шљаку.

Очекивано је четвртфинале Мари – Ферер, а последњи пут кад смо их гледали у четвртфиналу Гароса, било је 6:4, 6:7, 6:3, 6:2 за Шпанца.

Занимљиви мечеви првог кола: За нас интересантан део жреба – Троицки се састаје са Штруфом, а надамо се да Филип Крајиновић може да изненади Гофана. Уз то, није згорег погледати мало од мечева Мајер – Весели и Шарди – Јанг.

Нова имена: Андреа Арнаболди – има 27 година, најбољи ранг му је 165. место, а сада ће други пут бити у главном жребу неког ГС турнира. Ипак, већ је у историји Ролан Гароса, пошто је пре два дана одиграо најдужи меч икада у квалификацијама.

Максим Хаму, 18-годишњак из Француске који има интересантан хоби – прављење и поправљање ручних сатова. Ако у тенису не успе, јасно је шта и како даље. Тренутно је 225. на АТП листи.

ИИИ четвртина

Номинално је овде главни Томаш Бердих, али мало је оних који њему дају више шансе од Кеија Нишикорија да се домогне полуфинала.

На први поглед, тешко да ће четвртфинале Чеха и Јапанца бити спречено, али ако бисмо се бавили прогнозама, можда Филип Колшрајбер може да изненади Бердиха у трећем колу. Томаш додуше води са 8-1 у међусобном скору, али играли су само једном у последње три године.

Колшрајбер би претходно морао да добије Жо-Вилфреда Цонгу, који каже да му је са тенисом све у реду и да само мора ментално да се врати на ниво од раније. Можда му се баш у Паризу склопе коцкице, као у Торонту прошле године.

Бердих отвара са талентованим, али само 170 цм високим Нишиоком, а на путу му је и Фоњини.

Нишикори почиње од ветерана Матјеа, којем су повреде умногоме уназадиле каријеру, али био је некада 12. на свету и памтићемо га по оном фантастичном мечу са Надалом баш на Гаросу 2006. године – тада је изгубио са 5:7, 6:4, 6:4, 6:4 у једном од најбољих мечева турнира који је трајао скоро пет сати.

Мала дигресија, али то је стварно био један од оних окршаја који вас залепе за екран (погледајте ’хајлајте’ на Ју тубу). Матје сада не би требало да буде проблем за Нишикорија, којем су до Бердиха суђени углавном Шпанци – Фернандо Вердаско у трећем колу, па Баутиста Агут или Фелисијано Лопес у четвртом.

Нишикори води са 3-1 у победама против Бердиха, а од 2012, када су последњи пут играли, Јапанац се додатно побољшао и израстао у Топ 5 тенисера.

Испратите: Елијас Имер, Швеђанин етиопског порекла. Има 19 година, игра допадљиво и могао би да израсте у солидног играча. У првом колу супарник му је Росол.

Ново име: Кристијан Линдел, момак са занимљивом биографијом – рођен је у Рио де Жанеиру, отац му је Швеђанин, а мајка Бразилка. Цео живот живео је у Бразилу, а 2007. године није изабран у националну јуниорску селекцију. Неколико месеци касније отишао је на одмор у Шведску, освојио титулу на јуниорском првенству и потом прихватио позив тамошњег савеза да наступа за њих. Има 23 године, тренутно је 200. на свету и ово му је прво појављивање у главном жребу неког од Грен слем такмичења.

Судар танких живаца: Ако и Фоњини и Пер прођу у друго коло, гарантована нам је барем једна свађа са судијом, много гестикулирања и губљења нерава.

ИВ четвртина

Роџер Федерер се задовољно смешкао после жреба – највећи ривали су му у супротној половини, а он турнир може да почне у лаганом ритму. Отвара са ’срећним губитником’ Алехандром Фаљом, а даље су му на путу Гранољерс и Иво Карловић.

Осмина финала могла би да буде велики тест за Федерера, под условом да Гаел Монфис буде здрав и да до тог евентуалног сусрета не потроши превише енергије (треће коло вероватно ће играти са Куевасом или Тимом). Француз је добио Федерера у Монте Карлу и у Дејвис купу, а на прошлом УС опену је имао меч лопте и изгубио у пет сетова.

Са своје стране до четвртфинала ће пробати да догура Стан Вавринка, који је против Надала у Риму одиграо бриљантно, да би се потом у мечу са Федерером поново претворио у машину за неизнуђене грешке каква је мање-више био током целог пролећа.

Стану су на путу Илхан и вероватно наш Душан Лајовић (почиње са Максимом Гонсалесом), а затим и Гиљермо Гарсија-Лопес, који је умео да га намучи у прошлости.

Видећемо и хоће ли Ернестс Гулбис катастрофалну годину учинити мало бољом на месту на којем брани полуфинале, а против Симона у трећој рунди биће му неопходно оно што му тако често недостаје – стрпљење.

У последње две сезоне Федерер није блистао у Паризу, четвртфинале и четврто коло, али жреб је сада такав да ће Швајцарац сигурно подићи борбену готовост на максимум и пробати да искористи сплет околности не би ли се ушуњао у ново Грен слем финале.

Нова имена: Кимер Копејанс, 21-годишњи момак из Белгије који је тренутно 109. на АТП листи. Био је јуниорски освајач Ролан Гароса пре три године, али тек сада као сениор дебитује у главном жребу ГС турнира.

Франсес Тиафо, који је са 15 година постао најмлађи освајач Оранж боула у историји. Сада му је 17 година и у САД се надају да би он могао да оствари одличну каријеру. Не би им било први пут да погреше, али Тијафоу за сада добро иде. Тренер му је Хосе Игуерас, који је радио са много великих имена – Сампрасом, Федерером, Мојом, Бругером, Коријом...

Коментари / 0

Оставите коментар