Ево шта је Иван Томић поручио Партизану...!

Партизан треба да остане доследан себи, традицији и да игра нападачки! “Чим сам почео да се бавим тренерским послом логично да ми је била жеља да постанем тренер Партизана. Потребан озбиљан системски приступ, почевши од стила игре. Партизан пре свега треба да игра сходно традицији клуба поштујући све генерације, легенде клуба које су ту оставиле себе и постигле резултате”.

Фудбал 23.05.2015 | 00:00
Ево шта је Иван Томић поручио Партизану...!

Међу многим познатим фудбалским фацама на “Турниру пријатељства” у Станишићима се налази и бивпши капитен партизана Иван Томић. Актуелни селектор селекције Србије до 19 година је и прошле године биоу Станишићима где је уживао у играма најбољих кадета са простора бивше Југославије.
“Драго ми је што сам и прошле године био део свега овога као гледалац. Сада сам ту и као селектор генерације 1998, а овде има доста играча из генерације 1999 који могу да буду позвани у старију селекцију. Ја заиста сматрам да је ово сјајна иницијатива, и надам се да ће се турнир одржати и наредних година”, рекао је Томић за званични сајт турнира.

Када се помене Иван Томић, Партизан је незаобилазна тема. Колико су реалне биле приче да ћете преузети тренерску палицу у некадашњем клубу?
“То нису биле озбиљне приче. То је била ствар која се више медијски појавила. У том тренутку сам био под уговором са савезом, и генерално, ништа од тога се није доводило у разматрање.”

Да ли бисте ипак размотрили понуду ако би заиста стигла?
“Чим сам почео да се бавим тренерским послом логично да ми је била жеља да постанем тренер Партизана. У том клубу сам доживео све најлепше ствари као играч. Тако да ми је жеља да једног дана будем тренер Партизана.”

Пред Партизаном је бурно лето. Титула се вратила у Хумску, а то значи и нову борбу за пласман у Лигу шампиона. Шта је по вашем мишљењу потребно да би се направио тај велики корак?
“Сматрам да је Партизану првенствено потребан један озбиљан системски приступ, почевши од стила игре. Партизан пре свега треба да игра сходно традицији клуба поштујући све генерације, легенде клуба које су ту оставиле себе и постигле резултате. У том смислу Партизан треба да буде доследан себи и нападачком стилу. Након тога треба да има тренера, играчки кадар, омладинску школу… А када се све те ствари поставе, тек тада може да се говори о томе које то позиције недостају. Наравно, сви бисмо желели да Партизан уђе у Лигу шампиона. Али, то је нешто што се дешава за 2-3 месеца и што Партизану може да донесе велики новац. Ово су неке ствари које могу Партизану у наредних 5 или 10 година да донесу много објективније шансе да осваја трофеје. Треба се много више бавити организацијом и одређеним пропустима и постављањем једног правог система.”

Који модел би српски тимови требало да следе?
“Не бих сада из ове позиције да се правим паметан. Сматрам да Чукарички може да буде пример за то да, када ствари стоје на свом месту, за јако кратак временски период може да се дође и до одређених резултата.”

Много се буке подигло после одласка Петра Шкулетића и Данка Лазовића током зимског прелазног рока, посебно јер се радило о двојици носилаца игре Партизана. Да ли оправдавате одлуку управе клуба да се у сред сезоне одрекне тако битних играча?
“Играчи се продају, Партизан је увек продавао играче. Лазовић није продат, он је отишао јер је имао такав уговор, а Шкулетић је продат. Партизан живи од продаје играча. Међутим, одређене ствари треба да се знају унапред да би се направиле алтернативе када би дошло до непланираних продаја зарад измирења дугова који постоје. Увек сам за то да тим буде исплаћен, а не да остане најбољи играч, па да се потом нема новца за плате. Јер у том случају имате 20 незадовољних играча, а тим много више трпи. Друга је ствар што смо ми дошли у ситуацију да се финансијски размишља о томе да људи неће примити плату ако се не прода најбољи играч. То је други пар ципела и оно што сам већ рекао а то је – систем.”

Како коментаришете случај Данила Пантића?
“За мене је, као некога ко ради у ФСС и са младим играчима, катастрофално да такав играч, такав потенцијал са 18 непуних година напушта наш фудбал. Мислим да је то нешто чиме би требало да се бавимо и нешто што је дубоко пустило корење. То је оно где ми не можемо да супстанцу и материју коју производимо искористимо на прави начин. Управо су то разлози због чега ми не можемо да се надамо Лиги шампиона и Лиги Европе.”

Како да се спречи одлазак талентованих играча?
“Њима се морамо бавити и то се мора подићи на један виши ниво. Клубови су сада дошли у ситуацију да су појединци и одређени играчи изнад клубова што је апсурдна ситуација. Када би клубови дошли у ситуацију да су они изнад сваког појединца, онда би позиција у преговорима била другачија”, закључио је Иван Томић.

Коментари / 0

Оставите коментар