Врло занимљив интервју Жоца пред Ф4...

Најтрофејнији тренер Европе дао је занимљив интервју за сајт Евролиге, у тренутку док се ближи Фајнал-фор у Мадриду.

Кошарка 06.05.2015 | 23:30
Врло занимљив интервју Жоца пред Ф4...

За тачно девет дана, 15. маја у 21 час, у Мадриду ће почети друга полуфинална утакмица Фајнал-фора Евролиге.

Састаће се домаћин Реал и гост Фенербахче.

Шта повезује ова два клуба? Мало шта, осим имена Жељка Обрадовића. Најтрофејнији кошаркашки тренер Европе својевремено је, 1995. године, одвео Реал Мадрид до титуле првака Старог континента, а сада је у тек другој сезони на клупи Фенербахчеа успео да одведе истанбулски клуб на први Фајнал-фор.

Двадесет година након што је Реалу донео до данас последњу, осму титулу првака Европе, Обрадовић има прилику да уради нестварну ствар – да постане трофејнији од најтрофејнијег клуба у Европи!

Управо зато, Обрадовић је можда једини тренер у Европи који може да каже да је полуфинале Фајнал-фора Евролиге, ипак, само једна кошаркашка утакмица... И да то не звучи ни претенциозно, ни неискрено.

"Знате, јесте да је то полуфинале Евролиге, али и то је утакмица, кошаркашка утакмица. Ништа друго...", рекао је Обрадовић на почетку интервјуа.

"Покушаћу да је припремим као и сваку утакмицу, било да се ради о Евролиги или турском првенству. Покушаћу играчима да објасним да смо ми тим који је већ показао да има карактер и да смо ове сезоне већ побеђивали велике клубове у Евролиги. Отићи ћемо тамо уверени да имамо шансе".

Прошло је осам година од када је организатор Фајнал-фора успео и да га освоји. Погађате, урадио је то Обрадовић, 2007. године у Атини, у неизвесном финалу са ЦСКА из Москве, завршеном резултатом 93:91.

Ако неко зна како ће се осећати играчи Реала и њихов тренер Пабло Ласо, зна Чачанин. А, познаваоци кошарке врло добро знају како се самопоуздање екипе Реала рушило као кула од карата претходних сезона у преломним утакмицама, а ту пре свега мислимо на последња два финала у којима су условно речено аутсајдери Олимпијакос и Макаби правили велике преокрете и рушили "краљевиће" на корак од сна.

Да ли се ту накупило страха, код играча Реала, Жељко није желео да коментарише, али јесте упоредио ову сезону са оном од пре осам година када је Атина била домаћин Фајнал-фора.

"Сећам се те сезоне са Панатинаикосом, људи су од почетка причали само о томе и како морамо да се пласирамо на Фајнал-фор, чак и да га освојимо због људи, због навијача, због града, због земље, бла, бла, бла, бла... Свако од нас воли да игра код куће пред својим навијачима, где знаш сваки угао хале и тререна, када знаш напамет све ситнице које су важне за утакмицу...", каже Обрадовић.

"Али, да ли је то предност или мана увек и искључиво зависи од исхода утакмице. Ако победиш, људи кажу да је то била предност, ако изгубиш, онда кажу да је то била мана и да си подлегао притиску. Међутим, уверен сам да играчи Реала и сви у клубу имају довољно искуства да се носе с тим до последњег тренутка, сигуран сам да су срећни што је турнир у Мадриду и што ће играти пред својим навијачима, који ће их подржавати све време и сигурно им помоћи".

Потом је додао...

"Тренирао сам Реал Мадрид. Знам колико тамо воле кошарку и да 20 година нису били шампиони. Тако да ће сигурно урадити све што могу да победе, не само против нас, већ да освоје турнир. Тако да, одговор на ваше питање (да ли је домаћи терен предност или не, прим. аут) сазнаћемо 17. маја увече".

Аутор интервјуа задржао се на Реалу и његовом убитачном стилу игре. Обрадовић није околишао и сложио се да ће његов тим морати да обори темпо утакмице, али истиче да то само по себи неће значити и успех.

"Не само ја, који сам их студирао, већ и обични људи, љубитељи кошарке, знају да они имају веома добру одбрану, пре свега. Они су тим који зна тачно како треба да игра у одређеним ситуацијама током утакмие. Они се мењају. Нетачно је да Реал Мадрид хоће само да трчи. Јесте, очигледно је да воле да трче, али то је зато што имају квалитет и брзе играче. У исто време, они немају никакав проблем да играју другачију утакмицу и да се прилагоде, јер је укупан квалитет тима који поседују огроман".

Шта вас највише импресионира када гледате Реал?

"ОК, пре свега то је тим који је неколико година заједно. Исти тренер, иста философија. Промене понеког играча, али можемо да кажемо да већ трећу годину заредом играју веома сличну сезону. Они су, изнад свега, екипа састављена од сјајних индивидуалаца, али њихов офанзивни квалитет долази као последица веома, веома добро организоване одбране. Делује да имају одговор на сваки задатак који им током меча постави противник. Баш због тога су један од најбољих тимова Европе трећу годину заредом".

Овај тим Реала, са мањим корекцијама, покушава да освоји Евролигу четврту сезону заредом, а иза себе имају два узастопна финала. С друге стране, Фенер никада није био учесник Фајнал-фора, а само два играча у Жељковом "ростеру" јесу.

Стога, на питање какве "корекције" тренер мора да направи код играча који не знају шта их очекује, Обрадовић одговара...

"Сви кажу да је то тренеров посао. Да сам ја тај који мора да припреми играче за оно што их очекује на њиховом првом Фајнал-фору и објасни им да је то ипак нешто друго у односу на оно што раде сваког дана. Али... Заправо ради се о томе да је само потребно да играју кошарку. Почели смо у Барселони, па су уследиле победе у над ЦСКА у Москви, Олимпијакосом у Пиреју, Макабијем у Тел Авиву, Арманијем у Милану, итд... Иако играмо против Реала, а сви се слажу да су они велики фаворити ове сезоне, ми ћемо покушати да одемо тамо са намером не да их победимо, него да освојимо титулу".

У опширном интервјуу, Обрадовић се осврнуо и на учинак двојице појединаца – један с којим може да рачуна и један с којим, нажалост, неће моћи да рачуна можда и на почетку наредне сезоне. Ради се о Немањи Бјелици, који ове сезоне игра далеко боље него прошле и који је право "олараундер", односно о Рикију Хикману, једном од ослонаца тима који је доживео тешку повреду Ахилове тетиве.

О Бјелици...

"Слажем се да је ове сезоне бољи него прошле. Игра одличну сезону. Прошле године смо провели много времена разговарајући и све што се променило, променило се јер је он сам променио свој начин размишљања. Он сада много више размишља о кошарци и уверен сам да је то разлог што пружа најбоље партије у каријери баш ове сезоне. У скоро сваком мечу има дабл-дабл учинак, поени и скокови. Али, не само то... Постоје друге ствари које не можете пронаћи у статистици. Заиста сам срећан због начина на који игра", рекао је Обрадовић.

О Хикману...

"Веома ми је жао због Рикија Хикмана. После те утакмице, ушао сам у свлачионицу и затекао га у веома лошем стању, на ивици суза. Његова супруга је била ту, уз њега и сви смо покушали да га смиримо. Знате, када радите напорно и постигнете одређене ствари, јако је тешко видети играча у таквој ситуацији. Он је био јако важан за нас", рекао је Обрадовић.

"Он је веома искусан играч, због чега сам сматрао да је важно да га имамо у тиму. Прошле сезоне играо је Фајнал-фор, освојио титулу, све... Рики је сјајан момак, али када се све завршило схватили смо да имамо довољно добре играче који могу да га замене. Испробали смо и наше младе плејмејкере и неке играче који то у суштини нису, упркос свему добро смо и налазимо се где се налазимо", подсетио је Обрадовић да је упркос великом губитку тим наставио да побеђује.

Аутор је подсетио Обрадовића да нико није освајао Евролигу више пута него он и питао га да ли је сваки следећи пут теже да се то понови...

"Ја сам освајао то са својим клубовима, својим тимовима, својим људима, са којима сам радио свакодневно. Не сам. То прво... Друго, и у прошлости је било исто као и сада. Увек је веома тешко... Кошарка се јесте мењала током претходних 20 година, али никада није било лако постати првак Европе. Бити први у било ком такмичењу је веома тешко и да би се то постигло потребно је много, много сати напорног рада и припреме, пре свега самог себе. То се није променило током ових 20 година".

Ко ће бити трофејнији после 17. маја, Реал или Обрадовић?

Коментари / 0

Оставите коментар