У Француској оштрија контрола интернета

Француски парламент усвојио је контроверзни закон којим, како наводе, дају више моћи обавештајним службама те земље у циљу спречавања исламистичких напада.

Свијет 05.05.2015 | 22:13
У Француској оштрија контрола интернета

Закон о прикупљању информација усвојен је гласањем 438 за и 86 против, а предложен је након неколико напада исламских екстремиста у јануару у којима је убијено 17 људи.

Нови закон ће омогућити обавештајним службама да поставе камере и уређаје за снимање у домове осумњичених, као и уређаје за праћење на њихова возила без претходног овлашћења судије.

Дозвола за надзор ће бити тражена од независног панела састављеног од девет судија, посланика и стручњака за комуникације, осим у случају специјалних претњи.

Социјалистичка влада истиче да је нови закон потребан како би се у обзир узеле промене у комуникационим технологијама.

Међутим, многи истичу да држави даје превише моћи и прети да угрози независност дигиталне економије.

Из владе истичу да у оквиру законе желе да уведу модерне обавештајне технике.

Главна брига је што ће Француска обавештајна агенција бити у могућности да прикупља огромне количине података са интерента, међу којима су детаљи о комуникацијама попут времена и места, пре него садржаја.

Због тога, међу критичарима контроверзног закона има од либералних група до интернет провајдера.

Из једна од група која се борила против закона, Ла Qудратуре ду Нет, истичу да су представници француског народа премијеру дали моћ да покрену огромно посматрање становништва које неће имати граница.

„Чинећи то, они омогућавају да моћ државе и основе нашег демократског система постају све даљи једно од другог“, навели су.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар