Шта растура бракове у Републици Српској

Током прошле године у Републици Српској су склопљена укупно 5.823 брака, а дошло је до 1.106 развода, показују најновији подаци Републичког завода за статистику.

Република Српска 04.05.2015 | 07:57
Шта растура бракове у Републици Српској

Највећи број разведених бракова, њих 344, је у Бањалуци, затим Бијељини 126, Приједору 81, те Градишци 67. Према званичним подацима, на 1.000 склопљених бракова било је 189,8 разведених. Сваки пети склопљени брак био је разведен!

Психолог Срђан Душанић каже да је главно објашњење оволиког броја развода повезано са социјалним статусом - сиромаштвом у друштву, али и с промјеном норми које се односе на родне улоге и брак уопште.

"Познато је и није тајна да је у породицама у којима је лошија социјална ситуација више предуслова за конфликте, што би неки рекли - гдје сиромаштво уђе на врата, љубав излази кроз прозор. Поред тога, у нашем друштву у задњих двадесетак година постоји одређено помјерање по питању разних норми, које постају све мање конзервативне, а све више либералне", каже Душанић.

Истиче да породица и брак нису више светиња, као некада, а развод брака се више не посматра као смак свијета.

"Стопа развода је раније била мања, дијелом и због тога што су жене биле мање финансијски самосталне него данас, али и због бројних митова и табуа, да, рецимо, жена која тражи развод није добра мајка, не мисли на будућност породице и слично", истиче Душанић.

Највећи број развода догађа се након 15 и више година брака, а просјечно трајање брака је 13,7 година.
Да је криза брака једна од озбиљних друштвених криза, која је глобализацијски производ, сматрају и социолози.

"Разводи су увијек постојали, међутим данас је много фактора који утичу на развод брак, попут економске кризе, самосталности жене. На примјер, млади се након годину или двије брака разводе јер  је улазак у брак другачији него у прошлости, неприпремљени су, не познају се довољно, а почетне емоције нестају. До развода након 10 и више година долази због замора заједнице, жена излази из домаћинства, њен покушај да  има други идентитет, да буде самостална и друштвено ангажована", каже Драго Вуковић, професор социологије на Одсјеку за филозофију и социологију Универзитета у Источном Сарајеву.

Вуковић истиче да се слабљење емотивних веза јавља и јер људи много времена проводе ван породице и куће.

Стручњаци за брачна савјетовања сматрају да је ралог због којег многи бракови доспију на климаве ноге тај што су њихова очекивања у вези  с браком, љубављу и заједничким животом, како кажу, углавном нереалистична.

Просјечан мушкарац мисли да би, ако је ожењен или у вези, његова партнерка требало да буде досљедно љубазна и услужна, а просјечна жена мисли да би њен партнер требало да буде константно њежан и пун разумијевања.

Посљедњи расположиви подаци за Европу, који се односе на 2010. годину, показују да су на 1.000 становника склопљена 4,4 брака, а у РС 2014. године на такође 1.000 становника склопљен је 4,1 брак.

Младожење које су први пут стале на луди камен имале су у  просјеку 30,1 годину, те се граница склапања брака у посљедњих 17 годинама повећала за једну и по година. Просјечна старост невјеста код склапања првог брака у прошлој години била је 26,7 година.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

сандра

04.05.2015 06:58

Три ствари: -хронични недостатак пара, -одсуство воље за заједничко превазилажење животних проблема, -чињеница "хоћу стан, намјештај И ауто одмах", а то не може тако, осим ако ти тата није на некој позицији, па покраде све живо да бисте ви уживали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.05.2015 08:23

А ако ти је тата обезбиједио све то онда је и безвезе да то не показес свима. Па показујуци немас времена ни за куцу ни дијете ни породицу. Традиционални брак је изгубио смисао, дјеца слузе да се сликају за фб и инстаграм. Мускарци су јаднији него икад, зене су саме од себе направиле сексуални објекат , ту за брак и породицу нема мјеста.

Name

007

04.05.2015 07:09

Кад престану медени.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

04.05.2015 07:42

По мени разлози сто наводе психолози и остали струцњаци везе немају са повецањем броја развода. Зивим у Скандинавији гдје су људи најсретнији и најбогатији а истовремено имају највисе развода. У питању су зене, оне кад имају слободу а у демократији је имају не зеле да зиве са оним кода висе не воле као некада зато мозете оцекивати јос висе развода у будуцности без обзира на економску ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

05.05.2015 09:40

Браво!

Name

Обзиран

05.05.2015 21:38

Бањалуком и околином већ неколико година кружи једна нова народна пословица. Кажу: што скупља свадба то краћи брак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

24.08.2018 20:58

Закон руси бракове зато сто је овакав какав јест и бице јос висе развода ако се не промијене

ОДГОВОРИТЕ