Навршило се 35 година од Титове смрти

Данас се навршава 35 година откако је преминуо некадашњи доживотни предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито. Исто толико година Тито је провео на челу СФРЈ (ДФЈ и ФНРЈ).

Регион 04.05.2015 | 07:43
Навршило се 35 година од Титове смрти

Јосип Броз Тито, неприкосновени вођа и предсједник Савеза комуниста Југославије, маршал, врховни командант и доживотни предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, државе стваране у мору крви током 20. вијека, која га је наџивјела само једанаест година, умро је 4. маја 1980. године, у 15.05 у болници у Љубљани.

У ондашњој Палати ЦК СКЈ, у коју је Тито ушао само једном, 1966.године, када је објекат саграђен, а онда рекао да га у то здање у коме се данас налази тржни центар „Ушће” никада више не зову, пошто му се није допало, ту је био смјештен важан обавјештајни центар. Од када је, послије дочека Нове 1980. године Тито био смјештен у болницу, у поменутом центру су са стрепњом, под стресом, очекивали једну шифровану поруку из Љубљане: „Утакмица је почела”.

Био је то знак да је Тито преминуо, а педесетак свјетских телевизијских мрежа је директно преносило испраћај Титових посмртних остатака до Куће цвећа, у кругу Ужичке 15 на Дедињу.

Титовој сахрани је присуствовало више од 200 високих државних и политичких личности из свијета

Тито је имао несумњиво велики углед у свијету. Био је и један од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај. У унутрашњој политици оставио је устројство које се се на крају показало као неодрживо - Устав из 1974. године, а специфичан систем консензуса представника република и покрајина показао се као нерјешив проблем када се распао Савез комуниста Југославије, на XИВ ванредном конгресу у јануару 1990.

Рођен је Кумровцу, у хрватском Загорју 1892. године, у мјешовитој хрватско-словеначкој породици, а као аустроугарски каплар учествовао је у Првом свјетском рату. Рањен је и заробљен у Русији 1915. године, па је извјесно вријеме био заробљеник, а у његовим званичним биографијама навођено је да је учествовао и у Октобарској револуцији.

У Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца вратио се крајем 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије, а 1937. њен генерални секретар, послије смјењивања и стријељања Милана Горкића. Радио је 1936-1937. у Коминтерни у Москви, у вријеме кад је ликвидиран знатан број југословенских комунистичких првака.

 

Као вођа КПЈ предводио је у Другом свјетском рату Партизански покрет, односно Народноослободилачку војску а из рата је изашао као легендарни вођа.

Осим борбе против окупатора, јединице под његовом командом спровеле су комунистичку револуцију - током и након Другог свјетског рата. У заносу револуционарне "правде" нестале су десетине хиљада некомуниста - под маском "борбе против сарадника окупатора", чиме је у ствари уништен читав тадашњи грађански слој.

Тито је остао упамћен и по томе што је 1948. године одбио Стаљинов притисак, односно Резолуцију Информбироа комунистичких партија, након чега је деценијама добијао значајну финансијску помоћ од САД.

И данас, 35 година послије његове смрти, изостаје дубинска анализа историјског времена протеклог у Титовом знаку.

Извор: Истинито

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Сфрј

04.05.2015 05:55

легенда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

04.05.2015 06:19

Еххх мој друзе Тито,ста нам ово би

ОДГОВОРИТЕ
Name

Достојан зивот.

04.05.2015 06:20

Легенда над легендама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

04.05.2015 06:40

Нек ти је лака земља !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

04.05.2015 06:54

Друзе Тито , ови " наси демократски политицари " не могу ни да окреце оно сто си ти направио ! А фабрике које су нетакнуте изасле из рата су сада русевине ! Од 10 марака си узимао за себе 1 марку а остало народу , а ови " наси политицари " од 10 марака узимају себи 10 марака и јос се задузују , а народу сендвиц сваке цетири године , ко нема поноса , на изборима ! Углавном , Јосип Броз добар скроз !

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.05.2015 07:00

Добра прилика да се упореди живот,некад и сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНДИ

04.05.2015 07:13

ВОЉЕНИ МАРСАЛЕ ,ТВОЈ ПИОНИР СА ЦРВЕНОМ МАРАМОМ ,ВЈЕРЕ САМ ТВОЈЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

пионир

04.05.2015 07:26

Слазем се са Едом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

04.05.2015 07:27

...не могу цијенити човјека за кога не знамо ни ко, ни шта је био. Величајте га у својој кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.05.2015 07:53

Глуп си да би то схватио, али ниси ти крив.

Name

Муре

04.05.2015 08:28

Онда цијени Бају ! Знас и ко је и ста је.

Name

Додано

04.05.2015 07:31

35 лијепих и добрих година за сјецање и сваку похвалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

04.05.2015 08:15

Злоцинац И преварант!Ми смо имали дрзаву поцетком 20 вјека,све после је створено да нас унисте!!!За краља И отадзбину!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајачић

04.05.2015 08:15

Пољски Јевреј,задужен за затирање свега што је Српско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан Човек

04.05.2015 08:25

Е моја дјецо Ви што пишете ове коментаре,а нисте живјели тад. О покојницима нисам желео коментирати,али неке ствари треба знати , јер ће нам сутра бити неко бољи што је данас лош. Сјетите се само "Обрвана".Сад не ваља ,сад ваља и сад не ваља.....Тито? Дали је умро?.Нисам обавијештен.Мени се чини да је још жив.Српски народ је задњи прихватио "комунизам",али само зато што је дошао из Русије. Данас га не испушта и води трку са Венецуелом,Сјеверном Корејом и можда са Кубом за прво мјесто,јер је све остало и од слова и духа ,а кажу њега нема.Мада нисам сигуран. Тако ћемо бити и последњи јуришници за спас Европске Уније. Можда је то од гена сина Цара Лазара,који је погинуо у јуришу да би спасио Бајазита,а он му убио оца и поробио и сестру и државу.Освестимо се мало и гледајте дјецо да имате неки континуитет.Борећи се за друге бојим се да ћемо нестати ми. Тито је био номинован за Нобелову награду ,а имао концентрациони логор за Србе највише -Голи Оток.Велико је то умјеће,али је једноставно дошао до подршке.Рекао је Стаљину НЕ , а кад се Европа тресла од бркатог Стаљина. Само што је Тито ,кад је рекао не ,загријао моторе авиона и издао налог пилоту да лети за Швајцарску,ако затреба. Тако се збило то чојство и јунаштво , а Руси нису ушли само зато што су се бојали да се не пролије крв са Србима , јер су православни и то је било то.Да Тито није био сретан,као обичан човек,задесила би га судбина Николаја Чаушеског. Тито је на вријеме живо и на вријеме умро. О покојницима све најбољ,али да знате,Ви који сте се родили нешто касније и нисте рођени под сретном звјездом као Тито. Желим свим добрим људима свако лично и породично добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

04.05.2015 08:26

Ма обичан диктатор. Не знам коме је он више интересантан. На жалост, његове комунистичке заоставштине, не можемо да се ослободимо никако. Никако да нам крене. На нашим просторима, једино нису осуђени комунистички злочини, а кад њих не осудиш, догађају нам се нови. И обична је лаж како се живјело добро. Сада се боље живи, а мање се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

04.05.2015 08:32

Камо среће да се никад није ни родио. Бјелосвјетски хоштаплер и преварант. Гробар србског народа. И тзв. његова сахрана је превара. Нити је умро кад је објављено, нити је сахрањен у Београду. Ко не вјерује нека отвори гробницу... Е моји луди Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

04.05.2015 08:44

ДРУЖЕ ТИТО ТИ СИ НАЈВИШЕ ЗАСЛУЖАН ЗА ОВУ ЗАЈЕБАНЦИЈУ.ТВОЈИ ПИОНИРИ, ГЕНЕРАЛИ, ПОЛИТИЧАРИ, ПЕНЗИОНЕРИ ДИГОШЕ РУКЕ ЧИМ СИ ИМ ОКРЕНУО ЛЕЂА. НАПРАВИШЕ ОНО ШТО СИ ИМ НАРЕДИО. НЕКА СЕ ВИШЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ ЈУГОСЛАВИЈА. СВЕ ШТО ЈЕ СИНТЕТИЧКО А НИЈЕ ПРИРОДНО, НЕ ИДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај

04.05.2015 09:07

Какав да год Броз био бољи је од ових данасњих за најмање једну класу ако не и висе.Многи се докопали демократије па им ниста није ваљало,али ако цемо постено,Голи оток би морао бити у најмању руку ко Брац да прими све данасње политицаре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЦКО РС

04.05.2015 09:31

ДАНАС ЈЕ 16 ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ СМРТИ ПИЛОТА ПУКОВНИКА МИЛЕНКА ПАВЛОВИЦА И ТО СРПСКИ НАРОД ТРЕБА ДА ОБИЉЕЗИ, А НЕ ГОДИШЊИЦУ СМРТИ ОВОГА СТО МУ СЕ НЕ ЗНА НИ КО ЈЕ БИО, И ЦИЈЕ ЦЕ КРЕДИТЕ КОЈИ СУ ПОСЛУЖИЛИ ДА СЕ ОДРЖАВА ПРИВИД ДА ЈЕ СВЕ У РЕДУ ВРАЋАТИ И НАСА ЦУКУНЦУКУНУНУЦАД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад радник сад јадник

04.05.2015 11:20

Посао , сеx , дрога и р"н"р......то , су била времена ....на , голи оток су слати тајкуни , стаљинисти , педери и импотентни . Ти , исти сто вас данас дераце...радницка класа је слата у Херцег Нови , Игало , Водице....море.....ех , посла , дјеце , среце , друзења , поноса , провода , здравствене застите ,, сеxа ....ех , Тито сто нам не позиви јос . Ови , нам одмах , увалисе пуске умјесто лопата , рат умјесто мира , отесе насе фабрике , нема ни р"н" р , вец некакав турбо фолк , отесе и радницке хотеле , скинусе радницке силке са зидова у фабрикама , никога не интерсује рад , вец колико знас украсти , толико и вриједис. Неки појединци су постали нова ознацна јединица за богаство , али сто је најгоре , Нико не гу.. овдје Марсале , све је мање, дјецо...ех , Марсале , замјенили су нам поцетна слова , од онако великог Р. Ставили , су јос веце Ј. !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

04.05.2015 11:58

Још увек се народ сећа усташе из куће цвећа, али он је чиста нула најгора "фактички".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре_Брод

04.05.2015 13:01

Цитирас Бору Цорбу, ниси довољно паметан да сам осмислис једну реценицу.... Питај тату и маму како је било лијепо у Југи, под условом да ти тата и мама нису били хандзар дивизија, устасе или цетници....

Name

Раде

04.05.2015 21:23

Тито је легенда и остаце легенда. Ја сам Србин из РС-а али треба постовати људе по оном колико знају и умеју а не по томе које су вјере. Тита не само да смо сви ми па и Срби постовали него га је постовао цео свијет, без обзира сто многима али многима његова политика апсдолутно није одговарала, постовали су његово умијеце како се води и управља једна дрзава... А ви "новородјенцад" сто сте се родили после 1990 немате право овде било ста коментарисати јер ви и немате појма ко је био цовек са именом "ТИТО" !!!

Name

Француз

04.05.2015 23:11

Сви ми јос волимо Тита ! Осим оних који нас краду и њихови ботови који пискарају по нету ..Видим правопис неки који ту коментарису против тебе ..дао си им бесплатно сколовање и лијепо дјетинство а види како те захваљују .. И ја сам Србин ,мој дјед је био за краља , исао у цркву ,молио се и никад га није нико малтретиро ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандра

05.05.2015 07:08

Боље ти је лези гдје јеси, не дижи се И не гледај ово зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

05.05.2015 09:07

Друзе Тито тебе Хрвати,Срби лазу они воле цупавга и обријаног Анту и Дразу.Могу разумјети сто пате Хрвати и Срби за њим,али не могу схватити неопредјељене никако данасње Босњаке.Све сто нам је могао одузет одузео нам је земљу,националну припадност итд.Једно сто је добар био продаво је народу илузију о некаквом браству и јединству!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.05.2015 10:27

Србима је донио зло сто највеци дусман неби

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

05.05.2015 12:13

КАД БУДЕМО ЗНАЛИ КО СМО И ШТО СМО, ЗНАЋЕМО КО ЈЕ БИО "ТИТО"?

ОДГОВОРИТЕ