Све што желите да знате о бокс мечу вијека...!

Овај спорт није толико праћен попут рецимо фудбала, кошарке и тениса. Потрудићемо се да вам што више приближимо овај велики меч који је на програму у ноћи између суботе и недеље по нашем времену. Има ту свега...

Остали спортови 02.05.2015 | 19:40
Све што желите да знате о бокс мечу вијека...!

Најскупљи меч у историји бокса - јесте сигурно. Да ли је и најбољи као што тврди Мејведер – то остаје на свакоме од нас да процени. Да ли ће бити глобални спектакл – већ јесте и пре него што је почео!

Судар Флојда Мејведера и Менија Пакјаоа изазива невероватну пажњу светске јавности. Многе познате личности дају своје прогнозе, подршку, али и огроман новац у кладионицама типујући на једног од двојице шампиона.

Већ сте имали прилике да читате на нашем порталу о најбољим борбама Флојда Мејведера и Менија Пакјаоа, о томе какву ће заштиту имати Мејведер у овом мечу и колико она кошта, као и то какав је живот имао Пакјао на Филипинима.

Остало је само да се позабавимо начином на који је овај меч организован, како је до њега дошло, да се упознамо са тим како ће он протећи.

5 ГОДИНА

Пре тачно толико времена уговаран је први меч ових бораца. Наравно, неуспешно. У то време Мејведер је био доминатна фигура у боксу, победио је чувеног Оскара Де Ла Хоју, који се после тога пензионисао. Пакјао је био доста мања звезда у то време. Запело је у пеговорима око меча. Овај спорт није као други. Нема квалификационих турнира. Борци уговарају услове борбе, слично политичким кандидатима пред ТВ дуеле. Мејведер је желео да се допинг тест изврши тако што ће се тестирати крв дан пре меча, док је Пакјао желео проверу урина месец дана пред сусрет. На крају га је Американац оптужио за допинг, а до меча није дошло.

300.000.000 ДОЛАРА

Ово је укупна пројектована зарада. Она се дели између боксера, а у сваком случају биће највећа у историји овог спорта. Највише новца долази од плаћених преноса од домаћинства до домаћинства (плати па гледај). Остали прилив биће од карата и спонзора.

Мејведеру је званично обећано 120.000.000 милиона долара, док је Пакјао пристао на 80.000.000. Јасно је да ће обојица зарадити више од тога (све зависи колико људи буде платило пренос). Американац ће у сваком случају добити већи износ новца, који ће га сасвим сигурно ставити на прво место по заради у једној сезони у историји спорта, испред Мајкла Џордана и Тајгера Вудса. Да су се Американац и понос Филипина састали 2010 године, делили би профит 50-50. Овако...

89,99 ДОЛАРА

Процењује се да ће пренос овог меча уживо пратити 3.000.000 – 4.000.000 људи. Само на Филипинима четири ТВ станице преносиће овај судар титана. У Америци неће бити такозваног „броадкеста“, већ ће свако домаћинство морати да издвоји 90 долара да би гледало овај меч. Краткорочно гледано, по бизнис бокса ово је исплативо, међутим, дугорочно, може да нанесе штету јер ће многи потенцијални заљубљеници овог спорта пребацити на програм који је бесплатан.

7 ОПТУЖБИ ЗА НАСИЉЕ

Могуће је, али је такође неодговорно избећи неке чињенице о Флојду Мејведеру. Он има историју насиља над женама. Оптужен је седам пута за насиље, са пет различитих жена. Два пута је лежао у затвору. Извукао се тако што су жртве менајле исказ пре и после суђења. Најпознатији случај збио се 2010. године. Мејведер се, наводно, појавио у кући своје девојке у пет часова ујутро, ударио је у главу и покушао да јој поломи руку. Када су јој деца ушла у собу претио им је да ће им наудити ако буду звали полицију. Ово треба схватити са резервом, али, занимљиво је да овај део његове историје нема превише места у медијима пред овако велики меч.

10.859 ДОЛАРА

Ово је просечна цена за гледање овог меча уживо у МГМ Гранд казину у Лас Вегасу. Међутим, код тапкароша. Праве цене карата кретале су се од 1.500 до 10.000 долара, али је њих било јако мало, око 500. Остало је подељено спонзорима, промотерима борбе, казину и породици и пријатељима боксера. Све карте које су биле у продају плануле су за 60 секунди. Само за церемонију мерења, која по природи траје релативно кратко, просечна цена је била 155 долара.

12 РУНДИ

Оволико ће меч најдуже трајати. Свака рунда траје три минута. Уколико се један од бораца нађе на земљи и не устане за десет секунди, меч се прекида. Такође, уколико судија, доктор, људи из корнера боксера могу прекинути дуел из безбедносних разлога. То је технички нокаут.

Ако, као што то многи желе, буде одбоксовано свих 12 рунди, судије ће својим гласањем одлучити. Онај ко буде добио више рунди, биће победник меча. Занимљиво је што може бити и нерешено, ако судије једнако расподеле рунде боксерима.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЦИРКУЗАНТИ

04.05.2015 03:47

Јос један у низу Американ циркуса.Гледао сам,па боље бих то радио нас Бенес без једног ока.Подјелили лову,договорили се не ударај пуно ти мене,нецу ни ја тебе,а будале нек се ј..бу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

04.05.2015 07:25

Сасвим реална оцјена овог меча овде нема мјеста спорту, све је профит. Наш Бенеш је био више од америчког Рокија у то доба.