Како да поптуно бесплатно путујете

Човек који је свој живот посветио томе да искористи могућности сваког путовања, саветује како да пропутујете свет и све време штедите или не плаћате. Многе од ових могућности су потпуно непознате већини људи.

Свијет 27.04.2015 | 17:50
Како да поптуно бесплатно путујете

Новинар и аутор књига ''Како да бесплатно летите авионом'' и ''Како да пронађете јефтин лет'' Скот Киз, прави је стручњак када је реч о огромним уштедама приликом путовања, а колико се извештио у свом ''занимању'' говори чињеница да је успео да пропутује 13 земаља променивши чак 21 лет, а да није потрошио апсолутно ништа.

Он је објаснио за Бизнис инсајдер да је утрошио много љубави и времена како би изучио све механизме и похватао све конце. Сада, како каже, зна буквално све сајтове, трикове и начине да дођете до авионске карте која кошта пресмешно мало.

Поруке обавештења

''Довољна посвећеност проналажењу јефтиних летова, значи да сте од тога направили стил живота'', каже Киз. Он је подесио звона упозорења која га обавесте сваки пут када се појаве јефтине карте. Постоје два сајта која Киз препоручује у том смислу - један је Аирфареwатцхдог, а други Тхе Флигхт Деал. Међутим, постоји опција и да вам Киз лично шаље мејлове када се појави добра понуда.

Не залећите се!

''Уколико живите у подручју у ком има више аеродрома, обавезно их све претражите и детаљно упознајте предности'', саветује Киз. Овакво поступање може да вам уштеди стотине долара, чак и онда када вам не делује тако.

Обавезно изврштите месечну претрагу

Цена лета варира од дана до дана, па уштеде могу бити огромне. Када резервишете карту, обавезно погледајте колико цене варирају у односу на датум.

Играјте паметно

Мислите о томе да ће вас лет са једне на другу атрактивну локацију коштати скупље. Уколико, на пример, путујете из Њујорка ка Чикагу, платићете много више него ако одиграте мудро и кренете ка Чикагу преко Милвокија. Заобиђите, дакле, ударне локације, пратите мање популарну линију и уштедећете фине суме новца.

Резервишите у правом тренутку

Огромна је грешка то што људи карту купују или прерано или прекасно.

''Прави тренутак је период између три месеца и месец дана раније. Тада ћете добити најбоље цене карата у домаћем саобраћају'', каже Киз и додаје да искусни шест месеци пре путовања почињу да траже лет.

Не бирајте дестинацију, него цену

''Механизам је једноставан. Одлучите се за жељену локацију и онда нађите начине да до тамо стигнете'', каже Киз.

''Међутим, уколико је ваш крајњи циљ да за малу суму новца одете на неко сјајно место, могућности постају много веће'', додаје он.

Цена зависи од дана у недељи

Киз је утврдио и којим данима је најјефтиније путовати и закључио да је реч о уторку, среди и суботи. Зато саветује да тајминг путовања подесите према овом податку.

Искористите пропусте компанија

Компаније ће у највећем броју случајева надокнадити непријатности које сте доживели њиховом грешком.

''Једном сам добио 500 долара и бесплатан лет јер је онај за који сам имао купљену карту каснио сат и по. Другим речима, зарадио сам 333 долара'', објашњава Киз.

Користите привилегије својих картица

Киз истиче да финансијски одговорни и паметни људи имају много прилика. Он каже да има 25 картица и додаје да је свестан да је за тај подухват потребно време како би се остварио, али истиче да се исплати. Киз објашњава да картице имају много предности, почевши од бесплатног пива преко WиФи-а до уживања бесплатним спа третманима.

Сваки аеродром има различите понуде и погодности, само треба да их детаљно истражите, поручује Киз.

Плаћате пређен пут, не дестинацију

Узмите у обзир да компаније за одређене делове света наплаћују пређене миље. Тако да ће вас економска карта из САД до Азије коштати исто без обзира да ли идете у Токио или Тајпеј.

Цака коју многи не знају

Уколико ваш лет има ''станице'' можете да искористите паузе, ако вам не смета да на неком месту проведете 24 сата. То практично значи да уколико између почетне станице и крајњег одредишта имате зауставна места, можете да останете тамо где ваш авион лети и да следећим авионом који иде ка вашем одредишту наставите путовање.

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Муња

27.04.2015 16:28

Чуј то : Када купите авионску карту онда је бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ