АБА: Звезда спремна за титулу - 2:0 против Цедевите!

Кошаркаши Црвене звезде повели су са 2-0 у финалној серији плеј-офа АБА лиге пошто су у Пиониру поново били бољи од Цедевите, овога пута 69:65 (22:8, 18:24, 18:16, 11:17).

Кошарка 26.04.2015 | 22:40
АБА: Звезда спремна за титулу - 2:0 против Цедевите!

Црвено-бели су поново били невероватно доминантни у првој деоници, затим су мало попустили, али сјајне роле Бобана Марјановића и Луке Митровића биле су довољне да тим са Малог Калемегдана по други пут слави у серији.

Цедевита је у два наврата, када се чинило да је све готово, враћала у игру, држала резултатски прикључак, а онда се осам минута пре краја спустила на само "-5" на погон Укића. Ипак, домаћа екипа је издржала притисак и поред тога што је било само два разлике, те тако дошла на само победу од првог трофеја у регионалној лиги.

Трећа утакмица се игра у среду од 20.30 часова у Загребу.

Прва четвртина: Митровић већ до двоцифреног учинка, Цедевита очајна за три поена

У првом минуту игре само је Лука Митровић успео да пробаци лопту кроз обруч за прво вођство Звезде, а Билан је узвратио полагањем на други обруч (2:2). Одбране на старту дуела нису одушевиле, јер су обе стране долазиле до отворених шутева, али није било ни погодака, док је међу црвено-белима до четвртог минута у центру пажње био Митровић који је одржао предност (7:4).

Серију домаће екипе од 7:0 прекинуо је Лука Бабић са дистанце за 9:6, а план Цедевите да шутевима за три поена држе притисак против Звезде није успео, јер је до средине прве деонице иза линије шутирано 0/4. Београђани су се полако одвајали, па је на измаку седмог минута било 14:6, што је највећа разлика била до тада.

Звезда је крајем четвртине испунила бонус, а онда је у истом нападу Дангубић "налепио" рампу Гордићу, што је директно утицало на транзицију и погодак Митровића за три поена (20:8). Цедевита је догурала и до 0/9 за три поена, а црвено-бели су на крају имали "+14" (22:8).

Друга четвртина: Мањи пад у игри Звезде, Марјановић већ до дабл-дабл учинка

Прва тројка за Загрепчане стигла је у 11. минуту пошто је Зубчић погодио за 22:11, а са три офанзивна скока у једном нападу, Дангубић је поентирао (24:11), а мини-серију је наставио Џенкинс са три поена (27:11). Играчи Цедевите су гледали да се што више одаље од рекета, како им Марјановић не би био препрека, али их шут није служио, макар не на тај начин да могу да сустигну двоцифрену разлику домаћина (29:15).

Марјановић је био опасност за госте и у офанзиви, јер су упорно, као и свака друга екипа, морали да га удвајају, а то је правило велики простор за упаде по чеоној линији Калинића и Митровића који су одржали предност Звезде (33:20). У великој јурњави која је настала од од 17. до 19. минута, гостујућа екипа из Загреба је успела да консолидује редове и кроз транзицију погоди две тројке, одбрани три напада и дође на само "-6" (38:32).

Марјановић је за 20 минута већ дошао до дабл-дабл учинка са 14 поена и 10 скокова, а црвено-бели су остали на пристојној разлици од осам поена (40:32), док у другом полувремену остаје задатак да се поправи преузимање, јер је хрватски представник ушао у серију погодака за три поена, те би било јако незгодно да остане у њој.

Трећа четвртина: Црвено-бели водили "+18", Цедевита ипак ухватила прикључак

Зведа је добро отворила трећу деоницу пошто је Калинић убацио четврту тројку за црвено-белу екипу, а онда се Митровић изборио уз кош за слободно бацање које није реализовао, али је вођство поново било двоцифрено (46:34). Највећа разлика за тим са Малог Калемегдана била је 16 разлике, а то се поновило у 25. минуту када је Боби повезао четири поена за 52:36.

Када год се учини да је Цедевита једноставно положила оружје, она пронађе снаге да одржи, какав-такав, прикључак, па је Станко Бараћ, неочекивано, погодио две тројке у низу, уписао своје прве поене у 28. минуту и примакао госте на 54:42.

Како Бараћ не би имао више отворену позицију са линије за три поена, Радоњић се одлучио да удели Митровићу, уместо Марјановићу, посао да чува центра Цедевите који се након тога није усудио да покуша поново, а на минут до последње деонице резултат је био 58:46. Акцијом Укића и Рамљака завршена је четвртина
(58:48).

Четврта четвртина: Звездин пад у игри није утицао на исход сусрета

Укић је донео својој екипи наду са тројком, а онда и са флотером спустио разлику на само пет разлике (58:53). Звезда је први кош у четвртини постигла тек након три и по минута игре пошто је Блажич препознатљиво пробио одбрану и положио (60:53). Велико опуштање домаћина које је уследило поштено је кажњено од стране Цедевите која је пришла само "-2", те тако пробудила публику која је препознала тренутак (61:59).

Уследила је серија, вероватно и одлучујућа, од 4:0 Звезде (65:59). Црвено-бели су држали лопту чак 30 секунди, а време је радило за њих, па је Цедевита и поред тога што је одиграла сасвим солидно три четвртине морала да положи оружје.

Коментари / 0

Оставите коментар