У суд у Стразбуру иду због Завале

Како је најскупље земљиште на југу Јадрана будванска општина, пре готово две деценије, одузела од Рафаиловића. Још пре осам година тужили су Будву тражећи да им врати шест хектара земље. Суд оспорио тужбу.

Регион 26.04.2015 | 10:42
У суд у Стразбуру иду због Завале

После скоро деценијског судског спора, рт Завала на улазу у Будву, "најопеваније" градилиште не само на црногорском приморју, могло би се наћи у Стразбуру, пред тамошњим европским судом правде.

То наговештава петнаестак чланова братства Рафаиловић из истоименог села на крају бечићке плаже, којима је одузето земљиште на полуострву између Будве и Бечића, које је "обрасло" луксузним вилама од којих је добар део већ продат, махом странцима.

Још пре осам година тужили смо Општину Будва да нам врати шест хектара земље коју смо наследили од предака, а која је на чудан начин постала власништво општине, каже за "Новости" Ђуро Рафаиловић. - Которски суд се недавно у овом предмету огласио ненадлежним и наши адвокати су се жалили Вишем суду. Уколико се потврди одлука которског суда, ми идемо у Стзразбур, јер је правда на нашој страни.

Комплекс поред изграђених вила, које је започео руски милијардер Сергеј Полонски, па се, после банкрота дуго чекало на новог инвеститора, који се јавио у лику Нила Емилфарба, америчког држављанина који довршава јединствено насеље, својевремено је планиран за градњу хотела "Једро". Полонски, који је оптужен у Русији за малверзације у Москви, "нацртао" је здање од 27 спратова, које је веома личило на истоимени хотел у Дубаију. Но, градња његова никада није започета, а по свој прилици и неће.

"Наше земљиште, највредније вероватно на целој јужној обали, иако под спором, нападнуто је на једној петини. Изграђена је једна вила, ускладиштен је ту грађевински материјал, туда су прошле и неке локалне саобраћајнице, могуће је да пре окончања судског спора на њему изникне више објеката" - истиче Илија Рафаиловић.

А како су Рафаиловићи, надају се ипак привремено, изгубили дедовину? Било је то, кажу Ђуро и Илија Рафаиловић, почетком деведесетих када је рађен нови катастар за ово подручје. Власници земљишта је требало да обележе своју имовину како би она била уписана у нове књиге.

"Нисмо се нашли на "снимању", информација о том послу била је објављена у службеном листу који не читају масе и земљиште је напросто уписано на општину, иако је у дотадашњим књигама рађеним у време Аустроугарске (врло прецизно) јасно писало да је то наше вековима," каже Ђуро Рафаиловић.

Било је то 1995. године.

А онда је уследила валоризација Завале. Комшијама Рафаиловића, породицама Медин и Анзуловић, иницијатори и инвеститори градње насеља са 40 луксузних вила у којима квадратни метар кошта од 6.000 до 8.000 евра, за квадратни метар (четири хектара) плаћено је по 700 евра.

"Ми смо се обратили општини тада, тражећи накнаду или повраћај земље. Речено нам је да је најбоље да се договоримо, да мало спустимо цену и заједнички продамо земљу. Пристали смо да нам квадратни метар плате по 495 евра. Но, преварили су нас - од накнаде није било ништа" - јада се Ђуро Рафаиловић.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 0

Оставите коментар