Е, ово се зове ПРОПАСТ СРПСКОГ ФУДБАЛА!!!

Пре десет година на прагу два места у ЛШ, данас испод Азербејџана! Суперлига из године у годину тоне на УЕФА ранг листи, идуће сезоне, сасвим је извесно, претећи ће нас и казахстанска лига...

Фудбал 25.04.2015 | 23:40
Е, ово се зове ПРОПАСТ СРПСКОГ ФУДБАЛА!!!

Пре само десет година Србија се налазила на 17. месту УЕФА ранг листе коефицијента националних шампионата, а у овдашњим медијима правиле су се калкулације како би наша земља могла да у најскорије време добије још једног учесника у квалификацијама за Лигу шампиона, пошто нас од таквог епилога делило само једно место на поменутој ранг листи.

Израелци, који су били 16, а та позиција доносила је два места у ЛШ, бежали су нам мање од једног бода, док су Украјинци били 15. са три поена мање. Ни моге друге земље при врху, попут Аустрије, Русије, Чешке или Турске, нису имале те 2005. превелику предност. Нашим клубовима недостајала је дакле само једна добра сезона како би направили историјски резултат...

Нажалост, од тог тренутка (Партизан је баш те године презимео у Европи, када је у 1/8 финала елиминисан од ЦСКА) све је кренуло низбрдо. Ниједан наш клуб више није дочекао пролеће у еврокуповима, а повремени излети црно и црвено-белих до групних фаза углавном су се завршавали трагично. И једни и други ређали су пораз за поразом, што је из године у годеину срозавало Суперлигу. И док су пре десет година иза нас били Швајцарци, Пољаци, Хрвати, Румуни, Данци...а на дохват руке и много моћнији, тренутно нема "крштене" фудбалске нације која нам гледа у леђа, ако не рачунамо давно уснуле Мађаре.

Иза српских клубова је још једна тужна евросезона. Звезди због дугова није ни дозвољено да покуша да се домогне Лиге шампиона, а Партизан је као резервна варијанта пропустио шансу. Касније се није прославио ни у Лиги Европе, јер је освојио свега два бода из шест мечева и дао један једини гол. Плафон за све остале (Чукарички, Јагодина и Војводина) била је друга квалификациона рунда.

Све то довело је до тога да ће Суперлига наставити да тоне. Тако ће Србију на ранг листи за идућу сезону претећи, веровали или не, и азербејџанска лига?! Такође, захваљујући добрим резултатима Марибора у Лиги шампиона прескочиће нас и Словенци. Србија дакле у наредну сезону улази с падом са 27. на 29. позицију, али стрмоглавом посрнућу, врло је могуће, ни ту неће бити крај, пошто је сва прилика да ће нас до 2017. претећи и Казахстан (разлика је мања од једног бода), а у случају добре сезоне вероватно и Словачка.

За сада не постоји реална могућност губитка једног места у еврокуповима, али како је кренуло... Ко ће га знати...

Коментари / 0

Оставите коментар