Зашто наши "интелектуалци" ћуте!?

Мишљење и стражњицу има свако, кажу Американци, али то не треба узимати баш најозбиљније, јер они су познати по циничном понижавању неких традиционалних, а аутентичних врлина.

Република Српска 24.04.2015 | 07:09
Зашто наши "интелектуалци" ћуте!?

Имати независан, а релевантан став о свету око себе, истрајавати на њему и аргументовано га бранити, одвајкада је једно од највећих моралних достигнућа човека, данас посебно. Како сада у ово сместити интелектуалце из Републике Српске, чије се присуство у јавном животу може поредити са, на пример, евет и мумин-ефендијама у турској царевини. Првима је био задатак да иду около по двору и бесомучно хвале султана и његову власт, а други су немо седели у тој власти и на сваку одлуку само климали главом. Дакле, неке ствари су исте или сличне и пола миленијума после.

Некада се интелектуалцем сматрао онај ко, је ли, заврши факултет, напише пет књига које одјекну и говори два-три страна језика. И има критичко мишљење о тој истој средини у којој је постао то што јесте. Данас се сматра интелектуалцем свако ко заврши факултет, па и онај који је купио диплому, ко седи у партијско-државној власти као нечији и за нешто саветник, а понеки за добру синекуру о тој власти исписује филипике и оде у новинским колумнама.

Треба ли рећи да смо на овоме месту нацртали кроки-портрет данашњег интелектуалца у РС, која је покривена мрежом разноразних факултета, сената, агенција, института... а у њима камарила факултетлија "сном мртвијем спава", што би рекао Његош. За то време њихове колеге из федералног дела Босне не увлаче језик у уста, бесомучно јавно наступају, понекад безочно и лажући, тврде да је важнији дух него слово "Дејтона", тражећи и његову ревизију, траже Суторину и даљни пренос надлежности из Бањалуке у Сарајево, формирање Врховног суда БиХ, увећавају број својих жртава и ниво патње у протеклом рату.

Укратко, раде оно за шта их је њихова држава и створила. А, зашто наши ћуте?

Још је Михиз говорио да је много талентованог Србина уништила православна лењост и ниско постављени циљеви. Срби су, сматрао је он, и охоли, само себе слушају и себи причају, невешти у дијалогу и полемици, а они најбољи и највише ћуте због конформизма у који им је нога упала ко кашика у мед. Али, има и нешто што је само бољим познаваоцима Босне знано: данас у РС нема особе која себе сме да сматра (а и други њу) равним у јавном вербално-писаном обрачуну са првом лигом бошњачких и хрватских елитиста.

Волео бих видети ко из Бањалуке и Источног Сарајева, као универзитетских центара и пупака наше памети, може на јавни ТВ дуел изаћи Шаћиру Филандри, Фериду Мухићу, Енверу Казазу, Џеваду Карахасану, Нерзуку Ћурку... па чак ни Мухамеду Филиповићу, који има нешто мање од стотину година, и бранити наше истине и вредности.

У РС се на ТВ екранима од времена до времена појаве особе које су као некакви политички аналитичари и експерти, прослове некакве тричарије и баналности нивоа новинске информације, одакле су ту своју "експертност" и посисали и иза њих остане горак укус резигнације и у устима и у очима оних који их гледају. Или нам доведу из Београда Ђорђа Вукадиновића, који као све зна, од тога шта Путин мисли, осећа и намерава до тога која је "од јуче" најновија смртна опасност за РС, уз знање и рецепте како то избећи.

Више од 30 одсто лажних диплома свих нивоа кружи крвотоком памети у Рапублици Српској, мада их има свуда около, али то нек буде брига тих около. РС је зарасла у шуму оних који имају те дипломе и коров од армије саветника са понајвише таквим дипломама. Седе, ћуте и жваћу синекуру, откинуту од народне сиротиње. Можда неко од њих и има неко релевантно мишљење и став о свему овоме око нас: али као својевремено совјетски полтрон - не слаже се с њиме. Због синекуре.

Аутор: Мирослав Јанковић

Извор: Вечерње новости

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

борац

24.04.2015 05:19

Баја це да те тузи за увреду његове лицнисти а богами и дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

24.04.2015 05:29

СЕЉАК ИМА НАЈ БОЉУ ДИПЛОМУ. НИГДЈЕ СЕЉАК НИЈЕ ДОБИО ОТКАЗ ИЛИ НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА ЈЕ СМИЈЕЊЕН БИЛО ОД ПАРТИЈЕ ИЛИ НА ИЗБОРИМА. ОН ЈЕ УВИЈЕК ПОСТОЈАН И ПОНОСАН НА СВОЈЕ. НЕ СТИДИ СЕ СЕБЕ И СВОЈЕ ДИПЛОМЕ. НИКАДА ЊЕГОВ ПОСЈЕД НИЈЕ ОТИШАО У СТЕЧАЈ ИЛИ НЕ ДАЈ БОЖЕ У ЛИКВИДАЦИЈУ. ДУЖНИЧКО РОБСТВО ЈЕ ОДАВНО ПРЕСТАЛО ЈЕЛ НИКО НЕЋЕ НИ ЗЕМЉЕ НИ ДЈЕЛАТНОСТИ СА ЗЕМЉЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

24.04.2015 05:32

Заборавили сте, Господине Јанковицу, "угледног, истакнутог, елитног, итд." интелектуалца који се одазива на ; Ненад Кецмановиц. Савјетник Предсједника РС који, с времена на вријеме, објави наруцене текстове у неким он "независних" новина у РС и Србији. Прима плату савјетника предсједника (који инаце све зна и нема потребу за савјетником), и успут предаје на неколико факултета у РС, тек толико да му се надје за дзепарац. Цовјек, од комунисте и убиједјеног реформисте Анте Марковица, постао дезурни националиста и писе, или говори, ста велики водја наруци или позели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

24.04.2015 08:25

Ови интелектуалци знају само климати главом и говорити Додику, "Јест, тако је и у праву си". Ето ти сва наша памет у власти. Ми који кажемо, "Додик није у праву, прича глупости и није тако", ми нисмо подобни.Господо интелектуалци да би доказали злочине над Србима прво скините колективну кривицу са српског народа. Предсједници, генерали и остали који глуме велике патриоте нека одговарају за своја дјела, а нас сићу оставите на миру. Када то урадите онда ће те моћи доказати "силос" као и друге логоре за Србе.

Name

марко

24.04.2015 05:34

Увалили себицне гузице на неколико радних мјеста,па им непада напамет да то изгубе!!! :

ОДГОВОРИТЕ
Name

вввв

24.04.2015 11:53

Забрањено је и опасно говорити истину у Р.С, а посебно у Бањалуци.

Name

горцин

24.04.2015 05:35

МЕДИЈИ ПОСЕБНО ТЕЛЕВИЗИЈЕ НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ РАЗЛИЦИТО МИШЉЕЊЕ А ГОСТОВАТИ У ЕМИСИЈИ МОЗЕТЕ АКО СТЕ ЛИЧНО ДОБРИ С УРЕДНИКОМ. ДРУГИ ЊЕ ПРОБЛЕМ СТО ЋЕ ВАС ВЛАСТ КАЗНИТИ ЗА СВАЈУ ИЗГОВОРЕНУ РИЈЕЦ КОЈА СЕ НЕ ДОПАДНЕ ЊИХОВИМ ЕВЕТ ЕФЕНДИЈАМА У КАБИНЕТИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики рики

24.04.2015 05:50

Боље је И цутати него глупости прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко

24.04.2015 06:27

Кад падне ова комунистицка власт бице нам добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесмали

24.04.2015 07:14

Критичко,интелектуално и сваку друго мишљење у РС не постоји.Мухамед Филиповић,ма шта мислили о њему је Интелектуалац у сваком смислу,врх у образовању,Професор Доктор Академик,онако стар може предавати десетине предмета на свим свјетским универзитетима и на неколико страних језика. Текст је искрен и чиста истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

24.04.2015 07:44

Ћуте стога што и нису интелектуалци, него су се тако самопрозвали, као што су се неки самопрозвали новинарима, неки војним или политичким аналитичарима. Нпр. и Мирослав Јанковић је самопрозвани прозивач и ради то за паре као и сви други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

24.04.2015 08:11

“Додју тако понекад времена, када памет зацути, будала проговори, а фукара се обогати.” Ста друго рец...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Леканић

25.04.2015 05:10

Проговорио бих, али испашћу будала као и већина "коментатора". Свака част аутору текста. Он својим именом и презименом стоји иза онога што је написао.

Name

007

24.04.2015 08:14

Наши"интелектуалци"су као хијене.Задовољни су одпатцима или од власти или од НВО.Данас је у РС лакше бити интелектуалац него ископати септичку јаму.Жалосно и тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

24.04.2015 08:35

Зашто наши "интелектуалци" ћуте!? Због тога сто све има своју цијену, па и цутња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.04.2015 08:39

Мало је интелектуалаца медју Балканцима. То што је неко завршио неки факултет не значи да је интелектуалац. На тим факултетима предају многи професори који нису интелектуалци него обични тезгароши. И они су се дочепали својих диплома на врло сумњив начин. Озидали су систем корупције у којем један другом потписују жељене дипломе. Бити интелектуалац, у правом смислу те ријечи, прије свега значи ИМАТИ СВОЈ ОБРАЗ односно држати до њега. Мало је таквих на Балкану. Зашто би оно мало истинских интелектуалаца уопште покушавало нешто што је осудјено на неуспјех. Овдје може помоћи само СИЛА која ће багру довести у ред. Баз палије ништа! Интелектуалци а и други исправни људи не могу примијенити палију. Уз то, њих је врло мало. Нема дакле критичне масе која би слушала интелектуалце а не нпр Милорада Додика и сличне. Зато је и даља пропаст неминовна. И потпуно уништење овог наопако насадјеног народа је неминовно. Оно мало истински исправних људи (медју њима има и интелектуалаца) који пропадају далеко брже него тај народ су колатерална штета. Жао ми их је, али помоћи им не могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мени

24.04.2015 08:53

Није јасно који се то као назива интелектуалац. Они који климају главом кад им се нареди. Молим вас .Да се не лаземо у данасње вријеме је веома теско наци искреног и постеног интелектуалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан Човек

24.04.2015 08:56

Ћуте зато што су паметни.А и нема их пуно. У нашем народу кад сам почео усеби бројати интелектуалце.Били су ми довољни прсти једне руке и остало их је.Мислим прстију ,а не интелектуалаца у нашем народу.Стварно почните и ви бројати. То је по оној Андрићевој:“Дођу тако понекад времена, када памет заћути, будала проговори, а фукара се обогати.” . Мислим да "Велики Андрић" овдје гријеши.Та времена су стално, можда понекад дођу "Она".На нама ,који смо средина у интелектуалном смислу,је задатак да створимо "критичну масу". Можда би се тад јавили интелектуалци,али тад би ми морали превазићи своје слабости и препознати праве.Сатана се "натура" од кад је човека.Гете се није изборио са њим да нас спаси.Спасио је само Фауста,али пошто смо слабо читали, нисмо хтјели да нам Гете помогне и спаси све човечанство. Има ту још пуно писаца,али пробајте упитати ученика из средње школе ито више њих. Ко је написао Фауст Гетеа или Гете Фауста.Видјећете одговора од којих мени било срамота што сам жив.На та и слична питања. Желим вам свако лично и породично добро без обзира на вјеру и нацију и интелектуални ниво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.04.2015 09:01

Када интелигенција шути могу бити само два разлога.Или интелигенција не постоји или је у земљи диктатура.У нашој земљи има елемената и једног и другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоф

24.04.2015 09:02

Људи који интелектуалци прво им треба провјерити дипломе кад и код кога су дипломирали, магистрирали , докторирали у ком ресторану, хотелској соби итд, па че те видјети ко је ко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер

24.04.2015 09:15

Негдје 1996 прица ми један тв механицар:У рату,одмарао са ратиста па кренуо да несто заради. Досао код домацина да поправи тв а домацин га пита има ли какав папир да је мајстор јер он је треци који долази. Показем му визит карту коју сам слуцајно имао док сам имао радњу прије рата. Углавном ,мајстор поправи тв и домацим би задовољан. Није ово прица о интелектуалцима али је слицна. Данас се овом титулом свако кити ,постоје неки кругови а зивимо све лосије Данас се све мозе купити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАКОСИЦ

24.04.2015 09:50

Шуте зато што је њихов пројекат распада Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

24.04.2015 10:03

Или има несто сто је неодбрањиво, па неце да се брукају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

24.04.2015 11:39

Вјероватно нема интелектуалаца.Само преписани докторати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

24.04.2015 11:44

фали им ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

драx

24.04.2015 12:01

У овој осиромасеној, опљацканој и тузној земљи теско да се мозе иста добро направити. Народ је обезглављен уцијењен и понизен па с стога и не мозе цути ни видјети нека реакција. Мало нас је и сваким даном све мање, а оних других странацких војника све је висе. Вртимо се у круг без наде и могуцности да се иста уради. У овој земљи људу нестају. Сваке године по један град од 20 - 30 000 људи. Наси најбољи људи, интелектуалци иду вани јер су паметни. Јер не могу да се понизавају пред зомбираним странацким стадима, нити да се боре с њима. За ста побогу. За оне који нас забораве првог дана после избора. За оне који су нас довели до тога да наса дјеца немају будуцности а ни садасњости. За оне који нас краду и пљацкају са осмијехом на лицу-на фињака. За оне који у нама и насим породицама виде само глаове, месо... За оне који су нам отворили границе за свакојако бјелосвјетско смеце од хране , док нам истовремено натурају порез и на "ваздух". Багра се богати а раја сиромаси све висе...до оцаја..до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

24.04.2015 12:32

ВЕЋИНА НАБРОЈАНИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА ИЗУЗЕВ ГОСПОДИНА ФИЛИПОВИЋА СУ БИЛИ УЧЕНИЦИ ДОКТОРА НЕНАДА КЕЦМАНОВИЋА, ПРЕДРАТНОГ РЕКТОРА САРАЈЕВСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА. КО НЕ ВЈЕРУЈЕ НЕКА ПИТА НЕРЗУКА ЋУРКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исправка

24.04.2015 12:42

@обичан човјек,"Дођу тако нека времена....."није Андрићева мисао,већ Меше Селимовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.04.2015 12:58

Дођу, тако, времена, када памет зашути, будала проговори, а фукара се обогати! Реад море ат хттп://мудремисли.нет/иво-андриц-цитати-мисли-изреке-пословице/#АЕXУиМздј6т5WдеР.99

Name

Обичан Човек

24.04.2015 14:20

За Исправка: Не волим одговарати. Та мисао није у Андрићевим књигама. Све сам његово скоро прочитао што је одштампано. Нисам нигдје то прошитао у књигама. Нема ни у Мешиним књигама, ако има реците у којој је књизи. Али мисао се приписује Иви Андрићу. Мада немам ништа против Меше Селимовића и не демантујем због тога. Један ми рече, једном приликом, као што рече Иво Андрић. "Свеће то народ позлатити". Можда сте случајно и Ви тако оманули. Провјерите своје знање прије писања. Данас је то лакше него кад сам ја био дијете. Поздрав добрим људима и Вама лично, а Иви и Меши нека је лака земља.

Name

Марко

24.04.2015 12:51

Интелектуалац је, прије свега, писмен. А судећи по коментарима које овдје читам, велика већина вас не зна да пише, а јављају се са својим мишљењем. Изгледа да су Американци у нечему ипак били у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

24.04.2015 13:14

1. купљени да цуте,или да говоре у корист резима 2. уцијењени 3. кукавице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

24.04.2015 14:16

Лако је препознати квазиинтелектуалца, стално прича како је завршио факс и докторирао, најсвежији примјер је Драгомир Јовичић на прошлим изборима, стално је критиковао Муп РС у којем је радио, а купио је докторат у Крагујевцу, основао факултет безбедности у Б.Луци, продао стотине диплома на основу којих су неки добили руководећа мјеста у Муп, а он их сад критикује, па то су твоји ђаци докторе, да није смијешно било би трагично,

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

24.04.2015 15:51

нема их

ОДГОВОРИТЕ