Умјесто у школу, одлазе у рат

Од када су недавно започели сукоби у Јемену, све је већи број дјеце која су напустила школе и своје књиге замијенила пушкама, пише “Индепендент“.

Свијет 19.04.2015 | 14:06
Умјесто у школу, одлазе у рат

Како и већина седмогодишњака, Хасан је већину свог времена проводио у школи, то се прије три недјеље промијенило.“Сада је моја школа затворена. Ми се боримо да бисмо заштитили нашу земљу од непријатеља“, каже Хасан.

За мање од недјељу дана Хасан је из школских клупа прешао у борбене редове на страни побуњеника Хута.Више од 700 људи је убијено у протеклих неколико недјеља, рачунајући и велики број дјеце која су била у борбама.Хиљаде људи је повријеђено, а више од 150.000 је расељено показали су подаци Уједињених нација.

Џамал ал-Шами, директор једне од школа у Сани изјавио је да повећање броја дјеце која одлазе у бобене редове потиче од тога што и државни званичници, али и побуњеници њих охрабрују да узму оружје у руке.

“Школе су затворене, а оружје је лако доступно дјеци. Сви који учествују у сукобу дјецу дочекују раширених руку“, рекао је ал-Шами.

Званичници УН су раније навели да око 30 одсто бораца има испод 18 година.Седмогодишњи Хасан само је један од стотине дјеце која се сусреће са борбама сваког дана.

“Наш вођа нас је позвао да се боримо против непријатеља. Ја носим оружје да заштитим себе, своју породицу и моју државу. Мој отац ме учи како да држим калашњиков“, каже он.

Други дјечак, једанаестогодишњи Асиф се спремао за борбу Хута од када је имао само шест година.“Ја ћу радити само оно што пише у Курану. Ја не волим школу, никада нисам био у школи. Уживам у борбама за своју земљу. Моји родитељи су поносни на мене и охрабрују ме“, каже Асиф.

Ал-Шами, директор школе, је рекао да ће борбе бити чак и када се рат заврши.“Много дјеце се навикло на борбе и насиље. Биће тешко убиједити их да се врате у учионице“, закључио је он.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

19.04.2015 20:02

Ма хајде дјеца су то не лупетајте.

ОДГОВОРИТЕ