Дан сјећања на жртве усташког злочина

У Меморијалном центру Доња Градина данас се обиљежава Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац. На његовом највећем стратишту вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Александар Вучић и бројне делегације из Републике Српске, Србије, Израела и других земаља. 

Република Српска 19.04.2015 | 10:05
Дан сјећања на жртве усташког злочина

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Доња Градина српски Јад Вашем и мјесто највећег страдања, али и постојања српског народа.

"Овде су нас скупљали да нас униште, овде ћемо се скупљати док постојимо да живимо и да им никада више не дозволимо да нас убијају", рекао је Вучић на комеморативном скупу у Доњој Градини, поводом обиљежавања 70 година од пробоја јасеновачких логораша.

Вучић је нагласио потребу да српски народ памти и да на млађе генерације преноси истину о злочину у Јасеновцу, али и чињеницу да не смије да дозволи да га понижавају бројем жртава.

"Сукобе 90-тих година прошлог века немогуће је разумети без схватања речи Јасеновац, дубине бола и патње српског народа и његовог колективног страха од коначног истребљења западно од реке Дрине", рекао је Вучић

.Он је додао да Јасеновац мора бити мјесто окупљања свих народа, мјесто учења и праштања.Вучић је рекао да систем усташких логора смрти у Јасеновцу представља највеће појединачно стратиште на простору некадашње Југославије током Другог свјетског рата, употређујући тај логор са највећим нацистичким логорима у Европи.

"Овде је на најмонструознији начин вршено систематско ликвидирање цивила, чланова покрета отпора, припадника српског, јеврејског, ромског и других народа, жене, деце, старих и болесних", подсјетио је Вучић и додао да је у Доњој Градини и Јасеновцу мрачна страна људске врсте исписала своје најстрашније странице.

Он је поручио да су жртве тог логора биле криве само и највише зато што су били Срби, Јевреји и Роми који нису жељели да служе усташком окупатору.

"Овде на овом месту покушали су да истребе нас Србе, нашу веру српску православну и затру наше ћирилично писмо", рекао је Вучић.

Он је истакао да смрт стотина хиљада намјерно убијених људи захтијева вјечну тишину, али и врисак, јер, како је рекао, сваки злочин вришти, а масовно планирани злочин тражи да читав свијет вришти.

Вучић је подсјетио на монструозно страдање најмање 20.000 дјеце убијене у Јасеновцу и на судбину старца Вукашина из села Клепци код Чапљине, који је разулареном крвнику поручио: "Само ти дијете ради свој посао".

Премијер Србије је оцијенио да о обиму злочина у Јасеновцу истовремено говори и чињеница да се и 70 година од пробоја јасеновачких логораша још обављају истраживања, описују и идентификују жртве.

"Хиљаде породица које су нестале не постоје на списковима јесеновачких жртва. Оне су избрисане и тиме поново убијене, а наше је да то не заборавимо и да то не дозволимо", рекао је Вучић.

Он је истакао да су успомене из Спомен подручја Доња Градина страшне, као што је страшна и мржња која је градила и направила Јасеновац и Доњу Градину."Тугу коју она изазива је страшна, чак и опростити овде је страшно. Ми морамо и можемо опростити, али је страшно", рекао је Вучић и додао да је српски народ спреман на праштање са намјером да гради бољу заједничку будућност.

Он је нагласио да је, без обзира на намјере крвника, српски народ опстао и живи на територији Србије и Републике Српске."Ево нас овде на обе стране реке Дрине и немамо намеру да одемо било где и никада нећемо да нестанемо. Нашем народу не требају нове територије и никакви ратови. Ми поштујемо све друге", поручио је Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у Доњој Градини да Срби никоме не пријете осветом, али да неће ни заборавити овај усташки злочин, нити о њему ћутати.

Додик је, у обраћању на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина -геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, истакао да се данас достојанствено обиљежава 70 година од пробоја логораша из логора смрти и система логора Јасеновац, у којем је убијено више од 700.000 људи, од којих највише Срба.

"Ово је мјесто туге које никада не може бити заборављено, јер овакав злочин који се десио овдје није никада виђен", истакао је Додик.Додик је рекао да је Доња Градина мјесто велике туге, лелека, плача и јаука, које не смије никада нестати из наших душа и које се не смије заборавити.

Он је нагласио да ово мјесто остаје као свједок времена да фашистичка творевина Независна Држава Хрватска /НДХ/ са својом идеологијом и настојањем да Србе склони са ових простора није оклијевала да то учини, чак и према више од 20.000 побијене дјеце само зато што су припадала српском народу.

"Важно је да се разумије да се овдје ријеч о слободи, да је она кључна ријеч нашег постојања. Слобода је слобода да се живи, да се преживи овај холокауст и да се преживи геноцид у Јасеновцу. Слобода је била и остала главна ријеч у нашем народу", нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске нагласио је да је слобода данас и слобода за права српског народа."Слобода је данас једина жеља свих нас и слободу морају да разумију сви они који данас покушавају да креирају начин нашег живота овдје. Слобода је била на уснама оних који су страдали, јер су је жељели и нама су некако довикнули да бранимо наша национална обиљежја, наш језик, писмо и нашу крсну славу", истакао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да је од велике важности што су се данас највиши представници Републике Српске и Србије окупили у Доњој Градини мјесту српског страдања и да су одатле упутили поруке мира.

"Ми нисмо овдје дошли да пријетимо и никада нећемо никоме пријетити осветом, али је веома тешко заборавити и себе увјерити да треба да ћутимо о овом злочину", рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је навео да владе Србије и Републике Српске показују да у великим националним страдањима и великим плановима треба да буду заједно и то чине сада и чиниће и убудуће.

"За нас је важно да се Србија оспособи и да буде најјача земља региона, али ми не желимо велику моћ Србије да би неком била пријетња, већ да би нама била сигурно уточиште", истакао је Додик.Он је констатовао да су Срби највећи страдалници и четрдесетих и деведесетих година прошлог вијека на подручју бивше Југославије.

Додик је рекао да су Срби вјеровали у бившу Југославију, али да је то била заблуда, јер су бивша Југославија и њене комунистичке власти, због наводног помирења, сакриле чињеницу да се овдје десио највећи злочин.Он је истакао да је са премијером Вучићем разговарао о реализацији мегафилмског пројекта о Јасеновцу који ће приближити историјске чињенице будућим генерацијама на најбољи могући начин.

"Српска себе доживљава као логичну посљедицу свега што се дешавало на овим просторима", каже Додик.Он је нагласио да је Република Српска добро мјесто за живот свих, те да је жеља Српске да буде поштована од свих.

"Република Српска неће изгубити своја права и наставиће да гради своју моћ заједно са Србијом, свидјело се то некоме или не", поручио је предсједник Додик.

Он је рекао да БиХ представља оквир на који се пристало потписивањем Дејтонског споразума, наводећи да је тај споразум масовно кршио високи представник међународне заједнице отимајући Српској овлашћења и нарушавајући аутономију Републике Српске, желећи да направи од ње празну љуштуру.

"Ми желимо мир, али не желимо да изгубимо себе. Ако губимо Републику Српску, губимо себе. Ако нема Републике Српске, нема ни нас овдје. Ако нема Српске, нема ни сјећања на ово мјесто и ово страдање. Ако нема наше љубави према Србији, онда нема ни српског народа", закључио је предсједник Додик.

Након обраћања званичника програм комеморативног скупа настављен је меморијалном академијом "Тражим помиловање".

Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина почело је Светом архијерејском литургијом у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, коју је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Потом су у Спомен подручју Доња Градина бројне делегације положиле вијенце, а обављен је и вјерски обред.На гробном пољу "Кошуте" владика Јефрем служио је парастос невиним жртвама, док су главни рабин Јеврејске заједнице у Србије Исак Асиел и предсједник Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику.

Дан сјећања на жртве Јасеновца обиљежава се поводом ослобађања усташког концлогора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.Као датум обиљежавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формиран је августа 1941. године.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

xxx

19.04.2015 08:44

Гдје нестаде архива?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја Бајус Пилат

19.04.2015 09:06

Баја дао Америма!

Name

Алан Форд

19.04.2015 21:28

Питај Додика.

Name

марко

19.04.2015 08:56

Казу не смијемо заборавити,а требали би опростити!?Никад опростити и Мора се много висе обиљезавати и у сколама да буде посвецено најмање један цас зртвама Јасеновца и како су муцени!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поазрац

19.04.2015 09:45

Није дао вец продао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зртве

19.04.2015 10:31

Сјетит се некад и четничких зетаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

19.04.2015 10:47

Стета имали смо сансу вратити " зуб за зуб " око за око али воз је просао

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

19.04.2015 11:18

@боб ти си исти као и они цим тако прицас.Треба бити цовјек а убица је лако бити.Убице и невјерници који се не боје бога то раде.Ти си један од тих зликоваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.04.2015 11:21

Како га није срамота говорити о рату и Србима, а он је дезертер, и ратни профитер?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николааааа

19.04.2015 15:12

не лупај живота ти

Name

козара

19.04.2015 15:54

Ре Никола...овдје се помињу зрве Срба,Јевреја и Рома. А он бас има право да говори посто су његови родитељи дјеца Козаре и Подкозарја за разлику од тебе јер си задојен мрзњом. Мјесто ти је са тим дзелатима,иди бестрага.

Name

Просара

19.04.2015 18:09

Како тебе није срамота и написати тако нешто на овако важан дан? Кога брига за то?. Гдје ти је поштовање према жртвама? И ко си ти уопште да осуђујеш и судиш? Зар то није Богу додијељено? Када јасеновачке жртве теби буду имали веће значење, него оптужбе о којима се само тупе зуби, онда ћеш....... Ма коме ја причам? Живио ти мени..

Name

Бања Лука

19.04.2015 11:26

Никад заборавити! Никад опростити! Нека је вјецни мир и спокој дусама страдалих зртава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

19.04.2015 12:45

Од неких зртава прије муцења и егзекуције,њихови крвници су захтијевали да издају Православље,да се покрсте,поунијате и предју на католицанство,нормално огромна вецина њих је то одбијала,па су као јагњад одлазили на клање и разна муцења,злостављања и др. Наравно,убицама је давно опростено,али Бог неце опростити, ако ми заборавимо сто је вец опростено,заборав це нас објесити на стуб срама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

19.04.2015 13:21

И нека се никада и никоме не понови Јасеновац. Мир и покој жртвама и искрени изрази саучешћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

19.04.2015 13:26

Назалост Срби све продадоше и издадоше један другог за користољубље!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јања

19.04.2015 17:17

Назалост то су и Срби радили у Сребреници

Name

незнам

19.04.2015 13:33

Да ли се то зале зртве или слави злоцин???????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

19.04.2015 13:36

Валентина данас није имала времена, имала важнија посла. Зато ОХР-у сигурно неће промаћи присуство у Поточарима! Већ виђена прича. Нешто није било за видјети ни Бајиних пајтоса од прије пар дана, Ћамила и дружине. Слабо и потомци кољача дођоше да се покају за недјела својих родитеља и дједова. Та, шта је пола милиона покланих Срба?! Чека се прилика да се докоље и ово што је остало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

19.04.2015 14:54

Заиста,поклон свим невиним зртвама.вријеме је да и неки босњацки политицар посјети и ода поцаст зртвама.Надам се да це неко наредне године искрено доци.Не могу а да не примјетим,нема високе делегације ХДЗ-а.нема Цовица и његове плавке Борјане Кристо.Вјеровао сам да це и он доци,ако не због зртава онда сигурно због великог пријатељства.Изгледа да висе воли Колинду од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дасна

19.04.2015 15:58

А шта је са Босићем и Тадићем нигдје их не видјех. Јесу ли позвани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2015 17:30

а ста да представљају? СДС? Или да дођу из људскости

Name

Ре

19.04.2015 17:46

не смију од Додика

Name

Драгана

19.04.2015 17:52

А ко их је требао позвати? Зар они не знају гдје је Градина?

Name

ненад београд

19.04.2015 16:00

Лепо је Дрекавац написао,потомци кољаца не додјосе у Доњу Градину да се покају за недела својих оцева,дедова и прадедова.Ако им се указе прилика као 1941-1945 године,сигурно це покусати да доврсе незаврсени посао из Другог светског рата.Лепо је представник Израела на меморијалном скупу рекао да Израелци неце ни опростити,нити заборавити злоцине поцињене над њима у Другом светском рату.Тако ни ми Срби не смемо ни заборавити ни опростити ни устасама ни балистима ни Немцима злоцине који су над нама Србима поцињени у Другом светском рату на територији некадасње НДХ и данасње Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

арафат

19.04.2015 17:08

Па ста раде израелци палестинцима,,,то није злоцин,,,како се то зове...кад убијес хиљаде људи,срусис по града,,то се зове одбрана ...јевреја...а није агресија на палестину...

Name

Лија

19.04.2015 16:57

На овом помену као и на свим поменима невино настрадалим требали су се наћи сва три члана Предсједништва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цезар

19.04.2015 17:13

И ЗА ОДАВАЊЕ ПОЦАСТИ ЗРТВАМА ЈАСЕНОВЦА ВАМА ЈЕ ДОДИК КРИВ -ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ КРИВ СТО ГА ЦИЈЕНЕ ВУЦИЦ,НИКОЛИЦ,И СРБИЈАНСКА ПОЛИТИКА И НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

19.04.2015 17:33

Какав сарказам. Превише је трагично, а неко је продао дио архиве и брани припаднике ЗНГ. А говор наравно дирљив и увјерљив. Живјела слобода и борци.... Нажалост говоре држе и они који су и бјежали и чинили нечасне радње...Преживјеће Срби и поред свих њих...Бог дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није свеједно

19.04.2015 17:45

Зашто није било Иринеја (не могу титулу да спомињем, после Павла она је обезвријеђена,а може долазити на приватне крсне славе.Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

19.04.2015 18:28

постовање зртвама и искрено - слава им. Зртве треба постовати а злоцинце осудјивати...али не мозе ми оно "по мојој ниста,по тудјој триста".Све су зртве ЗРТВЕ а злоцинци ЗЛОЦИНЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

19.04.2015 19:57

Пуститте те историје и хисторије сјећање на лоше И да се памти из генерација у генерацију не иде нам то на добро, мислимо позитивно уљепшајмо свој живот маxимално, оставимо доброту својим насљедницима не живи се 1000 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуи

19.04.2015 20:46

Не треба заборавити Јасеовац нити 92 95 трба се посветити томе није народ упуцен у то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тема

19.04.2015 21:10

Нама,Србима само теме: рат, зртве, злоцин, мрзња итд. Имамо ли ми о цему бољем коментарисати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицо

19.04.2015 21:13

Нисам видео данас Драгана Цовица? Додик реце да он стити интересе Српског народа и Републике Српске боље него Иваниц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

19.04.2015 21:22

Према њенацким изворним подацима само Срба је страдало 750.000. Немацка статистика је увек била добра, сахранили су и пребројали своје зртве за разлику од нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

19.04.2015 21:31

Нико од говорника не напомену да су злочине починили Хрвати. То треба јасно и гласно рећи. Злочин су починили претци оних који су протјерали пола милиона Срба. Нема ни опроста нити заборава. Никада... Око за око, зуб за зуб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

највеци логорас

20.04.2015 03:22

Нисам примјетио првог логораса Српске у Јасеновцу.Па на таквом мјесту ред је био да сједи у првом реду да га људи виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

20.04.2015 05:08

Патријарх је политицар!Једини истински Патријарх Павле,Слава му И милост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тема

20.04.2015 07:12

Не могу да вјерујем да пишеш овакав коментар и у моје име. Ја се не слажем са твојим коментаром а Србин сам.На овај начин исказујеш безобразно непоштовање према жртвама геноцида из реда твог народа. Не поштујеш и самог себе на тај начин.Освијести се. Поштовање недужних жртава из реда твог народа па и других, није позив на мржњу, освету и рат.Ово је опомена свим будућим генерацијама да никада не дозволе да доживе ово што се десило у Јасеновцу и другим стратиштима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

20.04.2015 07:25

за овога жртве. Научи се прво српски јањичару па онда пиши коментаре и сјети се ти Тузле,Сарајева,Жепче,Возуће и данас рушите Крст само зато што сте џихадисти,сјети се мало и да си у Републици Српској па научи језик СРПСКИ ако желиш овде да вређаш Четнике док ти није касно и док ниси струнуо у тој твојој мржњи једноставно заобиђите нас Србе у Републици Српској доста сте нас ви искориштавали и да ми смо Четници и то је много боље него терорист, џихадист, муџахедин, исил, талибанац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

20.04.2015 09:21

Није ли издаја сто је СНСД иницирао смјену Мирка Саровица једини савјестан министар за којег се не везе нити једна афера.Ста се љутите кад се трази оставка или смјена Спирица и слицних па нема афере у којој се не спомиње .Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Милојко ...

20.04.2015 20:15

Погледати мало правопис, ваљало би. Не иде велико слово 'ч' ако се пише четник или четници. На почетак те ријечи ставља се мало слово. Рецимо као усташа, балиста, терориста, џихадиста, муџахедин, исил, талибанац..., и њима блиске и сродне категорије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре тема

20.04.2015 21:11

Освјесцујемо се 1000 година и никако да се освјестимо.Па драги мој и мала маца зна да је био Јасеновац,залосно је сто су тамо људи недузни страдали.Добро би било да се освјестимо за садасњост и будуцност а не понављати ствари које нас врацају у прослост.Од како је стао рат, само се прица о рату ,мрзњи итд.Ниста ја немам против твог коментара али оваква свакодневница нас убија и не води нигдје.

ОДГОВОРИТЕ