Кад биједа царује и дјеца у опасности

Четворочлана породица Цвијетиновић из села Горње Црњелово код Бијељине живи у старој кући која се почела урушавати због дотрајалости, али и прошлогодишњих поплава послије којих је због влаге неподношљиво живети у њој. Без новца за храну и хигијену, без посла, примања и икаквих услова за живот, Цвијетиновићи живе на самом рубу егзистенције.

Република Српска 18.04.2015 | 20:30
Кад биједа царује и дјеца у опасности

Ивана Цвијетиновић нема ни три године. Дане проводи са бабом и дједом, јер мајка одлази да ради на надницу. Иако је још мала, Ивана је свјесна свих недостатака које доноси живот у трошном дому, пуном влаге, мемле, непријатног мириса и глодара.

“Овдје се пењу мишеви, ту се пењу мишеви, мотају се около, не дају спавати. Мишеви ми не дају да спавам”, каже мала Ивана.

Биједа је код Цвијетиновића покуцала на сва врата. Потребно је нахранити породицу, обезбиједити лијекове, а примања ниоткуд. Дјед Милан је 40% ратни инвалид, а за своје учешће у рату годишње добије 100-ињак марака.

Рањаван сам два пута, 40% сам инвалид. Имао сам 23.40КМ инвалиднине, међутим, то су ми узели, сад немам ништа више. Имам на годишњем нивоу 111 марака, прошле године сам добио 115 марака, али од тога се не може живјети. То је брука, док сам ратовао сви су ме куцкали по рамену, а сад ме скоро па пљују”, прича Милан.

Цвјетиновићи свој животни вијек проводе без воде за пиће, купатила и основних услова. Овакав живот се и не може сматрати животом, каже Иванина бака.

“Нити се имам гдје окупати, нити могу да оперем веш, у лавору се купам и ја и супруг и дијете и унуче, немам ништа, то ми је све”, каже Рајка Цвијетиновић.

Након мајских поплава када су подземне воде овај дом учиниле још неусловнијим за живот, комисија је процјенила да је неопходно да Цвјетиновићи напусте својих 28 квадрата. Међутим, иако се плаше да би кров, сваког часа могао да се обруши, а зидови да се одвоје, ова породица мора остати и чекати, јер нема гдје да се иселити.

“Много је опасно, само се чека дан или два, не зна се кад ће се то обрушити... Највише се плашим за унуку, њу једну имам. А рекли су да се иселимо, ја сам објаснила да немамо гдје, једино да раширим шатор на сред авлије...”, каже Рајка.

Цвијетиновићи лијежу и буде се у страху, сваки дан ишчекују са новом муком и борбом за парче хљеба. Кажу да једини излаз виде у хуманим људима који се неће оглушити на вапаје ове породице која је изгубила скоро сваку наду.

Контакт телефон:

+387 65 844 – 637 - Милан Цвијетиновић

Жиро рачун за уплате у БиХ:

Милан Цвијетиновић

Павловић интернационал банка, АД Слобомир Бијељина, 

554 402 010031 01 51

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДДДДД

18.04.2015 19:13

Колико це татини синови вецерас да потросе у граду могли би саградит куцицу од 28 м". Али нема нико толико осјецања јер сви ми мислимо да се то догађа тамо неком. Врло цесто се запитам како поједини људи реагују на овакве појаве ? Да ли им се несто у стомаку окрене или оци засузе кад виде овакав прилог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

19.04.2015 04:57

Засто да се потресем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

19.04.2015 06:01

Када би бијељински СДС и бијељински СНСД дали својим мјесним одборима задатак да прикупе само по сто марака на свом терену било би довољно да се ова кућа пристојно адаптира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

19.04.2015 07:22

Хајде Мицицу добротворе помози. Стета сто су избори далеко отимали би се ко це помоци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин али прави

19.04.2015 08:08

НА ЗАЛОСТ СВЕ ЈЕ ВИСЕ ОВАКВИХ СЛУЦАЈЕВА НИСУ ЉУДИ КРИВИ СТО СУ СИРОМАСНИ ТО ЈЕ СЛИКА И ПРИЛИКА НАСИ ПОХЛЕПНИ И ПРОПАЛИ ПОЛИТИЦАРА КОЈИ ГРАБЕ САМО СЕБИ ПРЕКО НАСЕ ГРБАЦЕ.МЕСАР И ПАПЦИ УЗИМАЈУ ПЛАТУ ПО 5000КМ А ОНИ 100КМ ЗЕМЉО ОТВОРИ СЕ И ПРОГУТАЈ БАГРУ ПРОПАЛУ.САМО РЕВОЛУЦИЈА СРБИНА СПАСАВА БАГРУ У ЗАТВОРЕ И СВЕ ИМ ОДУЗЕТИ А МИ ЦЕКАМО ЈОС МАЛО ЗАКОН О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ И МИЛООНА.ДИЈАСПОРО УЈЕДИНИМО СЕ ТРЕБА ПОМОЦИ НАСЕМ НАПАЦЕНОМ НАРОДУ ЈЕР И НАСЕ СУ ПОРОДИЦЕ ТАМО УГРОЗЕНЕ ПА И ЗА НАС ЈЕ ВЕЛИКО ОПТЕРЕЦЕЊЕ ЈЕР МОРАМО ПОМАГАТИ СВОЈУ РОДБИНУ А МОРАМО НА ЗАПАДУ ПЛАЦАТИ РАЦУНЕ. ТРЕБА ДА СЕ ОСНУЈЕ ФОНД ЗА УГРОЗЕНЕ ДА СЕ МОГУ ПОМАГАТИ СИРОМАСНИ АЛИ НИСТА ПРЕКО ЛОПОВСКОГ РЕЗИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

19.04.2015 21:18

Залосно,оваквих слуцајева има у цијелој Босни и Херцеговини,док се политицка мафија све висе и висе богати ова јадна сиротиња са зебњом цека сутрасњи дан и пита се хоце ли имати ста да једу.М...у им лопвску.

ОДГОВОРИТЕ