Надлежне институције да предузму активности

Надлежне институције БиХ треба да предузму све активности да би трајно био ријешен проблем могућег одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора у непосредној близини Новог Града, закључено је на састанку начелника општине Сњежане Рајилић са посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Република Српска 18.04.2015 | 22:01
Надлежне институције да предузму активности

Састанку су присуствовали посланици у парламенту Српске из Новог Града Вања Бајић и Сенад Братић, док је Миланко Михајилица био одсутан због обавеза, али је јутрос телефоном разговорао са Рајилићевом о предузетим активностима.

Рајилићева је након састанка рекла новинарима да је закључено да све институције које су предузеле активности у вези са проблемом одређивања локације за одлагање радиоактивног отпада треба да о томе у писаној форми званично обавијесте локалну управу.

"Осим Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара и Предсједништва БиХ, очекујемо да се у овај проблем активно укључи и надлежна Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност, која ће дати стручно мишљење и податке са терена", рекла је Рајилићева.

Она је истакла да ће сав прикупљени материјал о овој проблематици бити прослијеђен посланицима у Парламентарној скупштини БиХ из приједорске и бањалучке регије и дијела Унско-санског кантона.

"Начелници и шефови кабинета начелника Бужима, Босанске Крупе, Цазина и Велике Кладуше у Федерацији БиХ потврдили су да су спремни да потпишу заједнички документ, који ће бити израз наше жеље за укључивање институција БиХ у рјешавање овог проблема", рекла је Рајилићева.

Она је најавила да ће о овом проблему 21. априла разговарати са представницима Министарства за екологију и туризам Унско-санског кантона.
Посланик Вања Бајић каже да се овај проблем не тиче само општине Нови Град, већ и Републике Српске и БиХ, те да су ова локална заједница и Влада Српске већ предузели кораке.

"Морамо се сви активно укључити, јер до 1. августа Хрватска мора да одреди микролокацију за одлагање радиоактивног отпада, а ми заједно са надлежним институцијама БиХ морамо учинити све да то не буде Трговска гора у непосредној близини Новог Града", рекао је Бајић.

Он је позвао све домаће и међународне невладине организације које се баве заштитом животне средине да се укључе и дају свој допринос да би се одредила повољнија локација за одлагање радиоактивног отпада.

Посланик Сенад Братић сматра да је хрватска комисија која је радила на одређивању локације направила кардиналну грешку.

"Конвенције предвиђају да се у полупречнику од 20 километара од локације одлагалишта овог типа густина насељености не може бити већа од 80 становника по квадратном километру, што овдје није случај", рекао је Братић.

Он каже да је планирано одлагалиште у непосредној близини ријеке Уне, која је национални парк, док је у близини и Национални парк Козара.
"Ово је проблем који угрожава цијели слив ријеке Уне", упозорио је Братић.

Скупштина општине Нови Град усвојила је 15. априла Резолуцију о противљењу активностима изградње одлагалишта отпада ниске и средње радиоактивности у општини Двор у Хрватској на локацији Трговска гора.

Општински форум за безбједност организовао је потписивање петиције против одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора или било којој другој локацији која је од Новог Града удаљена мање од 20 километара ваздушном линијом.

Хрватски сабор донио је прошле године Стратегију збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, а општина Двор је 30. марта од Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност добила допис да учествује у процесу избора локације за Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Локација на Трговској гори, која је удаљена од општине Нови Град око 2,5 километара, налази се у непосредној близини изворишта воде за пиће коју користи градско подручје и становништво низводно уз Уну од Новог Града до Добрљина.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ветеран.

18.04.2015 10:43

Борити се свим силама да тај отпад буде што даље удаљен од насеља и људи.Под хитно, одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

18.04.2015 12:56

Хрватима-могућа локација за нуклеарни отпад да буде Пантовчак, Сплит,или на Тргу бана Јелачића

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђорђе

18.04.2015 21:59

Сами смо криви што их 91. године нисмо отјерали све до Словеније сад не бисмо имали тих проблема....

ОДГОВОРИТЕ