Сјећање на Прву семберску бригаду

На градском тргу у Бијељини обиљежено је 23 године од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, која је у одбрамбено-отаџбинском рату дала 139 бораца и у којој се током рата борило више од 5.000 војника.

Република Српска 12.04.2015 | 19:49
Сјећање на Прву семберску бригаду

Из Организационог одбора обиљежавања годишњице Бригаде подсјећају да је Прва семберска лака пјешадијска бригада у априлу и мају 1992. године била стационирана у Брчком, а потом је, по одлуци Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске, добила зону одговорности на Мајевици.

Први начелник Штаба Прве семберске лаке пјешадијске бригаде Ђоко Пајић рекао је Срни, испред Организационог одбора чији је предсједник, да је ова бригада учествовала у одбрани српског народа у Семберији, на Мајевици и у Посавини, као и у славној акцији "Коридор".

Он наглашава да је ова бригада успјешно бранила и одбранила правац Тузла-Лопаре-Челић, за који је рекао да је био трн у оку такозваној Армији БиХ.

Пајић подсјећа и да су припадници такозване "Патриотске лиге" и "Зелених беретки" само неколико дана прије оснивања ове бригаде у Бијељини "покушали да униште српски народ".

"Кренули су од Бијељине, гдје су подигли барикаде. Ми смо на самом почетку дали значајан допринос у деблокади града и разбијању тих паравојних формација, спонтано се формирајући у Прву семберску", рекао је Пајић.

Испред Централног спомен-обиљежја на градском тргу биће положено цвијеће и вијенци погинулим борцима ове бригаде, а пошту страдалим саборцима и свим погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату одаће њихови саборци бијељинске регије, породице погинулих, представници градске власти и грађани.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гојко, Република Српска

13.04.2015 17:25

Јунаци велико Вам хвала и вјечна слава што сте одбранили нашу једину Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ