Оштар протест Загреба због Шешеља

Хрватско Министарство спољних и европских послова упутило је оштар протест отправници послова Амбасаде Србије у Хрватској Боси Продановић због паљења заставе у Београду. Хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић биће позван на консултације у Загреб.

Регион 01.04.2015 | 00:00
Оштар протест Загреба због Шешеља

Министарство спољних послова Хрватске реаговало је поводом изјава Војислава Шешеља и његовог паљења хрватске заставе у Београду.

"Оптужени ратни злочинац Шешељ говором мржње, ратном реториком и симболиком, покушава да утиче на регион, а посебно на односе између Србије и Хрватске, палећи хрватску заставу пред државном институцијом Републике Србије. Више јавно тужилаштво, према наводима српских медија, реаговало је покретањем казненог поступка, што сматрамо кораком у правцу смиривања настале ситуације", наводи се у саопштењу Министарства које је пренела Хина.

"У таквим околностима сви политичари имају задатак да смирују ситуацију и делују рационално и одговорно. Европске вредности подразумевају добросуседске односе и коректно понашање у региону, што је и један од предуслова за успех Србије у преговорима за чланство у Европској унији", истиче се у саопштењу, преноси Тањуг.

Хрватско министарство је саопштило да, у том контексту, данашње изјаве високог српског званичника Александра Вулина "сматра увредљивим, недопустивим и крајње неодговорним".

Хрватски амбасадор у Београду Гордан Маркотић биће позван на консултације у Загреб.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ изјавио је да је добио одлуку Жалбеног већа Трибунала у Хагу, и пренео "јасну поруку" Хрватској палећи заставу те земље испред Палате правде.

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је данас кривични поступак против лидера СРС-а Војислава Шешеља због паљења заставе државе Хрватске, наведено је у писаној изјави.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мд

01.04.2015 20:04

Ја не би само заставу запалио

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

01.04.2015 20:15

Сто нисте упуцивали протесте кад сте русили цирилицне табле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мујња

01.04.2015 20:32

Свака му цаст доста су и они палили све сто је СРПСКО. ТО ЈЕ СРБИН. СЕСЕЉ, МЛАДИЦ, КАРАДЗИЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стево

01.04.2015 20:57

Док тако размисљамо нецемо далеко стици.Такав став треба осудити а Сесељ који размисља као пре 20 година срамоти Србију. Какве би биле реакције кад би у Загребу палили српску заставу. Засто нам то треба кренимо неким бољим путем и показимо да смо културни.Национализам није за вредне и паметне то је за оне који узивају кад за собом повуку народ и онда мисле да имају моц.Народе освести се и помисли ста је то сто је Сесељ направијо добро за Србију у последњих 30 година. Да ли због његивих дела неко од нас боље зиви или нас због таквих сви виде као простаке. Мени није свеједно и стидим се због таквих. Кренимо путем мира и сузивота а националистима окренимо ледја. Уцимо насу децу да никог не вредјају и нас нико неце вредјати.Овако нам се дупло враца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

01.04.2015 21:30

"ОПТУЖЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ" , господо усташе човјек се добровљно предао "суду" и провео 12 година у затвору. Зато вријеме тужилаштво и суд му није мишта доказао И САМИ ГА ПУСТИЛИ, сад ради ваше дреке и неких вама сличних "треба" да се врати. Србија ако има минимум поштовања своих грађана не треба да га испоручи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРАН

01.04.2015 21:46

Са оваквим коментарима, ми Срби сами себе осудјујемо.Зивјело само оно сто је лосе.Зар свако зло морамо злом вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип

01.04.2015 21:57

Види се примитивизам из ових пар коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

којо

02.04.2015 03:37

Који сте ви нацисти. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

02.04.2015 05:30

Кад цујес ове коментаре мозес само закљуцити да је појединим Србима стало до ратовања,ако вам је додијало зивјети онда се поубијајте сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

02.04.2015 15:53

А цему минуси господо,зар сам несто измислио.Јел то заједниство васе,реалност је господо сто сте на овом порталу,удри по нама СРБИМА вјековима па кад СРБИН уради несто кукај на сав глас

ОДГОВОРИТЕ