Послодавци против поскупљења струје

Најављено поскупљење струје за индустријеске потрошаче од 19% ће уништити реални сектор Срспке, поручују послодавци. Умјесто да електропривредна предузећа претходно спроведу интерну штедњу, поручено је након Скупштине Уније удружења послодаваца, она своје губитке фактурише реалном сектору, који једини пуни буџет Српске.

Република Српска 01.04.2015 | 19:56
Послодавци против поскупљења струје

Поскупљење струје од 19 процената биће разорни тсунами за привреду Републике Српске, упозоравају послодавци.Нисмо у могућности да поскупљујемо своје производе, кажу послодавци, јер је куповна моћ грађана ниска. Ако поскупи струја, бојимо се да би највеће жртве могле бити радници.

"Посебно што је нас пољопривреднике забринуло, је што је за нас привреднике предложено повећање од 19%, што је директно удар на производна предузећа, што би у значило значајна умањења плата", каже Драгутин Шкребић из Уније удружења послодаваца Републике Српске

Неприхватљиво је, кажу привредници, да Влада годинама прича како ће растеретити привреду, а онда драстично подиже цијене елетркичне енергије.

"Један колега ми је јуче рекао да ће написати Влади захтјев да не реформише ништа, јер ако настави са овим реформама нама ће бити још теже. Све укупно мислимо да финансијски не постоји политика која ће утицати на побољшање стања привреде", Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Јанко Петровић, управља фабриком намјештаја која запошљава око 300 радника. Поскупљење од 19 одсто би за његову фирму донијело додатни трошак од 150 хиљада марака на годишњем нивоу. Питање је, каже Петровић, да ли ће мали произвођачи такав удар уопште преживјети.

"Ми тренутно плаћамо између између 40 и 45 хиљада марака електричне енергије, то би било неких 150 хиљада марака на годишњем нивоу", каже Јанко Петровић.

Након што је најављено поскупљење осим привредника нашло на мети оштрих критика грађана и стручне јавности, из владајуће коалиције се вјешто извлаче из комплетне приче. Прво је лидер ДНС-а Марко Павић поручио да не подржава поскупљење јер би електропривреда требало да штеди на себи, а не на грађанима и привредницима. Вруће питање од себе склања и лидер социјалиста и министар индустрије, енергетике и рударства.

Поскупљење не треба пребацити на грађане и на привреду, него да они морају унутар себе довољно урадити", каже Марко Павић, предсједник ДНС-а.

"Ја не могу да говорим ја нисам за то хоће ли бити поскупљења, то ће урадити регулатор", рекао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

У међувремену је и предсједница Владе Републике Српске поручила да се не слаже са, како је рекла, значајнијим повећањем цијене струје. Из опозиције су међутим поручили да се представници власти оваквим изјавама излваче из проблема који су сами закували страначким запошљавањем у Електропривреди, поготово у предизборном периоду. Тако је, тврде опозиционари, у том сектору у посљедјих 8 година запослено око 4 и по хиљаде радника.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Остоја

01.04.2015 18:02

Послодавци, зар је њих ико иста питао. Па они су и за смањење администрације па сваки дан по неколико лица се прима у администрацију. Ако буду упорни неце поскупљење бит 19% бит це 29%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.04.2015 18:08

Ма најбоље да посто раднике и онако не плацате или их платите са 300 марака за 300 сати,немојте ни струју плацати некје само вама добро..Који то закон о раду вама јос треба?По овоме не моратеда плацате плате ни социјално и пензионо сто се види сваки дан у зивоту обицниг цовјека.Треба јос мозда да мозете да их туцете или ста вец

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

01.04.2015 19:50

Тако је, зивио комунизам

Name

007

01.04.2015 18:16

Није ни народ за поскупљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.04.2015 18:52

Сви смо ми гласали за реформе и поскупљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУПЕР

01.04.2015 19:58

Ста кукате сада? Зар нису избори били скоро? Зар нису сви обецали да неце бити поскупљења? Зато сада пссссс...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

01.04.2015 20:11

Послодавци струју и онако не плацају. Који се мој они буне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

01.04.2015 20:15

Посто сте вецином Додикови играци замолите сефа да у новом закону о раду буде и цлан закона који це јасно оредјивати да су радници дузни платити струју без обзира сто касни плата, јер постено гледајуци они су је и потросили.Овог циркуса нема нигдје под небеском капом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко

01.04.2015 20:52

Ово стварно нема смисла. Премијерка је вецерас рекла да нема поскупљења струје. Гледали смо на тв. Али изгледа да је слагала тек сад видим у овом тексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

01.04.2015 20:53

Посто се у електропривреди пред изборе запосљавају политицки истомисљеници а ми смо гласали за исте те да остану на власт,сада је време драги моји радници да платимо властите греске да би се одрзала наса пренатрпана електропривреда и да наси и даље остану на власти.Па ко нема у глави сада нема ни у дзепу

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја

01.04.2015 21:15

Наша власт не зна ништа друго да уради осим реформи оваквог типа (одузми народу а подај странацким подобницима које су и запошљавали током сваких избора ). Ово је страшно, па и највећи лаик види да ово не иде овако, не треба бити никакав струцњак. Још једна ствар, је ли могуће да је оволико народ уништен да готово и не покушава неким бунтом да се одупре овим пљачкашима који нам воде државу и узимају нам и последњи залогај из уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има насла

02.04.2015 05:12

Па дали знате какве све повластице имају запослени у Електропривреди РС?Поред тако високих мјесецни примања,добијају и субвенцију за струју на годисњем нивоу 800 КМ,имају плацене сталне улазнице за све базене у Бањалуци.Имајуци у виду да је сувласница једног од базена ,кцерка бивсег градонацелника Бањалуке,онда вам је све јасно.Киса пада,ветар дува ,али они имају пинку унапред плацену.Ако неко не верује нек провери у Електропреносу РС.Сто би се рекло има се мозе се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

02.04.2015 05:15

Глас на изборима 100 КМ, поскупљење струје за домаћинства у просјеку 3-4 КМ. Таман толико да се до краја мандата намјери што су уложили. А ПОПСЛОДАВЦИ ако сте чланови владајуће коалиције не брините влада ће вам доти потицај по заслузи и уложеном "ТРУДУ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

02.04.2015 07:06

Доста су они тога обећали испод шатора уз пиво и печење ко фол бесплатно као и увјек зна се да преваре наивне по трећи пут на изборима и шта је сада кукате а они наставили још гором праксом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

остоја

02.04.2015 07:42

тако је

ОДГОВОРИТЕ