Којем царству ће се приклонити Радојичић?

Можемо ли говорити са политичког и напосе политиколошког становишта да се један човјек „отцијепио“ од своје партије. У овом случају ДА!

Република Српска 01.04.2015 | 08:14
Којем царству ће се приклонити Радојичић?

Прво, Игор Радојичић није напустио СНСД. Није ни говорио да ће га напустити. Сваки његов коментар, сваки твит ишли су ка томе да појасне плебсу и страначком тијелу како му је циљ реформисати најјачу партију у РС-у.

Е сад, то што Игор изности своје ставове у пар десетина карактера на друштвеним мрежама, а не на страначким сједницама, до Игоровог је карактера. Али, ето, Игор се „отцијепио“, како чаршија вели. Кобива, однио је са собом дио легитимитета, али и чланства СНСД-а.

Па хајде да сагледамо могуће сценарије тог тектонског потреса у СНСД-у.

Игор у режији футура трећег

Највјероватније је да се неће десити ништа. Игор Радојичић своје мјесто ће и даље тражити под Додиковим небом, које омеђује хоризонт апсолутизма и зенит његових полтрона са партокрацијом која беспоговорно клима главом на сваки Бајин миг. У тој констелацији политичких звијезда, Радојичићев јавни живот биће бесконачна фрустрација, у којој ће моћи ту и тамо да одуши каквим твитом или коментарчићем.

Друга солуција је сценарио велике дисолуције. Овај СФ-трилер заговара пола бањалучке „аналитичке школе мишљења“, која, на потезу Ружина кафана-Боска, машта о новој „српској суперпартији“ са Игором на челу. Тај Титан ће ротацијом привући старе сателите у виду Социјалиста, неке нове попут ПДП-а, НДП-а и одувати биполарне звијезде СНСД-а и СДС-а, које од почетка тзв. увођења демократије кроје судбину Републике Српске. 

Дакако да је овај сценарио тек утопистичко сањарење. Јер да је Игор то што није, и да је склон оваквом начину размишљања, поодавно би он основао своју партију и бар покушао да се боде у арени са Бајом. Али, чекајте! Па Радојичић је имао своју партију. И шта је урадио са њом? Докинуо је и утопио у Додиков СНСД. 

Вјеровати да ће баш сад прва бањалучка грађанска брада васкрснути из мртвих своју Демократску социјалистичку партију једнако је као и вјеровати у....па, сам Васкрс. А, Васкрс се ближи, па бујрум.

Има ту и трећи сценарио. Онај за љубитеље теорија завјере, који се попут муње проширио чаршијама РС-а и виртуелним небесима. Наиме, по том деникеновском сценарију, Игорово „отцјепљење“ није ништа друго до ли удица за невјерне Томе, прецизније опозиционаре. Јер, Игор је обични тројански коњ, да простите!

Направиће по Додиковој директиви неку партију, узеће гласове од горе побројаних ПДП-а, НДП-а, а богме и Социјалиста и понеког СДС-овца, па ће тако размагнетисану опозицију додатно неутрализовати, а онда на локалу направити велику коалицију са Додиковим СНСД-ом. Звучи примамљиво и логично. Као, уосталом, све теорије завјере. И вјероватно је апсолутно нетачно, као опет, исте те теорије завјере.

Игор Радојичић, смрт за опозицију

Али, обрни-окрени, какву год ми да направимо аналитику, „отцјепљење“ Радојичићево је најпогубније по опозицију. Исту ону опозицију која највише ликује по Републици Српској над овим чином. Зашто? Па, погледајте било који од горе наведених сценарија. Сваки више мање указује на сљедећу чињеницу. Игор Радојичић, какав год био и са ким год био у ближој и даљој будућности, јачи је од те „удружене опозиције“. Игор је, иронично, најмање својом заслугом, играч број два у РС-у. И као такав биће перципиран од те опозиције. 

Јер, јасно је да ће га и власт и режимски медији након овог потеза ставити на игнор да се лагано крчка у чорби коју је себи пола године закухавао. За то вријеме, око финог дечка  Игија, хајде да будемо фини, као пчеле око меда, облијетаће један по један опозициони лидер, у жељи за  „прерасподјелом моћи и новим комбинаторикама“, како они воле рећи. У преводу, сваки, али баш сваки челник опозиционих партијица у РС-у, продао би шест ових „Савеза за промјене“ за један мали савезчић са Радојичићем. Било када и било какав.

Са друге стране, Игор, уколико не жели сценарио број један, мораће са неким, да простите, нешто. Али, ако ико, он најбоље зна раскошну импотенцију опозициону у Републици Српској. Та, боље му је да ад хоц, уз креирање неког свог политичког програма, направи онако успут и нову опозициону сцену, комплетну, па да се са њом удружује, уколико жели Додику на мегдан.

Уколико жели. 

До сад је показивао да не жели. До сад је, заправо, осим пар шмрљаво-анемичних кафанских састанака са Додиком, Цвијановићевом, Радмановићем и Шпирићем био у перманентном „тиховању“. 

Него, ко би се од наречене дружине, да изврнемо ствар, придружио Радојичићу? Тренутно нико, мада сви типују на Шпирића, члана партија и партија. Увијек оних на власти. Радикала, комунисте, атеисте, теолога, оратора и ћутолога. Али Шпирић, као уосталом ни стари Радојичићев политички камарад Радмановић, нису нањушили озбиљну крв у СНДС-у, коју изазива Радојичићево „отцјепљење“.

Неће они скакати у непознати базен ништавила. Поготово са својим хипотекама прошлости. Жељка Цвијановић је небитан играч у овој причи. Понекад се чини да би газда Милорад распичкао овај трилинг и сам са Игором правио „нови и јачи СНСД“. Лудо, али је тако. Само што Милорад не може, а Игор не зна.

Умјесто закључка

Остаје аналитици, аналитичарима, страначким тијелима, оцима и васколиком народу да чекају априлски сабор СНСД-а и коначни обрачун Додик-Радојичић. Онда ће се знати дал' је Игор одрастао или је као вјечни младић са понеком сиједом одређен за класични политички одстрел и слање у заборав.

СНСД се мијењати неће, то је сигурно, а Радојичић до сад није показао да се промијенити зна и смије. Једно неће, друго не зна, бабица ко' у причи, па ви гледајте какво ће се дијете родити крајем априла.

Килаво, килаво. У праву сте.

Аутор: Драган Бурсаћ

Извор: Бука
 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

горки

01.04.2015 06:43

Потпун промасај од опозиције ништа узети неће јер свако зна да за сваку законску трагедију економског типа донет је закон у његовој режији председника скупштине,дакле он нема нит гласова нит поцепат има шта јер се и без њега СНСД поцепао то показују избори за месне заједнице где су сви наступили против усамљеног СДСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

01.04.2015 06:44

Тотално неспособан политицар добар послусник треба му диригент без Баје је нико и ниста баја га је ухљебио а он дао БЕСУ не излази се ту тек тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

01.04.2015 06:48

Српска има много вецих проблема цури на све стране,од Бираца,Бобар банке,Рафинерије Брод,Боске и њеног уговора до Миле Радисица ,Клиницког центра итд. ова фарса око Радојицица није ниста друго него нова монолог фарма за сиромасни народ,гдје би само Змај од Сипова да је у игри ,сигурно био постенији и показао веце адуте од Игора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сапуница звана игор

01.04.2015 06:48

Теза да је Игор јаци од опозиције је смјесна,цињеница је та да це се он разици са СНСД-ом,али тек на љето кад нестану паре за плате и пензије,јер це тад повуци веци број цланства,али и тад це имати највисе 8 посланика,а питање и толико да ли мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

01.04.2015 07:14

ЉУДИ МОЈИ КО ЈЕ ГОД БИО У СНСД-у ГОДИНУ, А НЕ 18 ГОДИНА КАО ОВАЈ ЉИГО НЕ ТРЕБА ОД ЊИХ НИСТА ОЦЕКИВАТИ. ДОБРО, ТО СУ ЉУДИ КОЈИ ЦЕ ЗА СОБОМ ВУЦИ СВЕ НЕГАТИВНО ЗА ОВАЈ НАРОД, ЈЕР ОНИ НИСТА ДРУГО НЕ ЗНАЈУ НЕГО СЕ НАТОВАРИТИ НА ГРБАЦУ ОВОЈ НАПАЦЕНОЈ СИРОТИЊИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

01.04.2015 07:15

НИКАДА НЕ ВЈЕРЈУТЕ МАМИНИМ И ТАТИНИМ СИНОВИМА, ОНИ СУ УВИЈЕК НАЈБОЉИ, АКО ТО НЕ МОГУ, ПОСТАЈУ ФРУСТРИРАНИ. ВИ СТЕ ИПАК УЦЕСТВОВАЛИ И УЦЕСТВУЈЕТЕ У СВОЈ ''ДОБРОТИ'' У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. СИТУАЦИЈА И МИЉЕ КОЈИ СТЕ СТВАРАЛИ ЈЕ: ''' СВИ ЗЕЛЕ ОТИЦИ, А НИКО НАМ НЕ ДОЛАЗИ '''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

01.04.2015 07:16

ИГОР РАДОЈЧИЋ ЈЕ ОБИЧНИ К..ТОН, А ДОДИК ГА ЈЕ ВИШЕ ПУТА УПОТРЕБИО И КАД МУ КАО ТАКАВ НЕ БУДЕ ТРЕБАО ОНДА ЋЕ ГА БАЦИТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

01.04.2015 07:25

Опозиција у Републици Српској га не смије прихватити ни по коју цијену.Он би био ''тројански коњ''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

01.04.2015 15:26

... А знате ли да ја прелазим код Р.

Name

палијативна метода

01.04.2015 07:49

Па добро људи, па јесмо ли толико прсли да не видимо представу?? Па зар вам није јасно да се бавите овим ликом, док се стишава прича око цијене електричне енергије и други проблеми су гурају под тепих? Па знате ли да је ово договорено у СНСД-у још прије октобарских избора? Немојте бити наивни. Ово је као да гледате Змаја од Шипова у простачењу. Васковић добро пише, али несвјесно реже грану опозицији пријевременим објавама. Испадне као да ради за СНСД,стално им купује маневарски простор да ствари промијене. Сценарио је да ће премијерка одступити, да ће се Игор појавити као спасилац, популистички ће урадити две-три ствари, проћи ће још пола године и у том, сљедећа је опет изборна и ми као људи само пропадамо. И то је то. Зашто Игора ико диже? Јесте ли га икада чули да говори о корупцији и криминалу од стране СНСД-а? Је ли дјелио посланички клуб са пресуђеним криминалцима? Је ли икада ишта рекао о убиству Вукелића? Не губите вријеме на најлошије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

01.04.2015 11:28

У потпуности тацно ..... све рецено!!!!!

Name

дотт

01.04.2015 07:59

Криво му сто је Зељка способнија од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јашта

01.04.2015 08:12

Какав Тројански, обичан Босанско Брдски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУКА

01.04.2015 08:20

Боље да пишете о прољећу и цвијећу и разном корјењу који долази, да преживимо ову пропаст коју су нам створили и зацементирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несам паметан

01.04.2015 08:32

Као сто казе Дјоса. .Да ли он заварава народ од економске ситуације са својим хоцу нецу напустити СНСД. Срамота људи (бар неки )сматрали су те за озбиљног политицара. Али не лези вразе, ти си Радојицицу један обоцни био и остао полтрон од баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муфљуз

01.04.2015 08:41

Што даље то боље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван БЛ

01.04.2015 08:50

Радојичићу је, ако му је Шпирић био главна полуга , боље да остане са Додиком и Радмановићем и осталим изворним СНСД-овцима. Набријали га ко побјешњелог идиота,скоројевићи око њега типа Шпирића,Амиџића,Грајића, Нинића,односно, Дрвар ,Гламоч итд а он се упецао. Додику и Радмановићу је боље да га избаце из странке,шта ће им такав и набројани,они никакву снагу немају у изворном СНСД-у, нити доносе гласове, само празне приче и лични интерес. Шпирић је највећа политичка прости.... у Републици Српској и обична нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

01.04.2015 08:57

Не вјерујем да се овај "случај" може поистовјетити са Комшићевим напуштањем СДП-а и формирањем нове странке,то јест,ДФ-а,а што је учињено због неслагања са актуелном политиком СДП-а... Радојичић до сада никако није показао ништа конкретно (осим те фамозне "шутње") што би га могло приказати као другачијег,а не само као слијепог партијског (додуше можда мало "незадовољног") послушника,послушника који је водећи народну скупштину аминовао доношење великог броја закона којима је легализовано којешта... Само да се не заборави... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиригојно

01.04.2015 09:02

Небитан лик,.....јос се дрзи за скуте његовог водје...Небитан је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.04.2015 09:08

Хоце да се избори за папка прве класе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

01.04.2015 09:20

Ово је гори куплерај од Парова. Ко мозе да се поузда у ову љигаву креатуру. Угњездио се у Бајин ... и удобно му је а баца народу сарене лазе. Црногорац без цојства и јунаства. Бљак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маглов магловити

01.04.2015 09:59

Змај шиповски није овдје случајно, он је ту намјерно, свој на своме. Није ни ендемска биљка, ни ријетка звијерка, изданак је овога тла. Искоријенити се не да, ни ишчупати, већ трпити. Волунтарима, импровизација, превара и блеф, ето то је то. Добро није али тако је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.04.2015 10:03

Драгане, много си написао (са ограниченим рјечником) а ниси написао ништа. Видјећемо, али је засигурно да се неће догодити ниједна од твојих предпоставки. Уосталом Радојчић није никакав проблем у односу какве се милионске мафијашке крађе догађају. Гдје је у свему томе Радојчић? Нигдје наравно осим теме за разглабање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор јајара

01.04.2015 10:10

И ви оцекујете пуно од Црногорца!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

01.04.2015 10:25

Рацуница је јасна: бара је све мања а крокодила је пуно. Радојицицу десет година нису сметали ни Тегелтија ни Цвијановицка нити било ко други. Након 10 година, када је извисио за функцију, одједном се сјетио да му несто смета. Одговорно тврдим: да је на изборима за цлана БиХ предсједниства побиједила Зељка, овај би се данас смјескао на слици као министар умјесто Игора Црнатка. Не би му сметало ни да падају сјекире са неба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

01.04.2015 10:39

Првоаприлском царству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко

01.04.2015 12:17

Господине Бурсац на васу залост није се госпдин Радојциц отцијепио. И нема потребе да ви доносите лицно неке закљуцке,као рецимо зени Додиков син муслиманку из Цазина сто уопсте није тацно па тако ни ово. А ја вам могу пуно помоци јер сам на извору информација....кад ти Дјоко казе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

казнити

01.04.2015 12:35

Овај фолер,сто не зна дали да писки или каки и игра се са зивцима народа који уз његово уцесце пљацка заједно са власцу којој и сам припада ,треба обавезно на суд због удрузеног криминала,па на робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

01.04.2015 15:10

Ало Бурсаћ, зар сте сви новинари прешли у политичке аналитичаре. Само се бавите Додиком, Радојичићем, Снсд-ом.Некад су новинари правили репортаже о обичним људима,обичајима и традицијама.На крају постајете досадни јер је вечина Ваших текстова"продаја"магле.За ове теме еxперт је ВАСКОВИЋ.Ви пишите о екологији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

масква

01.04.2015 16:08

Е јадна Вам мајка, Баја је.е па растура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрПига

02.04.2015 12:13

Ма занемарите висе њега и његово полтронско понасање.Сам себи дизе реитинг цовјек не зна ил би пи.кио ил ка.ио.

ОДГОВОРИТЕ