Барајево: Отпадом затрпали гробље

Шут, стари фрижидери, комоде, пластичне флаше, кесе, канте, стрвине угинулих животиња, слика су дивље депоније која се налази тик поред гробља у Гунцатима - насељу које се налази у београдској општини Барајево.

Србија 01.04.2015 | 07:18
Барајево: Отпадом затрпали гробље

Без обзира на то што је локална самоуправа већ неколико пута чистила овај терен, па чак бодљикавом жицом оградила место где су годинама складиштили смеће, житељи овог насеља наставили су да бацају отпад. Њима не смета ни то што сметлиште праве поред места где су сахрањени њихови најближи.

- Драго дете, овим људима ништа није свето. Као да они никада неће умирати - кратко рече једна старица која је дошла да запали свеће својим најмилијима.

Осим ње, нико од мештана није био расположен да прича о сметлишту. Само одмахну главном...

А, у општини, надлежни се хватају за главу када им се спомене дивља депонија у Гунцатима. О локалном гробљу брине ЈКП "10. октобар", које поред кошења траве, с времена на време, носи нагомилано ђубре.

- Житељи Гунцата морају да пазе на своју животну средину. Нико са стране ту није донео ђубре, већ су то они сами одлагали. Природа је овде веома лепа, има неколико извора воде, и права је штета да се на овакав начин односимо према њој - упозорава Бранка Савић, председница Општине Барајево. - Тај отпад се разлаже. Било би опасно, када би штетне материје ушле у подземне воде. Због тога, ми имамо појачане инспекцијске контроле.

Савићева подсећа да се сав отпад из Барајева транспортује у Винчу, што је веома скупо и далеко. Општина учествује у програму регионалне депоније комуналног отпада "Каленић".

Реализацијом тог пројекта, Барајево ће решити неколико проблема - закључује Савићева.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

судеx

01.04.2015 05:55

Да ли са тог подруција градјани имају организован одвоз смеца...Ако имају срамота је и треба комунална инспекција да казњава али ако немају онда је то до саме опстине...

ОДГОВОРИТЕ