Спава у Федерацији, а доручкује у Српској!?

„Иницијатива за територијално разграничење“ идеја је о међуентитетској размјени територија коју су дале локалне власти у Добоју и Усори у централној Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 30.03.2015 | 14:33
Спава у Федерацији, а доручкује у Српској!?

На тај начин хтјели би промијенити карте нацртане у Дејтону, али за то им треба сагласност виших нивоа власти, ентитетских и државних. Међуентитетска линија разграничења понегдје је врло нелогична.

Репортер Ал Јазеере посјетио је мјесто Макљеновац гдје је дом породице Прањић.

Нарезани пршут Стјепан Прањић из подрума који је територијално у Федерацији БиХ, носи у кухињу - која је у Републици Српској.

Троје унука животну збиљу разграничења куће у којој одрастају могу схватити и као дједову бајку. Од када се вратио на своје прије 14 година, прича је свима.

„Линија разграничења игром случаја је управо преко моје куће. Ми сада сједимо у Републици Српској, а спавам у Федерацији.“

Из Федерације се Прањићи напајају водом, одакле добијају и струју. Међутим, када Стјепан размишља о ширењу имања, и већем узгоју бикова, ето муке.

„Да би такав објекат градили не знам коме да се обратимо. Земља, катастар је у Републици Српској, гдје би градили објекат, а ми посједујемо личне карте, папире из Федерације.“

Размјена територија

Дејтонским споразумом Макљеновац је од 1995. подијељен између два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ. Међуентитетска линија разграничења у том дијелу Босне и Херцеговине дуга је 16 километара.

Свакодневно је прелази Јосип Крајина. Активан је био је када је из Усоре потекла иницијатива којом би се 40 кућа које су углавном у Републици Српској, размјенило за шумски комплекс који више не би био у Федерацији, него под ингеренцијом власти у Добоју.

„И ја сматрам да је ово корисно не само за нас, већ и за остале дијелове у Босни и Херцеговини“, каже Крајина из Комисије за разграничење Усора.

У федералном Макљеновцу живе махом Хрвати. Бошњаци доминирају у оном који припада Републици Српској. Збуњујуће је и знати када сте у којем ентитету.

„Овај макадам се налази у Републици Српској. Но, убудуће требао би бити нова међуентитска линија раздвајања. То су прихватиле градске власти у Добоју. На потезу су локалне власти у Усори“, извјештава Гагић.

Сагласност ентитетских влада

Неће бити проблема, вјерује начелник Усоре Илија Никић. На столу му је карта. Плаво подручје Усори - жуто Добоју, садржај инцијативе за новим разграничењем.

„Ова плава боја на ове двије локације, у замјену за ово“, показује.

Спремност локалних власти за размјену квадрата и корекцију мапе из Дејтона неће значити ништа, ако ентитетске владе не дају зелено свјетло.

„Федерална геодетска управа и Геодетска управа Републике Српске ову идеју да прихвате и да је изложе државној комисији која ће је прихватити или не“, каже Никић.

При цртању нових карата пазило се као када се на зеленом терену повлаче линије. Посебно на постотак 51-49, како је између ентитета, у корист Федерације, подијељена Босна и Херцеговина.

„И онда смо ту успјели да задовољимо тај критериј прије свега. И да задовољимо критериј да грађани буду задовољни, једне и друге општине“, каже Пејо Крњић из Комисије за разграничење Добој.

Двије локалне заједнице, из два ентитета, без међународног посредовања, договориле су размјену територија, што је незамисливо у Босни и Херцеговини. Сада зависи од политичке воље Бањалуке и Сарајева.

Извор: Ал Јазеера

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

КОМЕНТАТОР

30.03.2015 13:30

кога више занимају ентитетске границе, дајте посла, плате, боље пензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

30.03.2015 14:06

Што му то смета. Шта је са онима који су разграничењем држава насталих распадом СФРЈ остали без могућности да располажу својим обрадивим земљиштем. О томе нико не пише, а знамо да је тај проблем актуелан између БиХ и Хрватске, посебно уласком ове друге државе у тзв. ЕУ.Овај без ограничења може шетати по својој кући куд му је воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

30.03.2015 14:58

Та граница не постоји јер је моја Бања Лука мој Приједор моје Сарајево мој Мостар итд Никоме ово није бабо ни тата купио у наслество нити су једи висе је стварали а други мање а нити је разлика велика ако смо људи људи смо или јос увјек зелимо бити стока..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.03.2015 17:58

Напредујемо нема шта, док цијела Европа брише границе ми се мијењамо и утврђујемо нове на ових пишљивих 52000 км2. Граница ентитета, граница кантона, граница општине, граница мјесних заједница више ништа не можеш урадити, изградити, инвестирати јер су толике границе и сви се питају за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалити парови

30.03.2015 21:39

Овим људима назалост нико не мозе помоци подијељени су на двије администрације и јако теско могу покренути икакав бизнис јер це у принципу увјек бити у мјесту које је пидијељено и требаце пуно висе воље локалних власти да се тај проблем ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хохо

01.04.2015 07:26

И гдје се горе осјецас? :)

ОДГОВОРИТЕ