Мото ГП: 109. побједа Росија!

Деветоструки светски шампион Валентино Роси тријумфовао је на Великој награди Катара којом је стартовао овогодишњи Мото ГП шампионат.

Остали спортови 30.03.2015 | 08:20
Мото ГП: 109. побједа Росија!

'Доктор' је до сјајне победе, 109. у каријери, дошао у фото-финишу на стази "Лосаил", са једном и по десетинком предности у односу на Андреу Довициоза на Дукатију.

На трећем степенику победничког постоља нашао се други возач италијанског тима Андреа Јанононе, који је комплетирао хет-трик Италијана на отварању сезоне.

Велика награда Катара пружила је велико уживање свим љубитељима мотоциклизму, пошто је трка била неизвесна од самог старта до циља. Иако тренинзи и квалификације можда нису указивали да би Роси могао да се бори при самом врху, ‘Доктор’ је када је било најважније показао да његови навијачи могу с правом да се надају да би ова сезоне могла да буде његова.

Возач Јамахе није најбоље стартовао, али је брзо нашао прави ритам и ушао у борбу са Јанонеом, Довициозом и тимским колегом Хорхеом Лоренцом, који се налазио на челу. До краја трке они су водили велику борбу, али су се ‘Доктор’ и Довициозо издвојили и у последња два круга се смењивали на самом челу десетак пута.

Кључ тријумфа деветоструког светског шампиона било је то што је у последњем кругу направио довољну предност да би се одупруо нападу Довициоза на стартно-циљном правцу, пошто се зна колико је Дукати брз. Лоренцо изгледао као фаворит за треће место пре самог финиша, али се баш тада Јаноне пробудио и успео да осигура прво победничко постоље у краљевској класи.

И док су Роси и Дукати јунаци прве трке сезоне, трагичар је сигурно бранилац титуле Марк Маркес. Млади возач Репсол Хонде је кроз циљ прошао као петопласирани и то пошто је на старту направио велику грешку и наставио право и вратио се на последње место. Иако је током целе трке био агресиван и нападао своје ривале, на крају једноставно није имао ритам да би се умешао у борбу за подијум.

Једина победа коју је Маркес извојевао на “Лосаилу” је то што се нашао испред тимског колеге Данија Педросе. Њих су следили возач ЛЦР Хонде Кал Крачлоу и Бредли Смит на Јамахи екипе Тех 3, док су прву десеторицу комплетирали други возач Јамахе Тех 3 Пол Еспаргаро и Јони Ернандес на Прамак Дукатију.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Америка 12. априла.

Резултати трке за Велику награду Катара:
1. Валентино Роси (Италија) Јамаха 42:35.717
2. Андреа Довициозо (Италија) Дукати + 0.174
3. Андреа Јаноне (Италија) Дукати + 2.250
4. Хорхе Лоренцо (Шпанија) Јамаха + 2.707
5. Марк Маркес (Шпанија) Репсол Хонда + 7.036
6. Дани Педроса (Шпанија) Репсол Хонда + 10.755
7. Кал Крачлоу (Велика Британија) ЛЦР Хонда + 12.384
8. Бредли Смит (Велика Британија) Јамаха Тех 3 + 12.914
9. Пол Еспаргаро (Шпанија) Јамаха Тех 3 + 13.031
10. Јони Ернандес (Колумбија) Прамак Дукати + 17.435
11. Алеш Еспаргаро (Шпанија) Сузуки + 19.901
12. Данило Петручи (Италија) Прамак Дукати + 24.432
13. Скот Рединг (Велика Британија) Марк ВДС Хонда + 32.032
14. Маверик Вињалес (Шпанија) Сузуки + 33.463
15. Ектор Барбера (Шпанија) Авинтија + 33.625

Коментари / 0

Оставите коментар