Ослобођене Чехиње отете у Пакистану

Две младе Чехиње, отете у пролеће 2013. у Пакистану на туристичком пропутовању за Индију, ослобођене су и јутрос су стигле у Чешку.

Свијет 28.03.2015 | 12:36
Ослобођене Чехиње отете у Пакистану

Најпре су турски медији, а за њима и чешки, објавили да су девојке јуче прешле турску границу и здраве су.

"Још увек не могу да поверујем да сам овде. Чак и сада се плашим да је то само сан", казала је Антоније Храстецка турској новинској агенцији Анадолија која је прва јавила да су Чехиње ослобођене.

Чехиње су ослобођене након два месеца преговарања захваљујући турској добротворној невладиној организацији ИХХ, саопштио је чешки премијер.

Турској НВО су се обратили очајни родитељи пошто покушаји чешке дипломатије и иницијатива председника Чешке Милоша Земана у контакту са пакистанским властима нису уродиле плодом, јавила је чешка телевизија ЧТ.

Антонију Храстецку и Хану Хумпалову средином марта 2013. године група од седам неидентификованих наоружаних отмичара у Балучистану у Пакистану извукла је из аутобуса којим су путовали преко Пакистана у Индију и заједно са локалним полицајцем који им је био као туристима пратња одвезли теренским возилом у непознатом правцу.

Полицајца су убрзо пустили а тек након три месеца заточеништва на интернету се појавио видео снимак у коме девојке моле Запад да из затвора пусти пакистанску лекарку Афију Садики која је у САД осуђена на 86 година затвора за напад на америчке војнике.

Следећи видео отмичари повезани највероватније са терористима из Ал Каиде поставили су у јесен 2013. године и у њему Храстецка и Хумпалова моле чешку владу да им помогне и убеди пакистанску владу да преговора са отмичарима и жале се на лоше здравствено стање.

Породице су одбиле да дају изјаве чешким медијима и не зна се како су девојке ослобођене ни зашто су отете.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар