Побуњеници напредују, евакуација дипломата

Саудијска морнарица почела је евакуацију више десетина саудијских и страних дипломата из јужне јеменске луке Аден, објавила је државна телевизија.

Свијет 28.03.2015 | 12:11
Побуњеници напредују, евакуација дипломата

"Саудијска краљевска морнарица је почела операцију евакуисања из Адена неколико десетина дипломата, међу којима су и Саудијци. Операција је названа Ураган", објављено је на телевизији.

У међувремену су побуњеници заузели значајне делове територије на југу и истоку Јемена.

Шиитски побуњеници Хути и јединице војске које су се удружиле са њима заузели су и први део обале Арабијског мора - луку Шакра која се налази 100 километара источно од Адена.

Главни град Јемена Сана бомбардован је током ноћи. Ваздушни удари су престали око зоре, испричали су за Ројтерс становници тог града.

За сада нема података да ли авиони који су бомбардовали престоницу припадају коалицији коју предводи Саудијска Арабија и која је у четвртак почела ваздушну офанзиву на положаје Хута у Јемену.

Америчка војска је спасила два саудијска пилота који су се катапултирали код обале Јемена и саудијски краљ Салман је телефоном захвалио председнику САД Бараку Обами на спасавању пилота.

Сунитска Саудијска Арабија је обећала да ће "преузети све што буде потребно" да би се спречило рушење јеменског председника Абедрабоа Мансура Хадија с власти, оптужујући шиитски Иран за "агресију" и подржавање побуне шиитских Хута која траје већ неколико месеци.

Обама је понудио америчку помоћ у ваздушним ударима на Јемен које спроводе Саудијска Арабија и државе у Персијском заливу, рекавши САД имају исти "заједнички циљ" као и Саудијска Арабија, а то је стабилност Јемена, преноси АФП.

Најмање 39 цивила је погинуло од почетка операције "Одлучујућа олуја" против Хутија и њихових савезника, рекли су званичници у министарству здравља у Сани које се налази под контролом побуњеника.

Египат ће бити домаћин арапског самита током викенда на коме ће регионални лидери размотрити планове о формирању заједничких војних снага.

Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси, алармиран хаосом у суседној Либији и насиљем на Синајском полуострву у Египту, залаже се за заједничку акцију против исламиста.

Уочи самита у египатском летовалишту Шарм ел-Шејк регионална суперсила Саудијска Арабија је формирала арапску војну коалицију која бомбардује шиитске Хути побуњенике у суседном Јемену.

И Египат се придружио овој коалицији од преко 10 земаља, анагажујући своје ваздухопловство и морнарицу. Претежно сунитска Саудијска Арабија налази се на челу 22-члане Арапске лиге која покушава да смањи све већи утицај шиитског Техерана у региону.

Вишемесечна побуна Хутија у Јемену прерасла је у регионални сукоб који прети да раздори ту сиромашну државу на јужном крају Арабијског полуострва.

Авиони су бомбардовали војну бригаду под конторлом војске у провинцији Амран северно од Сане и складиште оружја у побуњеничком упоришту Сада не северу земље, испричали су становници.

Војна јединица лојална бившем председнику Алију Абдулаху Салиху и оружане формације Хутија заузели су два села у провинцији Абјан, близу главне јужне луке Аден, где је Хади пронашао уточисте када је прошлог месеца побегао из Сане, тврде војни извори.

Побуњеници су се сукобили и са сунитским племена продирући у правцу југа, наводи АФП.

Најмање 21 особа погинула је јуче када су припадници племена напали из заседе њихова возила северно од Адена, изјавио је један локални званичник.

Хади, кога подржавају Запад и државе Персијског залива, отпутовао је у Египат на самит Арапске лиге посвећен превасходно Египту.

Саудијска Арабија је саопштила да је се више од 10 земаља придружило коалицији против Хута. Та земља је обезбедила 100 авиона, а још 67 бомбардера који учествују у ваздушним ударима у Јемену послали су Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Катар и Бахреин.

Према неким извештајима, Саудијска Арабија је послала и 150.000 војника на границу са Јеменом.

Коалиција сада потпуно доминира јеменским ваздушним простором, а авиони заплењени од Хута су уништени, изјавио је портпарол арапске коалиције, генерал Ахмерд Асири у Ријаду.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар