Очекује се већи пораст водостаја у Србији

Републички хидрометеорлошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће од данас до 30. марта водостаји на појединим рекама бити у већем порасту и да ће се кретати изнад граница редовне одбране од поплава.

Србија 28.03.2015 | 11:57
Очекује се већи пораст водостаја у Србији

На двадесетак река у Србији за викенд је прогнозиран пораст водостаја, а на бујичним водотоковима су могућа и мања изливања, објављено је на сајту РХМЗ.

Пораст водостаја прогнозиран је на Колубари, Љигу, Тамнави, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Западној и Јужној Морави са притокама, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, Млави, Пеку и Тимоку.
На бујичним водотоцима ових сливова могућа су мања локална изливања, саопштио је РХМЗ.

Јавно предузеће "Путеви Србије" саопштило је данас да је на државном путу И Б реда број 28, деоница Мали Зворник - Љубовија - Рогачица, у месту Велика Река саобраћај у прекиду због изливања реке.

На Западној Морави водостај није ни близу одбране од поплава, а водостај Ибра је порастао 20 сантиметара, рекао је Тањугу начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

- Око 9.00 сати смо обишли неколико мерних тачака на Западној Морави, и водостај није ни близу одбране од поплава. Морава јесте мало излила у поједином приобаљу, али то су тачке где се она сваке године излије. Не постоји опасност да се излије у насељеним местима - рекао је Кочовић, напомињући да ће према најавама метеролога у току ноћи престати да пада киша.

Водостај Ибра је, како каже Кочовић, порастао око 20 центиметара, али да бунари за водоснабдевање Краљева у Жичком и Конаревском пољу нису угрожени.

- „Ибар се такође у неким деловима излио из свог корита, али то је само неколико метара од обале. Због отапања снега са Гоча, река Рибница је надошла, али није поткопала обале - рекао је Кочовић за Тањуг.

Извор: Тањуг

 

Коментари / 0

Оставите коментар