Украјина и Русија без заједничког славља

Русија и Украјина ове године у Аустрији неће заједно обележавати годишњицу краја Другог светског рата, пише бечка штампа.

Свијет 28.03.2015 | 10:15
Украјина и Русија без заједничког славља

Амбасадор Украјине Олександер Шерба обавестио је руског колегу да његова земља ове године у Бечу неће учествовати на заједничким манифестацијама сећања на окончање Другог светског рата.

Амбасада Русије је претходно позвала украјинског представника на традиционално полагање венаца на бечко Централно гробље и на споменик војницима бившег Совјетског савеза.

Шерба је у писму навео да амбасада Украјине, пошто јој је датум везан за ослобађање Европе светиња, планира да полажи венце на спомен обележја, али то неће учинити са представницима Русије, све док је окупирана украјинска територија.

"Надам се да ће уследити време да амбасадори Украјине и Русије поново могу полагати цвеће на гробове својих предака у Европи. Пут помирења и опраштања, међутим, биће дуг", навео је Шерба у писму свом руском колеги Сергеју Нечајеву.

Од распада СССР-а представници држава раније заједничке земље традиционално су обележавали крај Другог светског рата - 9.маја.

Поводом 70-те годишњице окончања рата ове године су у Аустрији биле планиране бројне манифестације.

Тако амбасада Русије у Бечу планира за 13. април - Дан ослобађања главног града Аустрије, као и за 8. мај полагање венаца на гробљу руским војницима и испред споменика совјетској армији.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ста ако затребају

28.03.2015 11:33

Е мој Серба,бас си серпа.Требаце вама Руси поново,али су теби мозак испрали,они сто вам ниста не мисле добро.

ОДГОВОРИТЕ