Породицама жртава по 50.000 евра помоћи

Њемачка нискобуџетна авионска фирма “Германwингс”, чији се авион срушио у уторак са 150 путника и чланова посаде, породицама жртава нуди "50.000 евра по путнику" за непосредне трошкове, изјавио је портпарол ове фирме.

Свијет 28.03.2015 | 09:42
Породицама жртава по 50.000 евра помоћи

Та прва новчана помоћ не спада у одштету коју је фирма дужна исплатити породицама жртава и ни у којем случају не треба се враћати, казао је портпарол “Германwингса” за АФП, потврдивши информацију коју је раније објавио берлински лист “Тагесспиегел”.

Адвокат специјализиран за спорове у ваздушном саобраћају Холгер Хоппердиетзел за берлински је лист казао да ће “Луфтханса” породицама погинулих морати исплатити своте у износу између неколико десетака хиљада и неколико стотина хиљада евра по жртви, након што породице предају захтјеве за одштетом.

Свота новца коју у случају авионске несреће морају исплатити авионске фирме договорена је на конвенцији у Монтреалу 1999, а горњи лимит је 143.000 евра по жртви.

Професор авионског права са Универзитета у Берлину Елмар Гиемулла казао је да би управа “Луфтхансе” требала очекивати захтјеве за одштетом који ће укупно износити између 10 и 30 милиона евра.

Стручњаци за осигурање кажу да чињеница да је копилот авиона проузроковао несрећу намјерно, ништа не мијења када је посриједи правило о исплати одштете за људске губитке, преноси Тпортал.хр.

Извор: Т портал

Коментари / 0

Оставите коментар