"Пале" цијене нафте

Цијене нафте су током данашњег трговања у Азији пале, зауставивши краткотрајни тренд раста у време када инвеститори процјењују могућност прекида испоруке нафте са Блиског истока због кризе у Јемену, наводе аналитичари.

Свијет 27.03.2015 | 12:45
"Пале" цијене нафте

Америчка "лака" нафта (WТИ) за испоруку у мају појефтинила је на Њујоршкој берзи 1,02 долара на 50,41 долар, док је нафта типа "брент" за мајску испоруку у Лондону појефтинила 95 центи на 58,24 долара, преноси агенција Франс прес.

Цијене нафте су током претходна два дана оштро порасле након што је Саудијска Арабија започела ваздушне ударе против побуњених Хута у Јемену као подршка јеменском предсједнику Андерабуу Мансуру Хадију.

Саудијска Арабија, која се граничи са Јеменом, покренула је нападе против побуњених Хута у покушају да заштити јеменског лидера чија је земља на ивици грађанског рата. Јемен је све више подјељен између сјевера под контролом Хута, које наводно подржава Иран, и југа којим доминирају Хадијеве присталице.

"Дешавања у Јемену довела су до скока цијена нафте због страховања да ће доћи до прекида у испоруци", наводи истраживачка компанија Капитал маркетс.

Други аналитичари наводе да је утицај кризе у Јемену на нафтно тржиште ограничен због обилних залиха нафте у свету.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

србин

27.03.2015 13:00

Код мене у граду није смањена цијена од најављивања које је било у Сриједу. Било је толико најаве за тим појефтињењем од 2 пф од Сријде али на пумпама Иста цијена. Али кад треба да поскупи онда се то одмах уради И не цека се најава.

ОДГОВОРИТЕ