Могеринијева доноси три захтјева за Србију

После Приштине, европска шефица дипломатије данас стиже у прву посету Београду. Тражиће да се убрза имплементација споразума и тачно утврди дневни ред наредног сусрета у Бриселу

Србија 27.03.2015 | 08:53
Могеринијева доноси три захтјева за Србију

Повратак Срба у приштинске институције, спровођење договора постигнутих у Бриселу, посебно око правосуђа, и заказивање нове рунде дијалога Београда и Приштине - три су захтева са којима шефица дипломатије Федерика Могерини стиже данас у Србију, у прву званичну посету.

Према нашим информацијама, Могеринијева, која ће се у Београду срести са председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и српским парламентарцима, тражиће да се убрза имплементација споразума и тачно утврди дневни ред наредног сусрета у Бриселу. Српска страна ће као тему покушати да наметне и формирање Заједнице српских општина, што Приштина већ дуже опструира.

Могеринијева је јуче боравила на Косову и Метохији где је изнела очекивања да ће Скупштина Косова усвојити одлуку о формирању Специјалног суда за ратне злочине.

На питање новинара да ли ће ЕУ условити Београд да на крају процеса дијалога призна Косово, Федерика Могерини је дипломатски одговорила да је Брисел за то "да се Косово и Србија нађу заједно у ЕУ".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар