Копилот намјерно оборио авион?

Копилот у авиону "Џерманвингса", који се пре два дана срушио у француским Алпима, намеравао је да обори авион, тврди државни тужилац, Марсеја Брис Робен.

Свијет 26.03.2015 | 22:58
Копилот намјерно оборио авион?

Он је идентификовао копилота као Андреаса Лубица, немчког држављанина, који нема никакав досије који би указивао на повезаност са тероризмом.

Након што је пилот напустио кокпит, копилт је одбио да му отвори врата.

И стручњаци истражују могућност да један од пилота "Германвингса" намјерно није пустио колегу да се врати у кабину и да је, можда, свјесно узроковао удар авиона у планину.

Цијела ствар је прилично сумњива, с обзиром на чињеницу да је авион падао задатом брзином, а да контролни торањ то није одредио.

Такође, један од пилота није се могао вратити у кабину само ако је његов колега намјерно одбио да га пусти.

Стручњаци објашњавају да у пилотској кабини постоји прекидач са три позиције: "откључано", "закључано" и "неутрално".

У кабину се може ући извана ако се укуца одговарајућа шифра - тако се у случају нужде врата могу отворити извана да би се могло приступити командама авиона ако су оба пилота онеспособљена.

Али, процедура за такво отварање искључује могућност случајног закључавања.

Када се извана укуца шифра за отварање у нужди, ако пилот који је кокпиту не жели да пусти други особу унутра - може намјерно да притисне прекидач из позиције "неутрално" у позицију "закључано", јер се, у супротном, врата окључавају након 30 секунди.

Осим прекидача у кокпиту, систем се састоји од чак три вањске камере, како би пилот имао потпуни преглед простора пред вратима кокпита.

Када стјуардеса позвони, пилот упали камеру, провјери и бочне камере, обрати пажњу на ријечи којима му се она обраћа и, уколико одступају од претходно договорених, ситуација је сумњива.

Док су врата закључана, прекидач је на позицији "неутрално". Уколико особа може ући, пребацује се на "откључано.

Уколико, рецимо, терористи покушавају да уђу путем шифре, пилот пребацује на "затворено" и блокира улаз.

Стучњаци наводе да врата кокпита у "Ербасу" држе три браве, а пилот има индикацију колико брава ради - преносе портали.

"Њујорк тајмс" је објавио да је један пилот "Германвигса" остао закључан ван кабине и одмах су се појавиле спекулације да је други пилот можда у том тренутку имао здравствене тегобе.

Међутим, нова сазнања пружају индикације да је, можда, у питању свјесна одлука једног од пилота.

Француски "Пари мач" објавио је фотографију копилота Андреаса Лубица.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Уднер

26.03.2015 14:11

Мора да је "Масљиман"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

26.03.2015 15:14

Дволични запад неће рећи за овог да је терорист, већ да је био болестан, да је патио бла бла бла.... Да је којим случајем копилот био муслиман био би терорист без дилеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

26.03.2015 16:14

Сада сам управо слусала њемацке вести и казу да су њихови пилоти најсаврсенији у целом свету е јадни лису они су у свему нај нај нај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

26.03.2015 19:20

Зао ми је,настрадалих,њихових породица и свих оних сто пате због ове трагедије али никако не могу да верујем у ову прицу о самоубиству.Неко толико психицки лабилан да буде на тако одговорном месту,немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

27.03.2015 01:19

Цуј бураз и ја невјерујем за поједине људе да су вехабије а послије се разоцарам када ми људи сами признају. Тако и ова будала сигурно се увукао у неку секту и видис ста направи. Свијет је излудио скроз, све имамо ал је нама увјек мало.

Name

ЖИКА Ж

27.03.2015 07:07

НАЈБОЉЕ РЈЕШЕЊЕ. КРИВ ЈЕ ПИЛОТ И КОПИЛОТ. А СИГУРНО И СРБИЈА. МОРА СЕ ПРИХВАТИТИ ОДГОВОРНОСТ СРБИЈЕ И ТО ЋЕ БИТИ ЈЕДАН ОД УСЛОВА ЗА УЛАЗАК У ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багра

27.03.2015 07:26

СВИ ови коментари су толико ГЛУПИ ДА СТВАРНО ЉУДИ ДОК ПИСУ НЕ МИСЛЕ НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

27.03.2015 09:06

Он није зивео у РС под Додиком пауби себе и јос 149 недузних људи

ОДГОВОРИТЕ