У Бијељини највише обољелих од морбила

У Републици Српској од маја прошле до 22. марта ове године пријављено је 2.684 обољелих од морбила, епидемија је пријављена у 19 локалних заједница, а одјављена у општинама Модрича и Лопаре, речено је Срни у републичком Институту за јавно здравство.

Република Српска 25.03.2015 | 14:32
У Бијељини највише обољелих од морбила

Обољели су регистровани у 44 општине Српске, а највећи број регистрован је на подручју регије Бијељина.

Епидемије су пријављене Источном Сарајеву, Палама, Модричи, Добоју, Бијељини, Братунцу, Билећи, Лопарама, Угљевику, Сребреници, Источној Илиџи, Бањалуци, Фочи, Требињу, Зворнику, Вишеграду, Петрову, Гацку и Дервенти.

Највећи број обољелих пријављен је на подручју регија Бијељина - 1.092, Требиње 533, Зворник 265, Добој 210, те регија Источно Сарајево 243, Бањалука 306 и Фоча 35.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Љубица Јандрић рекла је Срни да је током протекле седмице регистровано укупно 107 обољелих лица, што је у истом нивоу у односу на претходну седмицу када је пријављено 105 обољелих.

"Анализом седмичног тренда обољевања по регијама, уочава се повећање броја обољелих у регији Источно Сарајево, а у регији Бањалука, након повећања, поново је дошло до смањења броја обољелих", каже Јандрићева.

Она је истакла да је од почетка епидемије хоспитализовано укупно 174 обољелих лица са углавном средње тешком клиничком сликом, различитих узраста, што је 6,48 одсто од укупног броја обољелих.

"Од компликација код обољелих регистрован је одређен број бронхопнеумонија, пнеумонија, упала ушију и синуса. Смртних случајева није било", каже Јандрићева.

Она истиче да хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља гдје су регистровани обољели и епидемије, у сарадњи са инфективним клиникама, болницама и Институтом за јавно здравство Републике Српске, предузимају потребне мјере за спречавање појаве и сузбијања епидемије ове болести.

"С циљем повећања обухвата ММР вакцином, додатном вакцинацијом, Институт је свим домовима здравља доставио упозорење/допис и вакцинални центри у Републици Српској, без обзира да ли до сада има или нема појаве морбила на тим подручјима, дужни су да провјере вакцинални статус свих лица од прве до 19 године живота", рекла је Јандрићева.

Она је навела да је, с обзиром да се и даље очекује обољевање осјетљиве популације, неопходно уз редовни програм вакцинације, проводити додатну вакцинацију МРП вакцином лица за која се утврди да су невакцинисана, непотпуно вакцинисана или која немају доказа да су вакцинисана овом вакцином, те да се о томе седмично извјештава Институт.

Јандрићева је истакла да ће Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са свим здравственим установама и даље пратити појаву и кретање ове болести.

Морбили су вирусна инфекција коју карактерише повишена температура, цурење носа, сузење очију, те осип и промјене на кожи.

Коментари / 0

Оставите коментар