Баја је мало нервозан

Иако све процјене кажу да ће Милорад Додик остати предсједник странке и након априлског конгреса, чињеница је да је Главни Баја све мање главни и да експлодира већ и на само спомињање страначког потпредсједника Игора Радојичића.

Република Српска 20.03.2015 | 22:50
Баја је мало нервозан

Милорада Додика дефинитивно тресе претконгресна грозница. Његов Савез независних социјалдемократа ће крајем априла имати Сабор, анализираће рад у задње четири године, анализираће изборне резултате и бираће ново руководство. Све су процјене да ће Додик остати предсједник те странке, али чини се да то неће бити довољно да задржи апсолутну власт коју има у задњих девет година, прво скоро мандат и по као премијер, а онда сад већ други узастопни мандат предсједника РС-а.

Ко се сјећа Бране Миљуша?

Додик је на власти без прекида од 28. фебруара 2006, кад је тадашњи предсједник РС-а Драган Чавић, након промјене већине у Народној скупштини РС-а, смијенио СДС-ову Владу коју је водио Перо Букејловић. То му је био други премијерски мандат. Први му је дала Биљана Плавшић 31. јануара 1998, тада је владао до 16. јануара 2001. И то је било на мишиће.

Сјетимо се - Плавшићка га је именовала након својеврсног пуча којег је направила у СДС-у уз помоћ странаца и једног крила МУП-а РС-а. Тај пуч коштао ју је избора те јесени, за предсједника РС-а изабран је радикал Никола Поплашен, он је мандат дао прво есдеесовцу Драгану Калинићу који није успио скупити већину, па онда Брани Миљушу који је био члан Додикове странке, али је због сарадње са Поплашеним истјеран. Ни Миљуш није скупио већину, Поплашен је покушао смијенити Додика који је тада био "у техничком мандату", али није успио. Умјесто тога, тадашњи високи представник Карлос Вестендорф смијенио је Поплашена.

Вриједи подсјетити да је исти дан кад је смијењен Поплашен донесена и коначна арбитражна одлука за Брчко. Додик је раније обећао да ће, ако Брчко не припадне Републици Српској, он поднијети оставку. То је и учинио, али је, онда, два дана касније, ту оставку повукао. Замолио га Вестендорф који га је сматрао умјереним...

И тако даље: листајући документацију, може се наћи пуно разних Додикових сличних цвјетића.

Кроз све то вријеме провлачи се константа - Милорад Додик је, бар у СНСД-у, био недодирљив. Данас се, чини се, први пут сусреће са врло озбиљном унутарстраначком опозицијом коју, сматра се, предводи потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић, иако он сам о томе шути. Или, зашутио је крајем јануара. Приче о сукобима између Додика и Радојичића дуго трају. Ишло се чак дотле да се прошлог љета, у вријеме прављења изборних листа, тврдило да ће се СНСД поцијепати на двије странке, једну "изворни" Додиков СНСД и другу Демократску партију социјалиста коју су до уједињења са Додиком половином деведесетих прошлог вијека водили Радојичић и тадашњи члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

СНСД је, међутим, остао читав, Радмановић је умирен мјестом у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ, а остао је Радојичић.

Дио разлога за њихову свађу Додик је поновио и у задњем наступу протеклог викенда након сједнице СНСД-овог Главног одбора, кад је извријеђао колегицу из Ослобођења и сарадницу Дана Гордану Катану. Већ и само питање зашто Радојичића није било на тој сједници изазвало је видну нервозу: "Идите код Игора кући, па га питајте зашто није дошао. Зашто мене питате то? Он је важан члан наше странке који је много урадио за њу, поготово у Градском одбору СНСД-а. Он има одређена неслагања око формирања власти на нивоу БиХ и то је његово легитимно право. Све остало су спекулације", изговорио је предсједник СНСД-а у једном даху.

Биће истјеривања, неће бити истјеривања

Додик је, међутим, заборавио подсјетити да се са Радојичићем сукобио и око формирања власти у Републици Српској - тврди се, наиме, да је Радојичић до задњег тренутка био против обнове премијерског мандата Жељки Цвијановић.

Но, премијерка је у Народној скупштини РС-а добила и Радојичићев глас. "Одређена неслагања око формирања власти на нивоу БиХ" односе се, сматра се, на избор СНСД-ових делегата у Дом народа Парламента БиХ. Питање је, међутим, да ли је само то био узрок сукоба.

Радојичић је све негдје до половине јануара био дио СНСД-овог тима који је разговарао о формирању власти у БиХ и то је, укључујући, како каже, "угодне кафице" у Мостару и Бањалуци са Драганом Човићем, могуће пратити све негдје до његовог чувеног твита "@ВасицРајко Ово је најбоља, систематицна анализа стања у СНСД икад написана", којим је 18. јануара прокоментарисао блог у којем је Рајко Васић, још један битан есенесдеовац, темељито претресао стање у странци, проанализирао кретање изборних резултата од 2006. до 2014. и закључио да је вријеме да се Додика прогласи за почасног предсједника СНСД-а и склони га се од свакодневних, оперативних послова у странци.

И сам Васић закључио је да то Додик добровољно неће урадити, Додик је одговорио да је то само једно мишљење и нека се Васић кандидује, а Радојичић је, осим тог твита - шутио: "Уредно иде у канцеларију Градског одбора СНСД-а Бањалука, планира наредне кораке, држи кадровске комисије, учествује у припремама градске Скупштине…

Али се ни даље не јавља Додику. Што Додика излуђује. 'Нека више каже шта хоће', урлао је Додик до прије пет дана. А онда је престао да виче. И тврди да ће искључити Радојичића из странке, јер му 'наноси велику штету'", записао је недавно на свом блогу обично добро информисани бањалучки новинар Слободан Васковић.

С друге стране, Додик је након посљедње сједнице Главног одбора устврдио да "неће бити никаквих искључења из СНСД-а, посебно не људи из највиших органа странке". На шта је Радојичић, како Додик каже, "важан члан странке", поново твитом одговорио да "СНСД треба исправити греске, понудити нове и реалне политике, а, нароцито, промијенити 'кадрове'. Без тога - остаце само фасада". Шта је Радојичић тачно мислио, Додик зна вјероватно пуно више него јавност: "Јучер смо разговарали", устврдио је предсједник СНСД-а након Главног одбора на којем потпредсједника СНСД-а није било, али не каже о чему.

Додик није коментарисао ни писмо које је, како тврди Слободан Васковић, Радојичић, као предсједник Градског обора СНСД-а Бањалука, 20. фебруара послао Жељки Цвијановић, "потпредсједницима Владе РС-а Сребренки Голић и Антону Касиповићу, министрима Драгану Лукачу и Јасмину Комићу (сви чланови Градског одбора) и канцеларији Главног одбора СНСД-а, у којем указује да се на најквалитетнија мјеста у институцијама постављају врло често особе које нису чланови те странке. И да се уопште не зна ко их именује".

Радојичићеви посланици и Додикови папци

"Као највише функционере Владе РС-а и СНСД-а, али и као чланове и функционере СНСД-а из Бањалуке у Влади РС-а, желим вас упозорити на неприхватљиве појаве у вођењу кадровске политике на почетку мандата нове Владе РС-а и позвати да се хитно исправе почињене и не направе нове грешке", преноси Васковић Радојичићево писмо у којем се констатује да "је већ почело именовање кадрова за поједине дужности на републичком нивоу, при чему се региструју појаве које су потпуно неприхватљиве: да кадрове са мјестом становања, рада и гласања из Бањалуке предлажу друга непозната лица, да се из квоте СНСД-а именују лица из Бањалуке која немају никакву везу са Градском организацијом СНСД-а у Бањалуци, да се при именовању и смјењивању лица из Бањалуке ни на који начин не контактира Градски одбор СНСД-а Бањалука".

У том писму Радојичић наводи примјере именовања у Шумама Српске и Фонду здравственог осигурања, а писмо завршава позивом премијерки и министрима да "као чланови Градског одбора СНСД-а Бањалука и највиши функционери у Влади РС-а" затраже "да се одмах промијене одлуке Владе РС-а", "да кадровској комисији Градског одбора доставите преглед расположивих позиција у квоти СНСД-а на републичком нивоу на који Градски одбор може предложити своје кадрове", "да не дозволите именовања у Влади РС-а лица из Бањалуке, из квоте СНСД-а, која немају никакву везу са Градском организацијом и немају сагласност Кадровске комисије", "да посветите пажњу да Градска организација СНСД-а Бањалука има адекватну заступљеност на свим позицијама, као највећа организација са преко 18.000 чланова и преко 35.000 гласова на прошлим изборима".

Тих више од 35.000 гласова изгледа Додика највише и плаши. Неки аналитичари процјењују да у овом тренутку Радојичић контролише осам посланика у Народној скупштини и ако он откаже послушност Додику, СНСД више нема већину, упркос, како се тврди, интензивној куповини нових "папака". Осим тога, врло је лако, по сликама са друштвених мрежа, пратити Радојичићев пут: он је, као предсједник бањалучког одбора СНСД-а у посљедња два мјесеца обишао готово све темељне страначке огранке и тамо... Лобирао за Додика? Тешко.

Цијела фрка са Радојичићем Додику долази у врло незгодном тренутку. Губитак апсолутне контроле над свим страначким и ентитетским полугама је оно чега се Додик највише плаши јер би се тиме отворио простор за остварење пријетњи опозиције да ће рашчистити са криминалом и корупцијом у ентитетском врху. А управо у овом тренутку тресе га афера са кумом Милетом Радишићем, "контроверзним бањалучким бизнисменом", власником фирме Гранд трејд, који је због малверзација дионицама бањалучке Медицинске електронике правоснажно осуђен на три године затвора.
Процес је дуго трајао, Радишић је искористио све правне могућности да избјегне затвор, али у томе није успио и побјегао је у Србију.

Уз помоћ кума Додика? Како сад ствари стоје, све док режим не пукне, Милорад Додик ће умјесто да одговара на оваква питања, моћи некажњено вријеђати оне који их постављају, попут колегице из наше куће Гордане Катане прошлог викенда.

Извор: Магазин Дани

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Миш

20.03.2015 07:10

Радојичић је доказана кукавица. Једино што га брине је што је извисио у подјели функција икао је заслужан за тих 35.000 гласова. Не дај Боже да нам такви лицемјери доносе боље сутра и нову бољу власт. Исто је и са бившим министром Богдановићем. Једини у том СНСД-у који не мисли на себе већ на партију и помало народ је онај "луди" Рајко Васић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

20.03.2015 11:43

Не само да је кукавица, лицемјер и политички импотентан, већ је некомпетентан за било шта друго осим странчка сплеткарења. Кренимо само од тога да је он ко фол неки електро инжињер а куцка на тастатуру са два прста и не зна да на рачунару или телефону користи сва слова српског језика. Не треба даље. Шарлатани, хохштаплери, аматери, медиокритети су обиљежили последњих 20 година политичке сцене. Све док као друштво не будемо сазрели да такве као што је и овај црвени мундир ставимо тамо гдје им је мјесто трпићемо и бити пркно, тамни вилајет на европској карти.

Name

Игор БЛ

20.03.2015 14:54

Управо тако. Нису ми јасни они који се за њега хватају као за сламку.

Name

упласени

20.03.2015 07:24

И ЛАКИ ЈЕ НЕРВОЗАН И ЛАК НА ОБАРАЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

20.03.2015 07:29

Ма да они врате паре које су украли бицемо богатији од Свајцарске мислим посто нема ко да отме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

20.03.2015 07:30

Јос мало па це крими Миле Ронхилл клавир да свира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар мириц

20.03.2015 11:44

Ехх да је и то доцекати.Да му се отме оно сто је украо,да га се понизи као сто он понизава...даце бог

Name

педја

20.03.2015 21:10

Ста би у Котор Варосу? Цини ми се да Вуцановиц остаде нацелник.

Name

мини

20.03.2015 07:32

Давањем медијске пажње овој личности у покушају, ви нас тероришете. Јасно нам је да га желите приказати у "правом" свејтлу, али мука ми је кад га видим И прочитам ово све. Знамо ми ко је он И какав је ( барем ми који пратимо вас портал. Склоните га мало, брате драг. И Жељку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крим јонг до дицк

20.03.2015 09:24

Тацно,боли нас глава од овог дрекавца.Коме је он овакав интересантан.Не воли га доста цланова његове странке.СЕЉАК

Name

БРАДОјчић

20.03.2015 10:05

Лијепо речено. Додајем: Не разумијем што се Додик нервира због Радојчића. Па није Радојчић никаква величина која би му наудила. И сваким даном постаје све мања. Радојчићева "побуна" сеже то писања порука порукица на твитеру које читају новинари и нико више. Даље не.

Name

СНСД

20.03.2015 07:45

Чудно је то све Додик их све г**и и то у главу, а нико ништа конкретно да предузме. И још само ово, мало је кукавица као што је Игор Р.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

20.03.2015 07:48

Мозете да писете ста хоцете јуце сам постао цлан СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10 мање

20.03.2015 08:43

...Е јеси се усрецио...?

Name

стрсљен

20.03.2015 10:36

Цега се паметан стиди, будала се поноси!!!

Name

Ма јах...

20.03.2015 11:14

Е јеси се усрећио...

Name

Обрад

20.03.2015 14:06

И ТИ 46-те оде у четнике. Честитам на глупости.

Name

фронтал

20.03.2015 07:52

Дивна анализа...цуј струцњака како он све зна ста се десава у СНСД-у..сад це април па цес тај текст сто си писао морати крити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

20.03.2015 07:53

Сви су исти, прицају а мали резултати се виде или их и нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

20.03.2015 08:08

Уз дузно постовање БН телевизије молим да скратите овакве маратонске цланке... Све мање времена имам за зарадити комад хљеба, а и ово сто процитам знам напамет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрен

20.03.2015 08:46

Трица владајућа све до једног као Близанци када је он нервозан шта је са Борцима који створише ово њима да се обогате и народом којег му је до грла овог лошег живота са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

20.03.2015 08:48

Питам се питам.Зашто наши вајни политичари сва интервјуе дају Федералним медијима.Вероватно Федерални не смију да пишу о својим вођама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

20.03.2015 13:04

Али не сви,само опозициони из РС-а...

Name

Дарко Стојановић

20.03.2015 08:57

Ова као игра око Радојчића је шарена лажа и лоша циркуска представа за народ. Исти док не одступи са позиција и локација које има у секти је само приљепак који се опет кажем нешто као суроставља нечему а то нешто нема ни смисла нити форме даби се иоле схватало озбиљно. Све у свему само лоша представа за народ и борба за позиционирање у странци (или у ономе што је остало од ње). Док се не издвоји из секте остаје и даље секташ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

20.03.2015 10:28

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли то...

21.03.2015 06:31

...квиз питање?

Name

тијуана

20.03.2015 11:16

Баја забранио помрацење у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрПига

20.03.2015 11:50

Да се не заборави !!!! Прије рата постао је цлан Савеза Реформских снага Анте Марковица,који је уцествовао у разбијању СФРЈ. Као посланик те странке у парламенту СФРЈ доцекао је рат. У рату је дјеловао као опозициони политицар у ратном руководству и као интимус Сејфудина Токица. Током рата висе је времена проводио у команди НАТО снага у Бриселу него у Републици Српској. У Бриселу је лобирао против ратног политицког и војног руководства РС. Прихватио је да буде савезник тог савеза. Када је боравио у РС сверцовао је цигарете.Власт су га окривиле у неколико наврата и документовале да је избјегавао да плаца обавезе за Војску Републике Српске. Тада је откривено и да покусава да утаји порез. Током рата Додик се бавио и сверцом нафте из Бугарске преко Румуније. Имао је фирму у Темисвару преко које је 23.Марта.1994.године увезао 12.000 тона Д2 дизела које је платио 4.800.000 долара. То гориво је после просврцовао у Републике Српску и Републику Српску Крајину и утајио и порез и царине. Након рата са екстремина за Запада обрусио се на Републике Спску. Прво је 1996 год основао странку независних социјалдемократа а вец годину касније 1997 год. заједно са Биљаном Плавсиц уз помоц медјународне заједнице изврсио је пуц. У јулу 1997.год.узурпирали су институцију предсједника РС. а у августу са тенковима СФОР-а напали су српску полицију у Бањалуци. 18.01.1998 год.Милорад Додик постао је премијер.Тај дан,на Крстовдан Додик је срусио Народну скупстину. Био је то политицки криминал јер у Скупстини није било кворума.Скупстина је срусена уз помоц СФОР-а који су са хеликоптерима били у потјери за посланицима Босњацке и Хрватске националности како би достигли бројку од 42 гласа. Те ноци војници СФОР-а ухватили су Фрању Мајданцица на мосту у Брцком и довезли га у Бијељину да гласа за Додика. Након приводјења Мајданцица приступило се гласању и тад је Додик преваром изабран за премијера. Након оцекивања услиједила је реализације отимацине.Прва на реду је била Рафинерија Брод. Додик је тад испунио обецање.За вријеме његовог првог премијерског мандата из Рафинерије Брод су нестале стотине милиона марака. Док је нафта из Рафинерије текла нелегално као ријека,Мадлен Олбрајт назвала је Додика свјезим даском вјетра. Тада су Мадлен Олбрајт,Клаус Кинкел и Рицард Холбрук постали његове главне газде.Тада је он узивао са њима и јавно се сликао и користио њихову моц за обрацун сопственим народом. Милорад Додик подрзао је сназно бомбардовање Савезне Републике Југославије и Србије,које је отпоцело НАТО 24.Марта.1999 године. Бомбардовање Србије је трајало 78 дана и однијело 2.500 зивота,од тога 79 дјецијих док је 12.500 људи рањено а нанесена је стета дрзави преко 30. милијарди долара. Да би бомбардовање Србије просло ефикасније,Додик је заједно са Карлосом Вестендорпом високим преставником за БиХ смијенио легално изабраног пресједника РС.Николу Попласена.Уцинио је то 05.марта 1999 године петнаест дана прије напада НАТО на Београд. Слузеци се својим циницним изјавама и уобицајним лазима које и данас ради тада је Додик изјавио да Попласен својим понасањем угрозава институције пресједника Републике а као да је Вестендорп својом реакцијом заститио тада је Додик наредио полицији да Попласена избаце из Банског двора

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

20.03.2015 16:25

Камо среце да нам је народ писмен и паметан да процита ову истину и да види за кога је гласао. Ваљда постоји нека бозија правда кад нема овоземаљске.

Name

Ја

21.03.2015 09:14

Ста казес, Анте Марковиц и "Реформске снаге" радиле на разбијању Југославије?? О Бозе...

Name

младен

20.03.2015 12:41

Један од предсједника којег веома поштујем који чува искрено своју републику... А народ ко народ увијек има нешто против јер овој нерадницкој класи не може угодити нико жив.Сви хоће у град и да имају посао...вратите се на село ви покондирени људи имаћете све што су вам преци имали

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

20.03.2015 12:53

Тако је Младене!!!

Name

сваста

20.03.2015 13:56

Јадни сте и ти Младене и ти Мирко.Али на залост због вас и вама слицних настрадасмо и ми нормални да не спомињем Републику Српску ојадјену до краја.

Name

Бањалуцанин

20.03.2015 14:00

Ко нас ј**е кад трпимо све ово, вјерујте све је у нама а нама изгледа овако одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕВОЛТ

20.03.2015 14:02

Као да су ти односи унутар СНСД-а битни. Они су и даље на власти, и даље це пљацкати овај народ. Народ је назалост дао њима алиби, да само тако наставе. Пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакс

20.03.2015 14:20

ЗА МИКИЈА МОЗЕС ДА ПИСЕС СТА ГОД ХОЦЕС АЛИ САМ СЕ ПРИЈЕ ДВА МЈЕСЕЦА ИСКЉУЦИО ИЗ СНСД И ТИ ЦЕС ВРЛО БРЗО

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

20.03.2015 14:22

Људи моји, овај цовјек је опасан и он је у стању све уцинити да би задразао своје позиције зато га ни мало не треба потцјењивати, наравно, мислим у негативном контексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

20.03.2015 14:38

Зивио дозивотни пресједник Републике Српске...МИЛЕ ДОДИК!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги Приједор

20.03.2015 16:58

ЗА МИКИЈА,К'О ДА СИ ЈЕДНОМ НОГОМ У ГРОБУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.03.2015 17:25

Нисам читао коментате али пуна подршка председнику Милораду Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕЗАР

20.03.2015 19:30

ДОДИК ЈЕ ТОЛИКО СТАЛОЗЕН ДА СВИМА СМЕТА ЊЕГОВА ХАРИЗМА САМО НАПРЈЕД ЦАРЕ И ОПЕТ ЦЕС БИТИ У ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.03.2015 21:28

Кад савез за промјене смјени Скрбица и доказе да имају петљу могу да се јаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

20.03.2015 21:38

Радојициц није успио уствари он је изгубио и оно сто је имао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неврозни Баја Свемањи И Мањи.

20.03.2015 22:40

Сабор Папака СНСД-а Све лудји Од лудјега Полако Асигурно Се распадају.Бајасе уманује Концисви Криминала И Корупције Похватани Нема куда Није ницудо Стоје Сваког Дана Неврозан Исве Мањи Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

21.03.2015 05:52

Јој Хамо види му главе

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

21.03.2015 08:15

Како вас није срамота. Снсд-е је досао на власт 2006год.тако сто је тада Драган Цавиц дао мандат Додику,знаци власт није русена. А ово сто ви радите све говори о вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је!

21.03.2015 09:14

Мислим да ову странку треба "угасити" и проверити имовинско стање цланова те странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

савјест

21.03.2015 10:38

Радишић није Додиков кум. Престаните да лажете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

21.03.2015 17:50

...јок, мој је кум....

Name

јасна

21.03.2015 12:21

Није ми јасно сто се Радојицицево име оволико протезира,као да је он нека јака лицност која би могла несто промијенити, Не заваравајмо се оне је био и остао инфериоран у односу на Додика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

воx

21.03.2015 12:59

Замисли ДАН,Ицццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кикан

22.03.2015 22:45

Ма јасно. Радојциц је као неки мудрији лоповциц који није превисе похлепан. Узми сто мозес без превисе излагања, а кад се фрка поцне дизати не појављуј се и буди као правицан. Сад је та фаза функција нема а ораха пуни дзепови.

ОДГОВОРИТЕ