ДК: Какав преокрет, Троицки - Ћорић од 0:2 до 3:2!

Србија је на корак од победе над Хрватском у Дејвис купу! У првом репрезентативном наступу после суспензије, Виктор Троицки је чудесним тријумфом савладао "хрватско чудо од детета", Борну Ћорића, са 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1, и тако у Краљеву донео нашој репрезентацији предност од 2:0 уочи суботњег дуела дублова, а онда и два сингл меча која су на програму у недељу.

Тенис 06.03.2015 | 18:40
ДК: Какав преокрет, Троицки - Ћорић од 0:2 до 3:2!

Новак је за сат и по савладао Матеа Делића у првом дуелу, захвалио се публици на подршци и поштовању које је указано противнику, и препустио терен Виктору. А он је, у свом стилу, удвостручио предност.

Ево и како:

Први сет: Троицки прокоцкао предност

Већ први гем претворио се у мини маратон, у ком је Виктор другу брејк шансу искористио, пошто је из дефанзиве искористио излазак противника на мрежу, са сервисаном десном страном терена за сигуран поен. За потврду одузимања сервиса, Троицки је био довољно агресиван, па Ћорић није дошао ни до поена.

Међутим, ствари су брзо почеле да се "окрећу" у Краљеву. Младић који је недавно декласирао Ендија Мареја, за тили час је, уз сјајне сервисе, започео проекрет, брејком је дошао изједначења, а уз недовољан отпор ривала у петом гему првог сета, у року од осам минута од 0:2 дошао је до вођства од 3:2.

Тек тада је Виктор стабилизовао своју игру, уз једно добро истрчавање ка мрежи и само један изгубљени поен, освојио је сосптвени сервис-гем и дошао до егал резултата. То, међутим, није трајало дуго, јер је Ћорић наставио са одличним издањем, преузео предност и увео деоницу у други део, а она се наставила непромењеним ритмом, са обостраном сервис-доминацијом. Прво је Виктор на "нули" оставио ривала, онда је то и доживео, па је резултат био 5:4 за Ћорића. И, баш тада, "рука се стегла" Троицком.

Ушавши помало бојажљиво у размену удараца са младим супрником, наш репрезентативац је дозволио да Борна стигне до 30:40, онда је одсервирао недовољно добро да одмах преузме иницијативу па је један од дефанзивних форхенда послао у аут, за брејк и коначних 4:6 на крају првог сета.

Други сет: Борна експрес

Ћорић је наставио тамо где је стао, освојивши свој сервис-гем за вођство од 1:0 и трећи узастопни гем који је припао њему у овом мечу. Али, ни ту није био крај његовог низа. Штавише, без и једног јединог изгубљеног поена на сервисе Троицког, направио је брејк за 2:0 и, издржавши мини-налет ривала, који је потрајао до 30:30 у трећем гему, освојио и њега и тако на најбољи начин закорачио у други сет.

Тек тада, после пет изгубљених гемова у низу, Троицки је успео да заустави налет младог ривала. Успео је да својим сервисима "отера" 61. играча света далеко од основне линије и, изненађујуће брзо, а без изгубљеног поена, освоји сервис-гем и приђе на 3:1. Радост је, међутим, била врло кратка. Ћорић не само да је узвратио истом мером, већ је и новим брејком стигао до 5:1, тиме и до прилике да својим сервисима дође до освајања друге деонице. А такву шансу не само да није прокоцкао, већ ју је, уз само једну грешку у сопственом сервис-гему, материјализовао и после само 69 минута игре дошао до предности од 2:0 у сетовима.

Трећи сет: Преокрет!

Да ово није био "дан Виктора Троицког" могло је да се види и на почетку трећег сета. Покушавао је после својих сервиса да успостави доминацију, да он "диктира" игру, али је младић наспрам њега налазио одговоре на сваки покушај. И на игру са основне линије, и на покушаје сервис-волеј игре... Све је полазило за руком Борни Ћорићу, који је брејком отворио трећу деоницу.

Након што је хрватски репрезентативац удвостручио предност, коначно је и Новак Ђоковић, који се вратио у халу после конференције за штампу, имао разлога за устајање и аплаузе. Виктор је без изгубљеног поена, уз две бравуре са основне линије, освојио "свој" гем и, иако је тако само пришао на 1:2, пробудио наду да би могао до преокрета. А онда је заиграо довољно добро да и иначе "успавана" публика постане еуфорична: стигао је до брејк шансе, па друге, а када је трећу искористио и изједначио на 2:2, захваљујући пре свега маестралној одбрани, постало је и дефинитивно јасно да се "вратио" у меч.

Са публиком као својим крилима, Виктор се винуо из амбиса у коме је био и заиграо као у трансу. Ћорић ту није имао никакве шансе: ем је изгубио, посве очекивано, сервис-гем Троицког, ем је остао без освојеног поена у свом сервис-гему, а је еуфорија на трибинама достигла је врхунац када је семафор показао 5:2 у корист српског тенисера, који је, такође "са нулом", освојио и пети гем у низу.

Тек тада је Борна Ћорић успео да прекине сјајну серију искуснијег ривала, не и да га уздрма. Био је тај прилазак на 5:3 само одлагање неизбежног - уз сјајан смеч из трка уназад, те "терање" супарника у низ нових грешака, Виктор је стиснутом песницом прославио освјање трећег сета и прилазак на 2:1.

Четврти сет: Виктор у "петој брзини"

После изгубљеног трећег сета, млади Ћорић је својим сервисима успео да прекине Викторов налет и поведе са 1:0 у четвртом. Није му дуго потрајало то задовољство, не само јер је Троицки изједначио без много мука, већ и због тога што је Борна за два гема већ потрошио два од три "челенџа", несигуран у судијске одлуке - које су биле исправне, што су и компјутерске анализе снимака потврдиле.

Борба се тада баш распламсала, више од осам минута трајао је трећи гем у коме је наш тенисер имао једну брејк шансу, а хрватски - више стрпљења. Стрпљиво градећи позиције за завршни удар(ац), Борна је је издржао покушаје ривала и баш када му је то било најважније - успео да удаљи Виктора од основне линије, таман колико да га и натера на грешке. Било је то довољно да Ћорић поведе са 2:1, уочи нових Викторових сервиса, а њима је почео можда и одлучујући део меча.

Јер, после знатно краћег "свог" гема, Троицки је "додао гас" у нади да ће направити брејк у петом, а то му је и пошло за руком после готово безгрешне двоминутне игре у којој је мало наде остављао млађем супарнику. А онда је "само" наставио у истом стилу: потпуно "разоружавши" Ћорића својом игром са основне линије, уз неколико маестралних фелшева који су заобилазили рекет хрватског тенисера и завршавали у његовом пољу, Троицки је четвртим узастопно освојеним гемом, а другим брејком, дошао до великих 5:2. Недуго затим је, заједно са стручним штабом, прославио освајање и тог сета.

Пети сет: Вратио се после паузе и донео 2:0 Србији!

Није могла боље да почне одлучујућа деоница овог сусрета по наше љубитеље тениса од онога што је приредио Виктор у уводном гему: иако је Ћорић имао одређених проблема са ногом, имао је и предност, тј. био на поен од освајања свог сервис-гема, а онда је мини-серијом од три узастопна поена Троицки дошао до брејка, минут, два касније и до вођства од 2:0.

Ћориоћ је тада потпуно "положио оружје" пред надахнутим играчем који је био са друге стране мреже. Чак и када би успео да га матира у два потеза, уследио би реванш са каматом у некој од наредних размена удараца, али и не само то. Грешио је више него у уводна два сета, а нарочито у (скоро свим) кључним моментима. То је и донело нови брејк Троицком, који је имао и 4:0 после својих нових сервиса.

Све је потом било - славље. И на трибинама, и на терену, и у стручном штабу. Како и не би, када се после 0:2 стигне до 3:2 у овом важном мечу, тиме и до великих 2:0 у дуелу Србија - Хрватска.

У суботу од 13 часова на програму је меч дублова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марија

06.03.2015 17:43

Браво србине

ОДГОВОРИТЕ