ЕЛ: Звезда срушила првака Европе!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком направили су подвиг у 9. колу Топ 16 фазе Евролиге, савладавши актуелног шампиона, Макаби из Тел Авива са 89:76. "Понос Израела" је на осам минута пре краја имао осам поена предности, а онда се десио црвено-бели транс, током ког је Маркус Вилијамс, уз саиграче, изрешетао кош фаворита и, уз серију од 20:0, довео до делиријума нешто мање од 10.000 гледалаца у београдској Арени који су присуствовали другом тријумфу екипе Дејана Радоњића у другој фази елитног такмичења.

Кошарка 05.03.2015 | 23:15
ЕЛ: Звезда срушила првака Европе!

Уздрмани поразом у дербију, наизглед немотивисани после серије неуспеха у Топ 16 фази, црвено-бели су помало бојажљиво и уз доста грешака кренули против браниоца трона.

Али, како је меч одмицао, тако се појављивала нека нова сигурност, нека нова снага и неки нови спортски безобразлук. Истина, када су у томе посустали наши кошаркаши, попут репрезентативца Калинића, преузели су амерички - Вилијамс са три тројке у четвртој четвртини, те сјајни Џенкинс, повели су Звезду до подвига. А ево како се до њега стигло.

Прва четвртина: Растрзана игра и мини-серије оба ривала

Стартну петорку црвено-белих чинили су Вилијамс, Блажич, Калинић, Тејић и Марјановић, а Макабијеву Парго, Охајон, Смит, Рендл, Тајус. Чим су њих десеторица закорачила на средину игралишта заједно са судијама, а са звучника се чула химна Евролиге, силни звижидуци су се зачули са трибина. "Делије" и даље не заборављају казну Евролиге њиховом клубу за инциденте у Истанбулу, током којих је убијен навијач Црвене звезде Марко Ивковић...

У уводних 80 секунди оба тима су већ била одиграла по три напада, а црвено-бели су први поентирали, и то преко Марјановића. Када је Макаби промашио и трећу тројку, Блажич је погодио кош и био фаулиран, но како није погодио слободно бацање остало је 4:0 на истеку другог минута. На +6 је повисио Блажич из контре, а тек после два и по минута игре првак Европе је поентирао, и то преко резервисте, "бејби Шека" Скорцантиса. Прикључио му се у следећој акцији и Девин Смит, првом тројком на овом сусрету, а када је погодио и Парго, и то са полу-дистанце, некако за тили час Макаби је од 6:0 стигао до 6:7. Тада су се, средином прве четвртине, разиграли и једни и други. Погодио је Дангубић тројку, вративши предност црвено-белима, а то што је игра постала "живља" било је и због тога што су се играчи неретко одлучивали за индивидуалне акције.

Када су тренери убацили на терен свеже снаге, оне су и преузеле одговнорст. Џенкинс је, међутим, једини био прецизан када је отпочео други део прве четвртине, погодивши тројку са 14:11, док је "понос Израела" наставио са промашајима, стигавши до 4/8 за два, али само 1/7 за три поена. У финишу је, међутим, било погодака на обе стране, Митровић и Дангубић су дали кошеве за Звезду, а разиграни Маркез Хејнс са пет узастопних поена примакао госте на 18:17, што је био увод у тројку Лајнхарта пред звук сирене за прво вођство Макабија после дуже времена, 18:20, којим је и завршен први период меча.

Друга четвртина: Звездини резервисти направили преокрет

Уз неколико грешака на обе стране почело је других десет минута утакмице. Гешило се и у једноставним стварима, попут полагања лопте у кош ривала (Лука Мировић у контри 3-на-1), и прилком додавања (Макаби, двапут), па је тек после увећања вођства гостију на "+4" домаћа публика имала разлог за задовољство јер је Никола Калинић тројком са десне стране смањио заостатак на 21:22.

Нова два минута морала су да се чекају на нова два Звездина поена. А и вредело је, јер је у међувремену Макаби само једном поентирао, а тада, у 14. минуту, Јовић са своје половине једним прецизним а дугим додавањем проиграо Џенкинса који је тај контранапад завршио полагањем лопте у кош ривала зс 23:24. Калинић је тада преузео главну улогу, показавши како је успео да се и у репрезентацији Србије пробије међу главне актере "орлова". Новим поготком, за пети његов поен у другој четвртини, вратио је предност Звезди, потом и погодио слободно бацање за 26:24, да би се за "+4" у 16. минуту побринуо Бобан Марјановић, прецизним шутем после офанзивног скока.

Када је Макаби успео да прекине серију супарника од седам узастопних поена, а то је учинио вештим потезом Алекс Тајус, натеравши притом Марјановића да направи фаул (не и да искористи то додатним бацањем), Џенкинсова тројка је донела 31:26 црвено-белима, који су потом упали у проблеме. Јер, у једном нападу, блокаде су домаћину "лупили" Брајан Рендл (Калинићу), а онда врло атрактивно и Нејт Лајнхарт (Маркусу Вилијамсу), да би по освајању лопте - искусни Парго постигао тројку и примакао шампиона на 33:31.

Калинић је, међутим, наставио са добром партијом, не обазирући се много на блокиран шут, убацивши тројку за повратак на "+5", минут и по пре краја друге деонице. А она је завршена серијом обостраних промашаја и једном изгубљеном лоптом Калинића који је очекивао да ће судије у тој ситуацији свирати фаул у његову корист, па је после Блажичеве добре одбране на Паргу семафор на крају полувремена показао резултат 38:34.

Трећа четвртина: Од Звездиних "+7" до "-6"

После велике борбености у одбрани приликом уводног Макабијевог напада, награда је стигла на другој страни терена у виду Вилијамсове тројке за, до тада највећу предност, 41:34. Но, два узастопна поготка гостију, преко Смита и Парга, вратили су Макаби у игру.

Ипак, Вилијамс није хтео да стане само на једном добром далекометном шуту у трећој деоници. И други пут је био прецизан, доневши 48:41 пре него што је наредну тројку послао - далеко испод коша. Али, док је гост из Израела покушавао да брзим решењима брзо надокнади пропуштено, најагилнији играч црвено-белих, Јака Блажич, почео је да својим потезима диже публику на ноге. Мало продори који се окончају додавањима, мало они који се заврше поготком уз фаул, тек, Звезда је стигла до 51:45 на половини треће четвртине. Тада је, некако изненадно, стала. У нападу је почело да шкрипи, јер је шут престао да је служи, а у одбрани су се губили дуели "1-на-1". Један такав искористио је Алекс Тајус за продор и погодак, затим Лајнхарт за атрактиван погодак након што је држао лопту у левој руци, а онда је Тајус закуцавањем за 51:51 натерао тренера Дејана Радоњића да затражи тајмаут, три минута пред крај треће деонице.

Спаса, у тим тренуцима, није било. Промашивало се, било да су у питању стартери или резервисти попут Цирбеса који је одменио Марјановића после једног његовог пада, а под кошем је шкрипало. од поменутих "+6" Звезда је дошла до 53:57 када су кошеве, након Радоњићевог тајмаута, постигли Охајон, Парго и Лајнхарт, па је Макабијеву серију од 12:2 прекинула тек тројка Стефана Јовића.

Четврта четвртина: Серија од 20:0 за црвено-бели транс!

Последња четвртина у Арени почела је новим Лајнхартовим бравурама у нападу, његов погодак из тешке ситуације на левом крилу донео је 57:65 на семафору, но... тада, на 08:11 до краја, почело је право мало црвено-бело чудо.

Тејићева тројка вратила је наду да Звезда може до преокрета у преосталих осам минута, а када је Вилијамс погодио са дистанце у наредном нападу чинило се да је, што због нове промене резултата, што због буке са трибина, бранилац трона у нокдауну. И био је, иако је Охајонов далекометни погодак вратио "+5" Макабију на седам минута до краја утакмице.

Међутим, хук "делија" и разиграни Американци, потпуно су преокренули збивања у највећој спортској хали на Балкану. И то за тили час. Маркус Вилијамс је новом тројком, четвртом из својих шест покушаја, најавио преокрет, а он је озваничен када је и Чарлс Џенкинс погодио изван линије 6,75 и то за 70:68 у корист екипе тренера Радоњића у 34. минуту. А на "+5" увећао је то Џенкинс кошем уз додатно слободно бацање, тачно на половини последње деонице.

Да ли је то био крај црвено-белог транса? Не. Напротив. После петог узастопног промашаја гостију, Марјановић је хорогом повисио предност, а Вилијамс решио да контранапад 3-на-2 решио неочекивано: "укопао" се код линије која раздваја шут за два и три поена и далекометним поготком донео 78:68 Звезди, а разлог за праву навијачку еуфорију на трибинама Арене.

Ређали су се потом добри потези Џенкинса на обе стране терена, Вилијамсове атрактивне асистенције (чак и када би те акције биле завршене блокадом Марјановићевог шута), па се уз Звездину серију од чак 20:0 дошло до 83:68 у 38. минуту, чиме је најављен велики подвиг.

Коментари / 0

Оставите коментар