ЕЛ: А Звезди за ''рођус'' - првак Европе!

Свећице су одуване, торта поједена, сада је време за поклон...

Кошарка 05.03.2015 | 11:40
ЕЛ: А Звезди за ''рођус'' - првак Европе!

После осам одиграних кола ТОП 16 фазе Евролиге кошаркаши Црвене звезде имају само једну победу и готово да су изгубили све шансе за пролаз у четвртфинале елитног такмичења. Балон еуфорије који је полетео високо после првокласних издања у групној фази пукао је и приземљио чак и највеће оптимисте, које су сањале нокаут фазу и битку до последње капи зноја за место међу осам најбољих екипа Старог континента, иако такав исход донекле није ни био реалан. Али, није све тако црно. Шест кола пре краја, а пред велики меч са актуелним шампионом Европе, Макабијем из Тел Авива (20.45, ТВ Спортклуб 1), екипа Дејана Радоњића налази се у ситуацији која би могла да донесе профит у будућности.

Ако погледамо ширу слику, црвено-бели сада више немају шта да изгубе, притисак који је попут гиљотине стајао изнад њихов глава потпуно је нестао и последњих шест кола играчи ће моћи да одиграју за своју душу, име и што бољу промоцију клуба чије боје бране. Тачније, у духу израза који се на Малом Калемегдану често користи, да овогодишње европско школовање одраде у миру и стечена знања преточе у резултат на неким другим пољима. Пре свега мисли се на учинак у Јадранској лиги, где је примарни циљ пласман у финале, потом и потера за титулом.

Макаби у српску престоницу долази са циљем да настави потеру за мадридским Реалом и домогне се прве позиције на табели, али јасно је да неће имати нимало лак посао.
"Црвена звезда је екипа против које није нимало лако играти, посебно на домаћем терену, где им навијачи дају огромну енергију. У утакмицу Звезда улази после пораза у вечитом дербију и јасно је да ће бити изузетно мотивисани и жељни доказивања пред својим навијачима, пошто су још у игри за четвртфинале. Мораћемо да будемо изузетно агресивни у одбрани, али и да се припремимо за њихову физичку доминантност. Као такви воле много игре с контактима и то је апсолутно логично. Звезда има много играча који могу да нам нанесу штету, зато морамо да будемо наоштрени и фокусирани, са жељом да победимо", рекао је Гај Гудес, тренер Поноса Израела.

Црвена звезда је драстичном паду форме у последње време, што и сами играчи признали. Као последица емотивног пражњења после освојеног Купа Радивоја Кораћа у Нишу, против највећег и најљућег ривала у недавном двобоју специјалисти за „преламање“ резултата у трећој деоници управо су у том периоду одиграли најслабије. Има и до тога што сусрет практично није имао резултатски значај, али пораз у дербију увек остави горак укус у устима. Проценти шута са дистанце такође нису на страни црвено-белих у последње време, али тренер Радоњић сматра да је у питању сам тренутна криза. Можда чак и затишје пред буру...
"Макаби је дефинитивно екипа која има квалитет да постигне највише циљеве. Били су бољи од нас у Тел Авиву, иако је била тесна и неизвесна утакмица. Сви њихови играчи биће спремни за утакмицу, мада су имали проблема са повредама у последње време. Свесни смо тога да имају највише амбиције и покушаће да ураде најбоље што могу пред нашим навијачима. Свесни смо тога да нам неће бити лако, али даћемо све од себе. Макаби је велики тим са огромним искуством, актуелни је шампион Европе и нема сумње да ће утакмица бити тешка за нас", напоменуо је Никола Калинић.

Оно што је у овом тренутку сигурно јесте да ће Звезда у меч ући без најбољег дефанзивца, Бранка Лазића, док је и даље неизвесно да ли ће Немања Дангубић моћи да помогне саиграчима у поход на покоравање шампиона Старог континента. Али, баш као што је већ поменуто, можда би изостанак притиска могао да убризга неку нову ињекцију храбрости, свежине и снаге, која ће Београђане погурати ка испуњењу сна о стављању тачке на црну серију и коначно добију једног европског великана.

Звезда против Макабија нема позитиван резултат, већ само једну победу, стару 13 година, и чак седам пораза у последњих 17 година.

Да ли је време да се то промени? Можда, али то зависи само од црвено-белих...

Коментари / 0

Оставите коментар